Grafikai aukció

2022. február 22. 17:00 - 20.00
Élő online aukció

16. Grafikai aukció leütési listája:

átlapozom a LEÜTÉSI LISTát

 

 

A Grafikai aukció időpontja: 2022. február 22. kedd 17:00

 

Helyszíne: 1052. Budapest, Bécsi utca 3. Apszisterem
Típusa: teremaukció - élőben megrendezett aukció, telefonos és online licittel, vételi megbízással

 

Kiállítás: február 12-21., a BÁV Apszistermében és az Aukciósházban. 1052. Budapest, Bécsi utca 1-3.
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10:00-18:00, szombat: 10:00-14:00, vasárnap: zárva

 

letöltöm a katalógust!

átlapozom a katalógust!

Az aukció legrégebbi darabjai Gerlóczy Gedeon híres gyűjteményéből származnak. Köztük Johann Sadeler Szent Jeremost a barlangban ábrázoló rézmetszete, 1575-ből, vagy Giovanni Battista Romero a római szenátus megtámadását megörökítő grafikája 1805-ből. Ismét lehet licitálni 16-17. századi városokat megörökítő rézmetszetekre. Idén Jacob Hoefnagel, utazó flamand művész segítségével vethetünk egy pillantást a korabeli Eger, Tata, Visegrád, Esztergom, Szolnok, Buda vagy Bécs városára.

A külföldi művek közül kiemelkedik Marc Chagall 100 ezer forintról induló litográfiája. „A nagy művészet ott kezdődik, ahol a természet véget ér” – állította az orosz-zsidó származású, francia festőművész, akit lehetetlen bármilyen stílusba beskatulyázni. A most árverésre kerülő, Eiffel-torony vörös szamárral (Tour Eiffel a l'ane rouge) című litográfiája egyszerre táplálkozik gyermekkorának emlékeiből, az orosz tündérmesékből és új otthona, Párizs képeiből. A jellegzetes chagalli színvilágú, álomszerű képen nem érvényesülnek a gravitáció törvényei, a fejre állt Eiffel-torony körül szürreális állatok repkednek.

Marc Chagall: Tour Eiffel a l'ane rouge, kikiáltási ára: 100.000 Ft

A grafikai árverés most is lehetőséget ad arra, hogy a több milliós festményeikről híres magyar művészek egyedi vagy sokszorosított alkotásaihoz lényegesen olcsóbban, akár néhány tízezer forintért jussunk hozzá. Az itthon méltatlanul alulértékelt grafikának még mindig bő tere van az áremelkedésre, így befektetési szempontból is érdemes megnézni például Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Mednyánszky László egyedi rajzait, Perlrott-Csaba Vilmos, Hincz Gyula pasztellképeit,  Egry József, Kontuly Béla tusrajzait vagy Kmetty János akvarelljét.

A több mint 250 művet felvonultató árverés átfogó képet ad a háború utáni innovatív képzőművészeti irányzatokból. Az optikai művészet mesterének tartott Victor Vasarely számos alkotása is kalapács alá kerül. Vasarely nem véletlenül a legtöbbet eladott magyar művész, a legegyszerűbb mértani elemek és vibráló színek ötletes variálásával a mélység és a mozgás illúzióját, azaz optikai csalódást kelt a képek szemlélőiben. Művészeti törekvéseit meghatározta az a gondolat, hogy a művészet mindenki számára befogadható és a sokszorosító eljárásoknak köszönhetően elérhető kell legyen. A Vancouver-sorozatból, 360 ezer forintos kikiáltási árról induló, Lum című szitanyomata jól reprezentálja azt a hipnotikus hatást és könnyű befogadhatóságot, ami annyira népszerűvé tette Vasarely képeit itthon és külföldön is.

Victor Vasarely: Lum (Vancouver-sorozat), kikiáltási ára: 360.000 Ft

Vasarely, bár élete nagy részében külföldön, leginkább Franciaországban alkotott, nagy hatással volt a hazai művészekre is. A februári eseményen a geometrikus absztrakció közelmúltban elhunyt mesterének, Konok Tamás műveire is, illetve Korniss Dezső vagy Orosz Gellért absztrakt műveire is licitálhatnak.

