GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK - HASZNOS TUDNIVALÓK

Aukció

Hogyan tudok részt venni aukción?

Az aukció (árverés) nyílt üzleti adásvételi esemény. Izgalmas és színes program. Bárki ingyenesen látogathatja, részt vehet rajta. Az aukción történő licitálás (vásárlási szándék) regisztrációhoz kötött, melyet az aukció előtt a helyszínen a regisztrációs pultnál tud megtenni.

Hogyan tudok licitálni az aukción?

 1. Személyesen
 2. Vételi megbízás útján
 3. Telefonon keresztül
 4. Online aukciós felületen keresztül

A teljes AUKCIÓS GY.I.K. az alábbi linken érhető el:

AUKCIÓ - Gyakran Ismételt Kérdések

 

Ékszerápolás kérdések

 

Hogyan ápoljuk helyesen arany ékszereinket?

Arany ékszer használata során célszerű figyelmet fordítani arra, hogy éjszakára, fürdéshez vagy mosogatáshoz levegyük a gyűrűnket, karkötőnket. Az arany ékszer színét az ötvöző anyagok határozzák meg. Vannak olyan ötvöző fémek, amelyek egyes embereknél allergiás reakciót válthatnak ki, ezért ajánlatos minőségi aranyból készült ékszert választani.

Az arany ékszer nem oxidálódik, de könnyen bepiszkolódhat és foltos lehet. A krémek, a púder, a szappan, de még a bőr természetes zsírtartalma is megragadhat az ékszer felületén, amitől az koszolódhat. Ha helyesen és nagy odafigyeléssel tisztítjuk az arany ékszert, akkor az megőrizheti ragyogását és egy egész életen át kitarthat. A legtöbb esetben a tiszta víz és egy enyhe tisztítószer elegendő a tisztításhoz és egy lágy kefével könnyen meg tudjuk takarítani a finoman kidolgozott részeket és a köveket is. Tisztítás után természetesen szárazra kell törölni az arany ékszert egy tiszta ruhadarabbal vagy kendővel. Az ékszertisztító rongy hatékony és olcsó megoldása az arany ékszer tisztításának. Ezek általában pamutból készülnek és segítenek eltüntetni az ékszerre rakódott szennyeződéseket, illetve feljavítják az ékszert, mintha új lenne. Különféle tisztító folyadékokat lehet használni, attól függően, hogy aranyról, ezüstről vagy drágaköves ékszerekről van szó. Válasszon tőlünk ékszerei tisztításához a kiváló minőségű Hagerty termékcsaládból, hogy ékszereit otthon is szakszerűen tudja tisztítani.

Az arany tisztító folyadék használata:

 • Öntsük ki egy tálba egy kevés arany tisztító folyadékot
 • Szívjunk fel egy kis aranytisztító folyadékot egy puha, pormentes, pamut ronggyal
 • Óvatos, egyirányú mozdulattal húzzuk végig a rongyot egyszer-kétszer az ékszer felületén
 • Ne súroljuk és ne dörzsöljük az ékszer felületét, mert könnyen összekarcolódhat. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb mozdulattal elvégezzük a tisztítást
 • Végül öblítsük le az ékszert folyóvíz alatt!

Hogyan ápoljuk helyesen ezüst ékszereinket?

A helyes ápolás célja, hogy ékszereink minél tovább megőrizhessék eredeti fényüket. Az ezüst sem alacsony, sem magas hőmérsékleten gyakorlatilag nem oxidálódik. Az ezüsttárgyakon látható feketés-szürke elszíneződés nem oxid, hanem az ezüst kénnel alkotott vegyülete. A városok levegője egyre több kénvegyületet tartalmaz, amely az ezüsttel nedvesség hatására ezüst-szulfidot (Ag2S) alkot. Ezért a tárgy felületén előbb barna később koromfekete bevonat keletkezik.

Hogyan távolítsuk el a feketedést az ezüst ékszerekről?

