80. Művészeti Aukció

2022. dec. 06. - 2022. dec. 07.
2022. december 06. - 2022. december 07.
Aukció

80. Művészeti aukció leütési listája:

átlapozom a LEÜTÉSI LISTát

 

 80. Művészeti aukció időpontja: 2022. december 6-7. 18:00

2022. december 6. - Óra és ékszernap

2022. december 7. - Műtárgy, ezüst műtárgy, festmény és bútornap

Az aukció helyszíne: MOM Kulturális Központ 1124. Budapest, Csörsz u. 18.

Típusa: teremaukció és online aukció (axioart.com)

 

Árverésre kerülő tételek megtekintése: 

2022. november 26. és december 4. között mindennap 10-18 óráig

A kiállítás helyszíne: 1055 Budapest, Szent István körút 3. BÁV ART Aukciósház és Galéria

 

az online katalógus itt lapozható

letölthető katalógus

A múlt és a jelen találkozása

 

Karácsonyi aukciónk első napján az ékszereké és az óráké lesz a főszerep. Köztünk olyan különleges tételek jelennek meg, melyek egyáltalán nem, vagy csak nagyon limitált számban érhetők el az országban, sőt kollekciókban még a fenntarthatóság is megjelenik. A második napon érkeznek a műtárgyak, bútorok és festmények. Itt ismét bebizonyítjuk, hogy a tárgyak igenis képesek egymást bevonzani. A tradíciókhoz való ragaszkodás mellett fontos szempont, hogy folyamatosan meg tudjunk újulni. Ennek szellemében új stílusú műtárgyakkal, így például hangszerekkel, fegyverekkel is készülünk, sőt még két, old-timer motorkerékpár is leütésre kerül.

 

A gyémánt soha sem megy ki a divatból

 

Az ékszerek és a luxusórák egyre keresettebbek minden aukción. Ez részben annak köszönhető, hogy nemcsak különleges divat kiegészítők, hanem rendkívül jó befektetésnek is számítanak. Az idei aukció ékszerkollekciója ennek megfelelően olyan modern tételeket sorakoztat fel egymás után melyek egyáltalán nem, vagy csak nagyon limitált számban elérhetők az országban.

Minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb kollekció lesz a Zendaya által is kiemelt figyelemben részesülő Bulgari B.Zero1. Univerzálisan vonzó ékszerei az innováció szimbólumának számítanak, merész tervezési stílusának köszönhetően, melynek védjegye a rugalmas, forrasztás nélküli szalagok. A Bulgari rajongók azonban nem csak a B.Zero1 darabjai közül válogathatnak. Az aukciós ékszerek egyik legkülönlegesebb darabja ugyanis ez a 24 modern csiszolású briliánst magába foglaló Bulgari Lucea fehérarany nyakék, melynek sajátossága az állítható hosszúságú lánc. Kikiáltási ára 1.700.000 Ft, kínácsian várjuk kinél talál új gazdára.

1969-ben mutatta be a Cartier divatház azóta is kultikus kedvencét, az időtlen Love Collectiont. A csavar helyén gyémánt, így vált ismerté, és a romantikus szimbólumával, melynek középpontjában az örök szerelem áll. A Cartier Love kollekcióból ezúttal több gyűrű és egy fülbevallópár jelenik meg a tételek között.

A leginkább kiváló minőségű svájci órák és ékszerek gyártásáról ismert Chopard közel 10 éve indult el a fenntartható luxus felé vezető úton. A márka azóta nem csak az arany, de a gyémántok és a drágakövek beszerzése terén is átlátható ügymenetre törekszik. Mindezzel támogatva a fenntarthatóságot és az iparág kisebb, de magas minőséget képviselő szereplőinek fennmaradását. Több Chopard tétel is gazdát keres most, köztük a Julia Roberts által is kedvelt ikonikus Happy Diamonds sorozatból is.

