17. Grafikai aukció

2023. március 22. 18:00 - 21.00
Aukció
Közel 300 tétel és több mint 100 művész garantálja a sokszínűséget 17. Grafikai aukciónkon

 

17. Grafikai aukció időpontja: 2023. március 22.

 

Az aukció helyszíne: BÁV ART Aukciósház és Galéria, 1055. Budapest, Szent István körút 3.

Az aukciós kiállítás időpontja: 2023. március 10 - 21.

Az aukciós kiállítás helyszíne: BÁV ART Aukciósház és Galéria, 1055. Budapest, Szent István körút 3.

Típusa: teremaukció és online aukció (axioart.com)

 

 

az online katalógus itt lapozható

letölthető katalógus

Nagy neveket sorakoztat fel 17. Grafikai árverésén a BÁV ART. A március 22-i esemény egyik fénypontja Salvador Dalí szürrealista remekműve, az Akt fátyollal című litográfia, amely most 950 000 forintos árról indul. A katalán-spanyol művész mellett a tételek között olyan elismert alkotók neveit találjuk, mint Bak Imre, Nádler István, Kondor Béla, Maurer Dóra, Keserü Ilona vagy Victor Vasarely. Az eseményen több mappára is lehet majd licitálni, így például Vera Molnár Anyám levelei című absztrakt sorozatára is. Az árverést megelőzően, március 10. és 21. között a grafikák ingyenes kiállítás keretében személyesen is megtekinthetők a BÁV ART Aukciósházban.

 

A szürrealizmus ikonikus mesterének szignójával

 

Salvador Dalí extravagáns képi világával a XX. század közepe óta hódít töretlenül. Meghökkentő alkotásai sokak számára mind árfekvésük, mind pedig a piacon elérhető limitált példányszámuk miatt elérhetetlennek tűnhetnek. Viszont a sokszorosítási eljárással készült grafika lehetővé teszi, hogy akár egy festmény árának töredékéért, világhírű művész alkotása is a falra kerülhessen. A most aukcióra tűzött Akt fátyollal című szitanyomatból mindösszesen 300 példány készült, az árverésen pedig a 214. sorszámú, a művész aláírásával ellátott darabra lehet licitálni. A szürreális elemeket felsorakoztató és megdöbbentő szimbólumrendszerrel körbevett női aktot ábrázoló grafikára 950 000 forintos kikiáltási árról indul a licitharc.

 

Ismert magyar nevek is sorakoznak

 

Az alapításának 250 éves évfordulóját ünneplő BÁV történetében egymást követik a rekordok és az ikonikus pillanatok, amik sokszor hazai művésznevekhez is köthetők. A 17. Grafikai aukción újra megjelenik több olyan alkotó, akik már korábban is nagy sikert arattak. Így például az 1968-ban megrendezett Jubileumi aukción kiemelt szerepet élvező Czóbel Béla és Rippl-Rónai József is, akinek 2018-ban a Kékruhás lány virágos kalapban című alkotásáért 75,6 millió forintot fizetett a licitnyertes. A népszerű művészek sorát erősiti Kernstok Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Vaszary János és Szász Endre is, akiknek több művére is licitálhatnak az érdeklődők.

Vaszary János: Primavera, 1920

 

Témák, amik megtalálnak

 

Gross Arnold Lovasok és Kondor Béla Öreghalász és a tenger című grafikáit közismert regények ihlették, míg Joseph Kádár, Gyarmathy Tihamér és Victor Vasarely is Bartók Béla zeneszerzőnknek állítanak emléket aukcióra bocsátott műveikkel. A szerelem visszatérő és örök témaként többek között Molnár C. Pál Csók című akvarelljén jelenik meg, Szemethy lmre kollekciója pedig Olaszországba és Franciaországba kalauzol el mindenkit. A Magyarországot bemutató művek esetében pedig Vadász Endre Balaton, Bernáth Aurél Badacsony és Szentiványi Lajos Budapest című grafikájára mindenképpen érdemes felfigyelni.