Hogy sokáig megmaradjon az ezüst ékszer újszerű állapota, és időben megakadályozzuk a vastagabb ezüst-szulfid réteg kialakulását törölgessük rendszeresen karcolásmentes, puha anyagból készült, ezüsttisztító kendővel. A szappanos víz szintén segít megőrizni az ékszer szépségét, de azt soha ne felejtsük el, hogy a szárazra törlésnél ne használjunk papírtörölközőt vagy papírzsebkendőt, csakis lágy, puha ruhát. Ha az otthon elvégezhető, egyszerű tisztítás nem válik be, akkor az ékszerre rakódott fekete, ezüst-szulfid réteg a kereskedelemben kapható ezüsttisztító folyadékkal is eltávolítható. Az ezüsttisztító folyadékot csak kő vagy gyöngy nélküli, nem antikolt ékszerek, tárgyak tisztítására használjuk!

Ha a fentiek nem vezetnek eredményre, akkor keressünk fel egy ékszerészt/ötvöst, aki polírozással újra fényessé teszi ékszerünket.

Az ezüst tisztító folyadék használata:

 • Öntsük ki egy tálba egy kevés ezüsttisztító folyadékot,
 • Szívjunk fel egy kis ezüsttisztító folyadékot egy puha, pormentes, pamut ronggyal,
 • Óvatos, egyirányú mozdulattal húzzuk végig a rongyot egyszer-kétszer az ékszer felületén,
 • Ne súroljuk és ne dörzsöljük az ékszer felületét, mert könnyen összekarcolódhat, törekedjünk arra, hogy minél kevesebb mozdulattal elvégezzük a tisztítást,
 • Végül öblítsük le az ékszert folyóvíz alatt!

Hogyan ápoljuk helyesen gyémánttal vagy drágakővel díszitett ékszereinket?

 • A gyémánt és a legtöbb tiszta drágakő (pl. rubin, zafír és smaragd) keménységük miatt könnyen tisztíthatók. Nincs is más teendő, mint, hogy alaposan el kell távolítani a szennyeződéseket a kövek felületéről - amennyiben ezt a foglalat lehetővé teszi - így a drágakövek újra visszanyerhetik eredeti fényüket.
 • Ha szeretnénk minél tovább megőrizni a drágakövek fényét, néhány otthon elvégezhető ékszer tisztítási tanács ellenére, ne tegyük köves ékszereinket klórba, sós vízbe vagy szódába. Számos háztartásban található tisztítószer alapja a klór tartalmú fehérítés; ezek elszínezhetik, illetve oldhatják a drágaköveket.
 • Ne használjunk ultrahangos tisztítót, szalmiákszeszt, vagy bármilyen más vegyi anyagot drágakövek tisztításához; különösen türkiz, malachit, ónix, lapis lazuli (lazurkő) és opál esetében, mert az könnyen a kövek elszíneződését okozhatja.
 • Ha az ékszer drágakövet vagy gyöngyöt tartalmaz, ne tegyük vízbe, mert a foglalás esetleg meglazulhat. Ne használjunk fürdetős, vagy csiszoló hatású tisztítót drágaköveinkhez.

Hogyan tároljuk helyesen ékszereinket?

Amikor épp nem viseljük ékszereinket, akkor tároljuk légmentesen, zárt, száraz helyen. A legjobb, ha egy bélelt dobozban tartjuk, vagy olyan ékszerdobozban, amelynek rekeszei vannak, amelyek mind külön-külön béleltek, ugyanis arra sem árt odafigyelni, hogy az ékszerek egymással ne érintkezzenek a dobozban, mivel összekarcolhatják egymást. A kövek foglalatát is rendszeresen kell ellenőriznünk, nehogy egyszer csak azt tapasztaljuk, hogy nincs meg a szép csillogó kő az arany ékszerből. Válasszon tőlünk ékszerei tárolásához a kiváló minőségű STACKERS termékcsaládból, hogy hosszú éveken át megfelelően tárolja ékszereit.

Mire kell figyelnem az ékszerek használatakor, mik a helyes ékszerhasználat szabályai?

