Esküvő vagy ballagás? - Így válassz ékszert ruhádhoz vagy ajándékba a legkülönlegesebb alkalmakra!

Nyakunkon a ballagási és az esküvői szezon és legyünk akár leendő mennyasszonyok, a felnőtté válás küszöbén álló fiatalok, vagy akár vendégek a különleges napon, a megjelenésünk sarkalatos kérdés ezen a meghatározó napon. Számtalan protokoll létezik arra, milyen ruhát illik felvenni az esküvőre helyszíntől és alkalomtól függően, de a megfelelő ékszerek viseléséről, vagy ajándékozásáról kevés szó esik. Jöjjön most pár jó tanács a BÁV ékszerszakértőitől a ruhánkhoz és az alkalomhoz leginkább passzoló ékszer kiválasztásához.

A ballagás a felnőtté válás egyik fontos momentuma, az esküvő pedig az egész hátralevő életüket meghatározó esemény. Nem csoda hát, hogy nem csak a mennyasszony, vagy a ballagó, de a szeretteik számára is fontos, hogyan jelennek meg az eseményen, mivel teszik emlékezetessé a napot. A tökéletesen kiválasztott ékszer akár ajándék, akár kiegészítő, megkoronázhatja a pillanatot, és örök emlékül szolgálhat.

Egy meghatározó ajándék egy különleges napra

Lehet, hogy ékszert ajándékozni elsőre már divatjamúltnak tűnik a mai digitalizált világban, de az alig 1-2 éves élettartamú okostelefonok és kütyük bűvölete helyett a marandandó értéknek számító ékszernek van létjogosultsága főleg egy-egy különleges életesemény megünneplésekor. Elsősorban persze a lányok körében lehet népszerű egy ilyen meglepetés, a fiúknál ma már kevésbé divat pecsétgyűrűt vagy nyakláncot hordani, de azért még számukra is akadnak választási lehetőségek.  Nemtől függetlenül, ékszer helyett akár egy komolyabb óra is lehet remek ballagási ajándék, ami akár befektetésnek sem utolsó.

Ékszert alkalomból legtöbbször a szülők választanak gyermeküknek ajándékba. Az általános iskolai ballagásnál persze még kevésbé az érték, mint az ékszer hordhatósága, stílusa, emlék funkciója dominál. Ha ezt a korosztályt készülünk megajándékozni, érdemes már előtte megfigyelni, hogy milyen ékszereket szeret viselni. Az is lehet, hogy már van egy korábban kiszemelt darab, amivel most meglephetjük. A tini lányokat jellemzően a trendek, a színek, a formák bűvölik el, ezért nem biztos, hogy egy számunkra tetsző, visszafogott, finom aranynyaklánccal érdemes próbálkozni, mert a végén még az ékszeres doboz alján köt ki. Az idei ékszertrendek azonban könnyen lehetnek a korosztály kedvencei, hiszen a tervezők előszeretettel használnak erős színeket és a megszokottól eltérő, geometriai formákat.

Egy gimnáziumi ballagásnál, ami már a felnőttkorba lépéssel kapcsolható össze, esetleg egy diplomaosztónál ugyanakkor már gondolkodhatunk komolyabb ékszerben is. Ilyenkor érdemes az egész családnak elgondolkodnia, hogy közös, akár drágakővel ékesített kiegészítőt válasszanak, a nagykorúság, az önállósodás és a felelősségteljes élet megkezdésének jelképeként, hiszen ebben a korban már megfelelően tudják viselni és értékelni a különleges darabokat is. Amíg az elmúlt években a fehérarany volt a fiatalok kedvence, úgy az utóbbi időben megfigyelhető, hogy újra visszatérnek a sárgaaranyhoz, a bizsuknál is nagy divat az klasszikus arany, illetve ismét divatos a rozé- és a fehérarany kombinációja.

A legtökéletesebb szett, a legkülönlegesebb napra

A saját esküvőnkön is rendkívül fontos, hogy milyen ékszer teszi tökéletessé a régóta vágyott álomruhát, ám az is nagyon lényeges, hogy egy számunkra fontos személy esküvőjén hogyan jelenünk meg, milyen öltözetet, ékszert viselünk vendégként. A legfontosabb szempont minden esetben, hogy törekedjük a harmóniára! Az ékszerek ideális esetben kiegészítik, teljessé teszik a megjelenést, és nem leuralják. Számos különböző ékszer közül választhatunk, ám fontos, hogy ezek mindig illeszkedjenek egymáshoz.