Idén tavasszal került kalapács alá a BÁV Aukciósház történetének legnagyobb briliánsa, mely végül hosszú licitharc után jutalékkal együtt 57,5 millió forintént vihette haza a szerencsés nyertes, ezzel magáénak tudva a magyarországi aukciók eddig legdrágábban elkelt ékszerét. A rekorddöntő nyakéket ezen a télen újabb különleges darab követi, amely egyben a licitharcok egyik nagy várományosa is lesz. Az ékszerkollekció kiemelkedő darabja egy sárga, több mint négy karátos gyémántgyűrű, amely szintén rendelkezik a Nemzetközi Gyémánt Osztályozási Rendszer minősítésével, a GIA tanúsítvánnyal.

A modern mellett természet a múlt sem hiányozhat. A kerek, áttört formájú briliáns melltű olyan gyémántokat tartalmaz, melyek magukra vonzzák a tekinteteket. A régi korokat megidéző neglizsé fazonú, három nagyobb, régi csiszolású és a 18 kisebb briliánssal rendelkező függő is igazi különlegesség, mely egyedi karácsonyi ajándék lehet.

A briliánsok sora itt nem ér véget! 12 milliós kikiáltási árával az egyik legértékesebb briliáns női gyűrű, két nagyobb gyémántot foglal magába, melynek egymást keretezve illeszkednek egymáshoz.

 

letölthető katalógus

Mesélő luxusórák

 

Idei luxusóra kollekcióink számos olyan tételt tartalmaz, melyek nemcsak értékükkel, hanem egyedi történeteikkel is könnyen emlékezetessé válnak. Az egyik ilyen darabot ezúttal az Oris márka tudhatja most magáénak, aki már régóta nagy gondot fordít az óceánok védelmére. Így nem meglepő, hogy az Oris Aquis Date Upsycle-sorozat egy darabjának különlegessége az álomszerű, impresszionista festményeket idéző számlap, amely az óceánokat szennyező PET palackokból készült.

A Breguet Tradition arany férfi karóra a 80. Művészeti Aukció legnagyobb értékű óra tétele, kikiáltási ára 8 millió forint. Értékállóságát annak köszönheti, hogy a Breguet egy nagy múltú vállalat, melynek nevéhez számtalan technikai újítás, találmány és szabadalom fűződik. A manufaktúráiból kikerült darabok mind a mai napig őrzik a kézi megmunkálás hagyományát. A most aukcióra bocsájtott óra egyedi kialakítású szkeletirozott számlapján különálló segédkörök szolgálnak a két időzóna megjelenítésére, a harmadik, kisebb kör pedig egy nappal-éjszaka indikátor. A hagyományokat megtartva kézi felhúzós in-house szerkezettel rendelkezik.

Patek Philippe márkát talán senkinek sem kell bemutatni. Névéhez számtalan rekord fűződik, mind az egyedülálló technikai megoldások, mind a komplex óraszerkezetek tekinteteben. Nem véletlen tehát, hogy az eladások is rekordokat döntenek a világ különböző aukcióin. Az aukciós tételek között most több Patek Philippe óra van, melyek között szerepel egy olyan arany zsebóra is, melynek különlegessége, hogy megvan az eredeti doboza és a közel 100 éves certifikátja is.

A múlt és a jelen találkozása! Ez a Glashütte Original Sixties és a Glashütte GUB férfi karóra páros. Ugyanaz a márka és a típus csak gyártási időpontjuk között eltelt 70 év. A páros leendő tulajdonosa pedig a jövőben minden reggel választhat közülük. 

A sport szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk az Ulysee Nardin Maxi Marine Diver férfi karórát. A több mint 170 esztendeje alapított Ulysse Nardin óra manufaktúra a precíziós tengeri kronométerek gyártásával tett szert páratlan szakmai elismerésre. Így nem is kérdés, hogy merüléshez ez az egyik legjobb választás lehet. Ez a példány 30 méterig vízálló, ára 1.300.000 forintól indul.

A tenger után jöjjön a repülés, ugyanis Charles A. Lindbergh nevéhez fűződik a pilótaórák egyik leghíresebb modellje. A most árverésre bocsájtott óra forgatható lünetta zománcozott számsorral és 21 köves automata szerkezettel rendelkezik.