 • Ne viselje az ékszer olyan jellegű tevékenységnél, ahol az megsérülhet, beakadhat valamibe, megnyomódhat, dörzsölődhet, mind például házimunka, sportolás, mosogatás stb.
 • Ügyeljen arra, hogy öltözködés közben ne viseljen ékszert, mert beleakadhat a ruhába, elszakadhat, köves ékszereknél a kőfoglalat megnyílhat, ami kövek kiesését eredményezheti.
 • Közvetlenül illatszert, krémet (parfümöt, dezodort, hajlakkot, napozókrémet, testápolóst stb.) ne kenjen vagy permetezzen az ékszerre, mert az mattulást, maródást okozhat a felületén.
 • Ne aludjon az ékszerben, mert alvás közben eldeformálódhat, megnyomódhat vagy elszakadhat.
 • Figyeljen arra, hogy ne ejtse le és ne üsse semmihez az ékszert, mert sérülések keletkezhetnek rajta, illetve a kő kiesését idézheti elő a köves ékszereknél.
 • Az ékszert tartsa távol a gyógyvizektől, strandoktól, uszodáktól, mert erős elszíneződést és az ékszer fényének elvesztését okozhatják
 • Fürdés, tusolás ideje alatt ne viseljen semmilyen ékszert.
 • Ékszerünket óvjuk az erős fény és hőhatástól, mert az ékszer, kövek elszíneződését okozhatja.
 • A vegyszerek károsíthatják az ékszert, mattulást, maródást okozhatnak a felületén, ezért mindig vegye le az ékszert, amikor háztartási vegyi anyagokkal, szerekkel kerül kapcsolatba.

Hogyan határozható meg egyszerűen a helyes gyűrűméret?

Mérd le egy kényelmes gyűrű átmérőjét vonalzóval, majd a lenti mérettáblázatból keresd ki az átmérőhöz tartozó méretet!

Mérd meg ujjad körméretét centivel, majd a lenti mérettáblázatból keresd ki a körmérethez tartozó méretet!

Fontos, hogy a megállapított mérethez képest egy-két mérettel eltérő gyűrűt is nyugodtan megvásárolható, hiszen a különböző méretek között igen kicsi, mindössze pár tizedmilliméter a különbség, az ujj vastagsága pedig változhat, pl. hőmérséklettől függően hol vastagabb, hol vékonyabb lehet. Vékonyabb, filigrán gyűrűnél érdemesebb a kisebb méretet választani, szélesebb pl. pecsétgyűrű esetén érdemes egy kicsit nagyobb méretet választani.

Letölthető gyűrűméret ÉS NYAKLÁBCHOSSZ táblázat

Mit jelent az ékszeren található fémjel?

A magyar fémjel beütését 1867 óta törvény rendeli el, ami igazolja a tárgy arany, ezüst, vagy platina tartalmát az ötvözetben. A fémjel garancia arra, hogy a megvásárolni kívánt nemesfém tárgy vagy ékszer valóban a meghatározott finomságú aranyból, vagy ezüstből készült. Mivel a fémjelek időről időre változnak ránézésre az is megállapítható, hogy nagyságrendileg mikor készült egy tárgy.

Az érvényes magyar fémjel azt hivatott igazolni, hogy az ékszer milyen nemesfémből készült és milyen finomságú. A jelenleg érvényes arany fémjelzések a 916 (22 karát), 750 (18 karát), 585 (14 karát), 375 (9 karát), melyben a számok az arany finomságára utalnak. Tehát arra, hogy az ötvözet hány ezrelék színarany tartamú:

 • 22 karát = 916 ezrelék = 91,6% színaranytartalom
 • 18 karát = 750 ezrelék = 75,0% színaranytartalom
 • 14 karát = 585 ezrelék = 58,5% színaranytartalom
 • 9 karát = 375 ezrelék = 37,5% színaranytartalom

Az ezüst fémjelzések, pedig: 925, 900, 835, 800. Itt a számok az ezüst finomságát jelölik. 

A fémjelből megállapítható

 • az ország, ahol fémjelezték
 • belföldön készült-e vagy külföldről származik
 • a nemesfémötvözet finomsága és
 • a tárgy hozzávetőleges kora.

Mire kell figyelni gyémánt vásárlásakor, mi határozza meg a gyémánt értékét?

A gyémánt értékét az úgynevezett 4C alapján lehet megállapítani. Ez a 4C a csiszolás (cut), a szín (color), a tisztaság (clearness) és a karát (carat) angol nyelvű elnevezésének rövidítését jelöli.

Brill jelölések - letölthető táblázat

Van-e csere lehetőség, ha nem tetszik az ajándékba vett/kapott óra vagy ékszer?

Új ékszer vagy új óra esetében igen, a vásárlástól számított 5 napon belül, bizonylatok ellenében. Amennyiben az új ékszer vagy az új óra hibátlan, sértetlen állapotban van, úgy lehetőség van kicserélni vagy levásárolni.  

