A Nemzeti Múzeum új kiállításán látható a BÁV ajándéka

Január 26-án mutatták be a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb műtárgyát a Hónap kincse kamaratárlat keretében.  
Afrodité gyémántszelencéjét a BÁV Aukciósház 2020-ban, az árveréseinek 100 éves évfordulója alkalmából adományozta a Múzeumnak.  
Fotó: MNM/Schumy Csaba


A sajtótájékoztatón L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Nagy Elek, a BÁV Zrt. elnöke, tulajdonosa, valamint Szalai Zoltán, a Mandiner főszerkesztője mondott beszédet. A kiállítást dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumanak európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg. 

L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója, Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, valamint Nagy Elek, a BÁV Zrt. elnöke és tulajdonosa. Fotó: MNM/Schumy Csaba

Kiss Erika, a Nemzeti Múzeum kurátora által készített tanulmányból megtudhatjuk, hogy az 1900-as években készült szelence az akkoriban divatos teknőspáncélból készült. A fedelén aprólékosan kidolgozott gyémántberakás övezi azt a hegyikristályból metszett, miniatűr életképet, amelyen Aphrodité látható, megidézve azt a történetet, amikor Parisz egy aranyalmát ígért a világ legszebb nőjének.  


A kamaratárlat egy hónapig tekinthető meg a Múzeum Kupolatermében. 

Fotó: MNM/Schumy Csaba