 Az absztrakt művészet népszerűsítéséért sokat tett az  1970-es években Bak Imre, Fajó János és Nádler István által alapított Budapesti Műhely. Az iskolán belül létrehoztak egy szitanyomó műhelyt is, ahol saját munkáik mellett például a később csatlakozó Hencze Tamás vagy a mester, Vasarely szitamappáit is kiadták.  Itt készültek a  geometrikus tradíciókból és a konstruktivista művészetszemléletből építkező Fajó János most kalapács alá kerülő szitanyomatai is, amelyek évről évre egyre magasabb áron kelnek el.

A Budapesti Műhely alkotói 2021-ben egyértelműen jó befektetésnek számítottak, hiszen a legmagasabb áron jegyzett élő magyar művészek rangsorát éppen Bak Imre és Nádler István vezette. Előbbitől többek között az 1977-ben készült Hommage á Ady, utóbbitól Madár című szitanyomatra is licitálhatnak. A grafikai aukció jó alkalom arra is, hogy megismerkedjenek a sokszorosítás technikáival így például a litográfiával, a rézkarccal, a fametszettel vagy a szitanyomással. Bár az iskola az 1980-as évek végén, az egyéni érvényesülési törekvések felerősödésével megszűnt, az itt készült szitanyomatok népszerűsége nem lankad a BÁV grafikai aukcióin.


Bak Imre: Hommage á Ady, 1977, kikiáltási ára: 280.000 Ft

Az árverés egyik főműve Gyarmathy Tihamér, 1973-ban készült, Fekvő Hold című akvarellje lesz. Míg a kortárs Vasarely geometrikai formákkal, épített színekkel ábrázolta a teret, addig Gyarmathy a festésből adódóan esetleges, de a változatosságban mégis egységbe olvadó formákkal játszott. A 480 ezer forintról induló sejtelmes alkotás az általa kialakított lírai absztrakt világba enged bepillantást, amelyben a természet alkotta struktúráknak, a tér fény és színek segítségével való ábrázolásának szánt kitüntetett szerepet.


Gyarmathy Tihamér: Fekvő Hold, 1973, kikiáltási ára: 480.000 Ft

Az árverésen többek között licitálhatnak még a szintén az 1970-es években alapított szentendrei Vajda Lajos Stúdióból FeLugossy László: Petyegtetett kereszt vagy ef Zámbó István: Kis király tankkal című szürreális alkotásaira, illetve a kortárs, barát Bada Dada Képversére is.

A kalapács alá kerülő művek közül a legdrágább, 950 ezer forinttal, El Kazovszkij vegyes technikával készült alkotása lesz. Az orosz származása ellenére a magyar kortárs képzőművészet egyik meghatározó alakjává vált művész nem csupán festészetével, de installációival, performanszaival is feltűnt. A mással össze nem téveszthető, klasszikus antik mitológián és filozófián alapuló sajátos képi és színvilága érhető tetten a most árverésre kerülő Tájkép 2 szereplővel című alkotásán is.

El Kazovszkij: Tájkép 2 szereplővel, kikiáltási ára: 950.000 Ft

HOGYAN LICITÁLHAT OTTHONRÓL?

 VÉTELI MEGBÍZÁSSAL

Az Aukciósház az Ön által megadott összegig licitál Ön helyett az árverésen.

TELEFONOS MEGBÍZÁSSAL

Felhívjuk az aukcióról, és követítjük az eseményeket, így akkor és addig licitál, amikor és ameddig Ön szeretné. Ehhez töltse ki a megbízási szerződést!

MIT KELL TENNIE?

Válassza ki a kedvencét a katalógusunkból, töltse ki a megbízási szerződést és küldje el kollégáinknak az aukcio@bav.hu címre, vagy érdeklődjön a 06-1-429-3024 telefonszámon. 

ONLINE LICITÁLÁS

Az axioart.com oldalán lehetősége van az online licitálásra, de vételi megbízást is leadhat az oldalon az árverés megelőző 24 óráig. Nem csak licitálóként, de vendégként is követheti az aukciót.

MIT KELL TENNIE?

Válassza ki a kedvencét katalógusunkból, regisztráljon az axioart.com oldalán, majd legkésőbb 24 órával az árverés előtt jelentkezzen az aukcióra. Az árverés kezdetekor jelentkezzen be, és licitáljon kedvenceire!

A RÉSZLETES ÁRVERÉSI FELTÉTELEK INNEN TÖLTHETŐK LE:

árverési feltételek