Mennyi ideig van jótállás, illetve szavatosság az órákra/ékszerekre?

Új ékszer vagy új óra vásárlása esetén, amennyiben az eladási ár 10.000.- forint felett van, jótállás illeti meg a vásárlót. A jótállás időtartama az óra/ékszer eladási árától függően:

 • 10.000.- forint és 100.000.- forint között egy év,
 • 100.000.- forint és 250.000.- forint között kettő év,
 • 250.000 forint felett három év.

Újszerű (használt) óra és ékszer, valamint egyéb áruk vásárlása esetén, továbbá új ékszer vagy óra esetén a jótállási időszakot követően szavatosság illeti meg a vásárlót. A szavatosság időtartama a vásárlástól számított 2 (kettő) év.

Befektetési arany és törtarany

 

Milyen áron vásárolhatom meg a befektetési arany tömböket?

A befektetési arany tömbök ára az arany mindenkori világpiaci árához igazodik, illetve a forint/dollár árfolyam alakulásának függvényében változik.

Milyen minősítésűek a befektetési arany tömbök?

Arany tömbjeinket 2016-tól a legmagasabb good delivery minősítésű stratégiai partnerünk az Argor-Heraus állítja elő. A neves svájci cég által gyártott arany tömböket a világon mindenhol elfogadják, bárhol azonnal értékesíthető, sőt, fizetőeszközként is használható.

Mi történik, ha a befektetési arany tömbök csomagolása megsérül?

Mivel a műanyag borítás egyben a tömb certifikátja (igazolása) is, ezért, ha az megsérül, már csak törtaranyként tudja értékesíteni.

A megvásárolt befektetési arany tömböket hol tudom biztonságos helyen tárolni?

A BÁV Zrt-nél széfet is tud bérelni. A 1065 Budapest, Jókai u. 29. szám alatti zálogékszer fiókunkban exkluzív környezetben, biztonságban őrizzük értékeit. Részletekért kattintson ide: www.bavpenzugyi.hu

Törtarany felvásárlása esetén a meghirdetettnél van-e magasabb felvásárlási ár?

Igen, azonnali levásárlás esetén magasabb felvásárlási gramm árat tudunk biztosítani.

 

Felvásárlás

 

Van-e készpénzes felvásárlás a Galériában?

Igen, az adott tárgytípustól függően.

Szeretném felértékeltetni a műtárgyamat. Mit tegyek?

Részletesen lásd a Hivatalos Értékbecslés menüpont alatt.

Van-e kiszállási díj, ha a BÁV szakembereinek külsős címen kell a tárgyakat megtekinteni?

Szakembereink a legtöbb esetben fénykép alapján meg tudják Önnek mondani, hogy az adott tárgy (festmény, műtárgy, bútor stb.) kereskedelmi szempontból a BÁV Zrt. számára releváns-e vagy sem. Amennyiben igen, úgy a fénykép alapján egy hozzávetőleges értéket is tudunk Önnek mondani. Gyengébb minőségű fénykép esetén – amennyiben az eladásra felkínált tárgy a BÁV Zrt. számára releváns – akkor természetesen külső helyszínre is kiszállunk. Ebben az esetben a kiszállás díjtalan.

Mi a menete a bútorok eladásának?

A beküldött fénykép alapján egy hozzávetőleges árat ajánlunk. Amennyiben ez elfogadható a beadó számára, akkor a BÁV Zrt. szakemberei a szállítókkal egyeztetnek a bútorok beszállításáról. A szállítók a bútor(ok) átvételekor egy átvételi elismervényt adnak a beadónak. Ezzel az átvételi elismervénnyel, valamint a beadó személyes irataival kell a galériába befáradni a szerződéskötés végett. Amennyiben a bizományosi szerződésben szereplő határidők eredménytelenül teltek el, úgy a tárgy(ak) visszaszállításáról saját költségre és felelősségre a beadó köteles gondoskodni.

Az aukcióra (árverésre) beadott alkotások be-, illetve visszaszállításáról nekem kell gondoskodnom?

A műtárgyak be és visszaszállítása közös ügyünk. A szakszerű szállítási lehetőségekről érdeklődjön a BÁV Zrt. szakemberinél az Aukciósházban, illetve a Műtárgy Galériákban.

A műtárgyak eredetigazolása automatikusan jár nekem?

Igen. Abban az esetben, ha Ön valamelyik árverésünkön vásárolt.