Természetesen a nőkre is gondoltunk a tételsor összeállítása során. Most az ékszerek mellé egy stílusban hozzáillő Chopard Happy Diamonds női karórát is be lehet szerezni. A Hublot márkának nem csak a neve, hanem az óra formája is a hajóablakhoz köthető. Ezúttal a Big Bang kollekció egy női karórával került a tételek közé.

letölthető katalógus

A műtárgyak vonzzák egymást

 

Ezt mi sem igazolja jobban, mint a 80. Művészeti Aukció nagy történelmi múlttal rendelkező tárgya, Teleki Sámuel erdélyi főkancellár ezüst kínálótálja, amely az egykori 72 darabos étkészlet része. Ennek egyes darabjai jelenleg az Iparművészeti Múzeumban találhatók. A korszak jellemző ornamentikájával ellátott tál Johann Georg Hann ötvös keze munkáját dicséri, egyúttal bepillantást enged a kor egyik jelentős vezetőjének elegáns vacsoraasztalára is.

 

Nincs aukció Zsolnay nélkül. Mi pedig nem is egy Zsolnay tétellel készülünk a karácsony előtti árverésre. Többek között egy ezúttal egy mesélő mintázatú Zsolnay szecessziós díszváza jelenik meg az árverési tételek között. A vázán megjelenik a cseresznyefák alatt aranyfácánokat etető lány alakja, és jellemző jegye a több rétegben felvitt selyemfényű, a Zsolnay kerámiákra jellemző eozin mázak sokrétű alkalmazása. Ez a Zsolnay műtárgy most 1.800.000 forintos kikiáltási árról indul.

Nemcsak története, hanem elegáns ábrázolása is különlegessége teszi azt a herendi kisplasztikát, mely egy díszruhába bujtatott nemes hölgyet ábrázol. A ruhát az erdélyi úrihímzések jellegzetes motívumai, stilizált tulipánok, bazsarózsák és szívek díszítik. Schrammel Imre egyedi tervezésű kisplasztikája a Duna Televízió fenntartásának tizedik évfordulójára készült.

Franz Xaver Bergmann alkotása azért is élvez kiemelt figyelmet, mert egy műkereskedőt ábrázol. A hidegen festett, öntött, patinázott bronz műtárgy, eredeti márvány talpon áll. A beduin zsibárus kezében egyiptomi usébti szobor található, fején krokodillal, karján láncokkal.

A Munkácsy Mihály-díjas magyar iparművész, keramikus, P. Benkő Ilona művészészi érzékenysége teljesen egyedi. Ezúttal egy oxidokkal színezett samottos kerámiából készült falitáljával találkozhatunk az aukció második napján.

 

Hódítanak a hazai művészek

 

Az idei festmények kiemelt tételei mind hazai művészek kéznyomát viselik. Korunk egy legnépszerűbb alkotója Vaszary János rögtön két képpel is megjelenik. A Tatai park az 1910-es évek végén készült. Az első világháborút követően Vaszary János tatai otthonába vonult vissza, hogy a haditudósítóként készített expresszív kísérleteit műtermi magányában kiérlelje. A fronton tapasztaltak, a pusztulás látványa mélyen megérintették, melyek művészetének lényegére is jelentős hatást gyakoroltak. E festői vízió felértékelődése nagymértékben befolyásolta új stílusa, az úgynevezett „fekete korszak” kialakulását is.Ezen a festményen a felfokozott drámai hangulatot a táj ábrázolásába transzponálta Vaszary. A környezet vad, izzó színvilágát a staffázsszerűen megjelenő tehenek lefokozott figurája fokozza. A végletekig leegyszerűsített formák szinte sugallják a heves, gyors ecsetkezelés iramát, ami a festmény erejét hangsúlyozza. A tétel kikiáltási ára 18 millió forint.

A másik Vaszary aukciós alkotása, a Nő enteriőrben ehhez képest korábban 1901-ben készült és hangulatában is egészen mást képvisel. Az ekkoriban készült művek leggyakoribb témája az enteriőr volt, benne szépítkező és merengő nőalakokkal, félaktokkal, melyek rendre zárt, lesötétített műteremben, irányított fényviszonyok között jelentek meg egyfajta éteri finomságban.