 

Belépő árú tételektől a milliós művekig

 

A 17. Grafikai aukció jó lehetőség lehet azok számára, akik csak most kezdenek megismerkedni a műtárgyak világával, mivel a legalacsonyabb induló árú tétel mindössze 20.000 forint, ráadásul a grafikák több mint 20%-ának is maximum 50.000 forint a kikiáltási ára. Az árverési lista másik végén viszont a magyar neoavantgárd képzőművészeti mozgalom alapítójaként számon tartott Nádler István grafikai mappája szerepel, amelynek induló ára 1 800 000 forint, s ezzel a legmagasabb kikiáltási értékkel rendelkező tétel az aukción. Emellett most elérhető egy 6 tételes mappa is, melyben a Budapesti Műhely többi alapítójának, így Fajó Jánosnak és a nemrég elhunyt Bak Imrének a grafikái is szerepelnek.

 

Kézírás a múltból

 

A tavaszi árverés egyik legmeghatóbb történettel rendelkező tétele Vera Molnár Anyám levelei 6 darabból álló kollekciója. A sorozat ihletője a magyar származású francia művész édesanyjának életkora és egészségügyi állapota miatt megromlott írásképe volt, amely így személyes hangon szól a közönséghez. A levelek tartalma ugyan nem olvasható, de az absztrakt művek üzenete egymás mellé helyezve így is markánsan kirajzolódik. Kikiáltási ára 680 000 forint, mellyel az aukció egyik legértékesebb tételének számít.

 

Sokszínűség ma és holnap

 

A széles kínálatban egyaránt szerepet kapnak a tradicionális technikának számító rézkarcok és a 20. század elejéhez köthető modern kő- és szitanyomatok. A rézkarcok között Mauer Dóra Pompeji-sorozatának Vevőre várva című képe, valamint Kondor Béla Velencei Sláger Biennálé című 1969-es grafikája is megtalálható, melynek kikiáltási ára 180 000 forint. Victor Vasarely színes és látványos Birkózók (Catch, 1988) című alkotása viszont szitanyomással készült és 280 000 forintról indul az árverésen. Ugyanez a technikai eljárás jellemző Keserü Ilona Több oldalról nézhető művére is, melynek különlegességét az is erősíti, hogy az aukcióra bocsátott darab kisszériás művészpéldány.

 

Látogassa meg kiállításunkat március 21-ig a BÁV ART Aukciósház és Galériában!

HOGYAN LICITÁLHAT OTTHONRÓL?

 VÉTELI MEGBÍZÁSSAL

Az Aukciósház az Ön által megadott összegig licitál Ön helyett az árverésen.

TELEFONOS MEGBÍZÁSSAL

Felhívjuk az aukcióról, és követítjük az eseményeket, így akkor és addig licitál, amikor és ameddig Ön szeretné. Ehhez töltse ki a megbízási szerződést!

MIT KELL TENNIE?

Válassza ki a kedvencét az ékszer, műtárgy vagy festménykatalógusból, töltse ki a megbízási szerződést és küldje el legkésőbb az aukció napján 12 óráig kollégáinknak az aukcioshaz@bav.hu címre, vagy érdeklődjön a (06 1) 331 0513 telefonszámon.  

 

MEGBÍZÁST ADOK

 

ONLINE LICITÁLÁS

Az axioart.com oldalán lehetősége van az online licitálásra, de vételi megbízást is leadhat az oldalon az árverés megelőző 24 óráig. Nem csak licitálóként, de vendégként is követheti az aukciót.

MIT KELL TENNIE?

Válassza ki a kedvencét a katalógusból, regisztráljon az axioart.com oldalán, majd legkésőbb 24 órával az árverés előtt jelentkezzen az aukcióra. Az árverés kezdetekor jelentkezzen be, és licitáljon kedvenceire!

 

 

A RÉSZLETES ÁRVERÉSI FELTÉTELEK INNEN TÖLTHETŐK LE:

ÁRVERÉSI FELTÉTELEK