 

Óra kérdések

 

Óra szerkezetek

Karóravásárláskor leggyakrabban a design az, ami eldönti, hogy melyik modell mellett tegye le a vásárló a voksát. Azonban az esztétikus megjelenés mellett érdemes komolyabb figyelmet szentelni a karóra szerkezetének is. Napjainkban az órakészítő iparban két fő szerkezeti konstrukciót alkalmaznak. Az egyik az elektronikus szerkezeti technológia, a másik a tradicionális, 14. századi gyökerekkel rendelkező mechanikus szerkezeti technológia. Az első vonal esetében a pusztán analóg (mutatós) kijelzésű számlapok mellett némely esetben digitális kijelzővel kiegészített analóg kijelzőkkel is találkozhatunk, míg az utóbbi technológiának - még az igen komplikált megoldások esetében is - a kizárólag analóg számlapok alkalmazása az egyik sajátossága. A svájci óraipar termelésének majdnem 90 százalékát a kvarcszerkezetes karórák teszik ki. Ezek egyébként jellemzően analóg kijelzésű darabok. Érdekes, hogy mégis az ipari termelés 10 százalékos kapacitásának eredményeként előállított mechanikus karórák adják a svájci óraexport több mint 50 százalékát.

Mechanikus szerkezetek

Manapság a legdivatosabb szerkezettípusok. Ez a "divatolás" nem alaptalan, hiszen egy-egy komolyabb mechanikus szerkezet vagyonokat érhet. A mechanikus szerkezetek alapvetően kézi húzású szerkezetek, ami azt jelenti, hogy a járáshoz szükséges energiát a korona húzásával kell "csiholni". Ez a művelet a napi programunk szerves részévé válhat, hiszen egy kézi húzású szerkezetet mindennap illdomos felhúzni, sőt a legoptimálisabb esetben mindig ugyanabban az időben. Ennek - az egyesek számára fárasztó, körülményes feladatnak – a kiküszöbölésére tervezték és készítették el az automata szerkezeteket, amelyek a mindennapi viselés során önmaguktól húzódnak fel. Ez a folyamat egy rotor segítségével történik, amely a kéz mozgásától lendületbe jön és megfeszíti a rugóházban található rugót, ami a mechanikus óra "eleme". A mechanikus óraszerkezetek közt a kézi húzású kevésbé, míg az automata szerkezet pontosabb, hiszen állandó húzottsági állapotban van. A kézi húzású szerkezetek járástartaléka is csekélyebb, hiszen az automata szerkezet állandó felhúzottsági állapotban van, ami az állandó viselésből származik. A mechanikus szerkezetek elit csoportjába tartoznak a kronométerek, amelyek a legpontosabban működő időmérők. A járáseltérése a szerkezeteknek -4 és +6 másodperc közé esik naponta. Természetesen ezek nem hajókronométerek, hanem az azokról elnevezett kronométerként szabályozható karóra-szerkezetek. A járáseltérést egy független svájci intézet vizsgálja, 15 napon és éjszakán keresztül, amikor is különféle hősokkoknak, ütődéseknek teszik ki a szerkezeteket, illetve egy érdekes momentuma a vizsgálatnak, mikor is különféle pozíciókba helyezik az óraszerkezeteket (pl. számlappal lefelé). A szerkezeteket a legnagyobb svájci óragyártók is általában vásárolják. A dolog azonban nem ilyen egyszerű, hiszen ezek a szerkezetek már átépített állapotban kerülnek bele a patinás gyártók modelljeibe.Egy tradicionális mechanikus szerkezet mintegy 130 apró alkatrészből épül fel. Fontos megjegyezni, hogy minél több, és bonyolultabb komplikációt készítenek az órások, annál több alkatrészt fog tartalmazni a szerkezet. Három igazán fontos eleme van a mechanikus szerkezeteknek: az energiatároló egység, a szabályozó egységek és a kijelzésért felelős részek.