Rippl- Rónai József is rögtön két képpel érkezik a 80. Művészeti Aukcióra. Az Olvasó dáma című alkotás feltehetőleg a Galliera-palotában rendezett tárlat és a Mars-mezei siker közötti időszakban készülhetett. Az Osztrák-Magyar Monarchia nagykövetségén kiállított arcképek leheletfinom sejtelmességétől, látomásszerűségétől ekkor már eltávolodott Rippl-Rónai. Itt jól érzékelhető a sziluetthatások felértékelődése. A kissé melankolikus benyomást keltő kép színhasználata visszafogott, majdnem monokróm.

László Fülöp a magyar festészet egyik nemzetközileg is legismertebb alakja, olyan művész, akinek sikerei tán még Munkácsy sikereit is felülmúlták. Művészetének első, jobbára még Magyarországhoz kötődő korszakát leginkább életképek alkotják. 1897 májusában, a Műcsarnok tavaszi tárlata alkalmából Lászlót bemutatták a királynak, de az a kiállítás más miatt is mérföldkő László Fülöp életében. Ekkor állította ki ugyanis az utolsó életképét. Az ott bemutatott Fáradtan című kompozíció egészen biztosan a most árverésre kerülő alkotással lehet azonos. A képet 1896-ban szignálta a művész és ez is az életképi sorozatba illeszkedik. Valamennyi alkotáson az alkony vagy az ősz színeit, a megnyugvás, a fáradtság, a megpihenés képeit örökítette meg.

A magyar művészek sora nem lehetne ezúttal teljes Kernstok Károly nélkül, aki mint a századelő legfontosabb művészcsoportja, a Nyolcak vezéregyéniségeként vált a magyar festészettörténet meghatározó alakjává. A 80. Művészeti Aukción megjelenő Nyergesi kert című alkotása azért is különleges, mert a hátoldalán a Fához támaszkodó fiúakt című művének egy részlete található. A kezdetben realista, majd a szimbolizmussal is kacérkodó alkotói stílusa 1906-os párizsi útja során vett radikális fordulatot. A Nyergesi kert kompozicionális sémájának alapját egy lapjára fektetett háromszög adja. Ezt keretezi jobb, illetve bal oldalon a kert mélyébe futó fák sora. Látszólag egyszerű kompozíció, ám térbelisége nehezen visszaadható. Míg a plein air festészetben a staffázsalakok folyamatos viszonyításként szolgálnak a látvány mélységének érzékeltetéséhez, itt ilyen támpontokra nem támaszkodhat a néző. A kép hátoldalán Kernstok 1909-ben készült Fához támaszkodó fiúakt című művének (Budapest, Magyar Nemzeti Galéria) nagy méretű fragmentum-változata látható.

letölthető katalógus

HOGYAN LICITÁLHAT OTTHONRÓL?

 VÉTELI MEGBÍZÁSSAL

Az Aukciósház az Ön által megadott összegig licitál Ön helyett az árverésen.

TELEFONOS MEGBÍZÁSSAL

Felhívjuk az aukcióról, és követítjük az eseményeket, így akkor és addig licitál, amikor és ameddig Ön szeretné. Ehhez töltse ki a megbízási szerződést!

MIT KELL TENNIE?

Válassza ki a kedvencét az ékszer, műtárgy vagy festménykatalógusból, töltse ki a megbízási szerződést és küldje el  2022. december 6-án, 12 óráig kollégáinknak az aukcioshaz@bav.hu címre, vagy érdeklődjön a 06-1-429-3024 telefonszámon.  

 

MEGBÍZÁST ADOK

 

ONLINE LICITÁLÁS

Az axioart.com oldalán lehetősége van az online licitálásra, de vételi megbízást is leadhat az oldalon az árverés megelőző 24 óráig. Nem csak licitálóként, de vendégként is követheti az aukciót.

MIT KELL TENNIE?

Válassza ki a kedvencét az ékszer, műtárgy vagy festménykatalógusból, regisztráljon az axioart.com oldalán, majd legkésőbb 24 órával az árverés előtt jelentkezzen az aukcióra. Az árverés kezdetekor jelentkezzen be, és licitáljon kedvenceire!

 

 

A RÉSZLETES ÁRVERÉSI FELTÉTELEK INNEN TÖLTHETŐK LE:

ÁRVERÉSI FELTÉTELEK