A mechanikus óraszerkezet az alábbi részekből épül fel:

 • Rugóház, ez az energiatárolást végzi
 • Kerékrendszer, amely a mechanikus erőt továbbítja
 • Gátszerkezet, ami a precíz járatért felelős
 • Billegő, és főrugó, amelyek a szerkezet működésének frekvenciáját határozzák meg
 • Korona, ez a pontos idő beállítására szolgál. Kézi felhúzós modellek esetében a rugóházban lévő rugó megfeszítésében segédkezik
 • Lengősúly (rotor), az automata órák esetében ez feszíti meg a rugóház rugóját
 • Számlap, amelyen kizárólag analóg időkijelzés található

Kvarcszerkezetek

Az 1980-as évek találmányai ezek az aggregátumok, melyek "mozgatórugója" a kvarckristályok rezgése. A legpontosabban működő óraszerkezet. Hátránya, hogy korlátozott ideig működik, pontosan addig, míg az elem ki nem merül. Ez jobb elemeknél akár 6 év is lehet. Az analóg kijelzésű kvarcóra lelke egy integrált áramkör, amelyen - a mindössze néhány négyzetmilliméternyi alaplemezen - számos elektronikus alkatrész található. A szerkezet energiaellátásáról egy hosszú éveken át működőképes, kis méretű elem gondoskodik. A kvarcszerkezet másik fontos része a kvarckristályok rezgését szabályozó egység. Ez a kvarc rezgéskeltő egészen magas frekvenciájú rezgést (32kHz) tesz lehetővé, aminek eredményeként egy igen pontos időmérő szerkezetet kapunk. A kvarcszerkezetek legnagyobb előnye, hogy egy évben mindössze 1 perc járáseltérést produkálnak, ez napi kevesebb mint egy másodpercet jelent.

Két fő kategóriája van a kvarcóráknak. Az első, a fentiekben már bemutatott, analóg kijelzővel készülő modellek az alábbi alkatrészekből épülnek fel:

 • Az energiát biztosító elem
 • Integrált áramkör, amely a kvarckristályokat és a léptető motort kontrollálja
 • Kvarc rezgéskeltő, ez a precíz időmérésért felel
 • Frekvencia-szabályozó egység
 • Léptető-motor, ami az elektronikus impulzusokat mechanikus energiává változtatja
 • Kerékrendszer, amely az óra-, perc- és másodpercmutatót mozgatja
 • Analóg számlap

A kvarcórák másik alfaja a digitális kijelzővel készített óra. Ennek lényege, hogy teljesen mellőzi a kerékrendszert, hiszen folyadékkristályos (LCD) kijelzőjén az elektromos tér megléte alatt az átlátszóság szabályozható. Ilyen "számlappal" Svájcban már nem nagyon készítenek órát, a gyárak kollekcióját a fenti két kvarcszerkezet típus kombinált változatai alkotják.

Autokvarc szerkezetek

Sokan vágynak arra, hogy karóráik szerkezete ne igényeljen - sokszor indokoltan nyomasztónak érzett - túlzott odafigyelést, ne kelljen azért aggódniuk, hogy egy hétvége vagy hosszabb pihenő után a 48 órára nyugalmi állapotba helyezett karóra szerkezete megáll, és - természetesen, mikor leginkább sietnénk - újra be kelljen azt állítani. Sokan azt várják el órájuk szerkezetétől, hogy hosszú hónapok elteltével se legyen jelentős a járáseltérése és legalább percre pontosan mutassa az időt. Egyesek arra vágynak, hogy a fentiek mellett a szerkezetnek ne legyen szüksége arra a gombelemre, amely mindig a legrosszabb pillanatban merül le. Emellett mára a környezetvédelem is fontos tényezővé vált. Ezeknek az óravásárlóknak fejlesztették ki az autokvarc szerkezeteket, melyeknek két típusa a mozgási energiával, illetve a fényenergiával működő szerkezet.

A mozgási, ún. kinetikus energiával működő szerkezet működésének lényege, hogy az automata szerkezetek elvén egy - a kéz mozgásától forgó - rotor az áttételeken keresztül egy mágneskereket forgat a tekercs előtt, amiben így áram indukálódik. A keletkezett áramot kondenzátor tárolja, ami biztosítja a működéshez szükséges energiát, mozgás nélkül is akár 4 évig. Teszi mindezt elem igénybevétele nélkül, a kéz mozgásából nyerve az energiát.

A fényenergiával működő szerkezet bármilyen típusú - természetes és mesterséges - fényt képes hasznosítani. A számlap alatt vagy a számlap körül elhelyezett szolárcella a fényenergiát az óra működéséhez szükséges elektromos energiává alakítja, majd azt - a mozgási energiával működő autokvarc szerkezetekhez hasonlóan - a kondenzátorban tárolja. Ezek az órák teljes feltöltéssel 4-12 hónapig, egyes modellek akár 5 évig is képesek működni anélkül, hogy újabb fényenergiához jutnának.

Az autokvarc szerkezetek előnyei:

 • környezetbarát technológia
 • kvarcóra pontosság (±15-20 sec/hó)
 • hosszú járástartalék
 • alacsony karbantartási és szervizigény

Óra használati tanácsok

Vízmentességre vonatkozó jelölések:

 • „Water resistant” vagy „3 ATM” vagy „3 BAR” vagy „30 M”:
  Az óra hátlapján olvasható. Jelentése: az óra cseppálló. Esőben, kézmosásnál az óra nem károsodik, de úszásra, zuhanyozásra nem használható! A vizet puha ruhával töröljük le. Soha ne használja az óra koronáját és nyomógombjait, ha az óra vizes!
 • „5 ATM” vagy „5 BAR” vagy „50 M”:
  Az ilyen felirattal ellátott óra úszásra alkalmas, de merülésre és egyéb vízi sportolásra nem! Soha ne használja az óra koronáját és nyomógombjait, ha az óra vizes!
 • „10 ATM” vagy „10 BAR” vagy „100 M”:
  Az ilyen felirattal ellátott óra úszásra, vízi sportolásra és nem túl mély vízben felszíni búvárkodásra alkalmas. Az órát sós vízben történő használat után édesvízzel mossa le és törölje szárazra! Soha ne használja az óra koronáját és nyomógombjait, ha az óra vizes!
 • Búvárkodásra speciális búváróra használatát javasoljuk!

Figyelem!

Ha az óra számlapján vagy a hátlapon nem található vízmentességre vonatkozó jelölés, akkor az órát fokozottan óvni kell a nedves környezettől, mert az a szerkezet meghibásodását okozhatja (pl. kézmosás, mosogatás, főzés, mosás, erős izzadás, stb.)!
Vízálló modellek viselése esetén is kerülje a termálvíz, a meleg víz, a szappan vagy tusfürdő használatát, mert ez a tömítések azonnali károsodásához vezethet!
A vízben történő használat előtt mindig győződjön meg arról, hogy a korona és a nyomógombok alaphelyzetben vannak-e és hogy az üveg vagy az óratok nem sérült-e, mert az óra csak ebben az esetben vízálló!
A vízmentesség megóvása érdekében legalább 2 évente ellenőriztesse óráját!
Átlagos használattól eltérő viselés esetén (túlzott izzadás, erősen szennyezett környezet, stb.) a tömítéseket gyakrabban ellenőriztesse!
A bőr- vagy szövetszíjas modellekkel a fürdés és az úszás nem ajánlott, mivel ez a szíj idő előtti, gyors tönkremeneteléhez vezet!
Helytelen csatméret vagy a szíj túlzott meghúzása miatt az igazító korona a kézfejhez nyomódhat, ami beázást, beakadást, szakadást, törést, az óra elállítódását okozhatja!

Használati tanácsok:

Óvja óráját:

 • ütődéstől, ütéstől, éles tárgyaktól, csiszolódástól,
 • közvetlen, erős mágneses tértől (TV, hangszóró, mikrosütő),
 • kiugróan magas (60 oC feletti) hőmérséklettől (soha ne vigye az órát szaunába!),-a -10 Celsius alatti, vagy hosszan tartó hideg hőmérséklettől,
 • kémiai anyagoktól (kozmetikumok, benzin, szappan, higany, gyógyvíz, túlzott izzadás, stb.), mert a tok és a csat megrongálódhat, elszíneződhet, a tömítés károsodhat!

2-3 év után a tömítések elöregednek akkor is, ha az óráját nem használja. A problémamentes használat érdekében szak-szervizben ellenőriztesse a tömítések állapotát!
Az ékszerórákat jellegükből adódóan csak alkalmi viseletre javasoljuk! Egyes modellek speciális díszítő bevonatot kapnak, mely a napi használat során megkophat.

Az óra pontos működése 5-35 Celsius között garantált.

Az óratok és a karcsat tisztítását puha, száraz, esetleg enyhén megnedvesített ruhával végezze.
Ha bármiféle rendellenességet észlel, azonnal forduljon a szakszervizhez.