Ilyenkor többnyire már konkrét ruhához, az alkalomra választunk ékszert, így a legfontosabb szempont a ruha színe és a dekoltázsa. A hűvös tónusú ezüst és fehérarany esküvői ékszereket a tiszta, hófehér ruhákhoz javasolják, bár valójában minden színű ruhához illenek. A mostanában nagyon divatos rozéarany - akár az ezüst ékszereket is bevonják ilyen bevonattal - ékszerek az ekrü vagy a törtfehér ruhákhoz nagyon jó mennek, illetve a kreol bőrű mennyasszonyoknak lehet még remek választás.

Az ékszerdivatok jönnek-mennek, de a gyöngyök időtlennek tűnnek. Az eleganciát sugalló édesvízi vagy tengeri fehér színű gyöngyök nem véletlenül a menyasszonyok kedvencei.  2022-es ékszertrendeknek megfelelően nemcsak egy-egy alkalomra kerülhetnek majd elő, hiszen az esküvő után akár egy egyszerű farmer szettet is fel tud dobni.

Egy esküvőn vendéként is remek választás egy olyan hagyományosan elegáns ékszer viselése, mint a gyöngysor, hiszen a szaténhoz hasonló fénye, a lüszter csillogása tökéletesen illik a mennyasszonyi és az alkalmi ruhák anyagának selyemfényéhez. A gyöngyös ékszerek előnye, hogy több különböző színben és méretben elérhetőek. Ráadásul a bátrabbak akár az aszimmetrikus formájú, úgynevezett barokk gyöngyökkel is feldobhatják az öltözéküket. Az örömanyáknak is remek választás lehet, ha előszeretettel viselnek sötétkék alkalmi ruhát, akkor egy sötét, szürkés vagy kékes árnyalatú gyöngysor lehet a tökéletes választás. A púderszínű gyöngysorok remekül illenek a klasszikus koszorúslány ruhákhoz. Itt érdemes kiemelni, hogy ha a koszorúslányok ruhája egyforma, akkor lehetőség szerint az ékszerek is legyenek hozzáigazítva. Ha egy nyaklánchoz passzoló, apró gyöngy fülbevalót választunk, nem lőhetünk mellé.

A gyémánt is sok szempontból jó választás, ez az elegáns drágakő minden színű ruhához felvehető. Egy színes drágaköves ékszer viselésére is nagyszerű alkalom egy esküvő: piros ruhában ugyan nem illik egy esküvőn megjelenni, de ha az öltözetünkhöz piros kiegészítő illik, akkor érdemes rubinnal ékített ékszert választani, ha a zöld árnyalataiban gondolkodunk, akkor a smaragd lehet a megfelelő választás. A magyarok kedvence, a zafír is sok kombinációs lehetőséget rejt magában, bár jellemzően a kék színt társítják hozzá, sok más színben is elérhető.

Egyszerű szabású ruhához érdemes nagyobb méretű, karakteres ékszert választani, ha viszont régóta vágyunk arra, hogy egy egyedi mintájú, színű, feltűnő ruhát viseljünk, az esztétika és a harmónia jegyében mindenképpen egyszerű, visszafogott ékszereket részesítsük előnyben.

A Trendmániában Czippán Anett beszélgetett Belovics Évával, a Rubin Ékszerbolt vezetőjével a legújabb trendekről 


A mindent meghatározó dekoltázs

Az ékszer választásnál a színnél is fontosabb kérdés a ruha dekoltázsa.  Egy nyitott a ruha több lehetőséget rejt, látványos, nagyobb méretű nyaklánccal is viselhetjük, de jól mutathatnak hozzá az egyszerűbb, finomabb darabok is, míg a zárt ruhákhoz nem javasolt a nyaklánc, ilyen esetben egy hangsúlyosabb fülbevaló jobb választás lehet. A ,,V” kivágáshoz a hosszú fülbevalók nagyszerűen mutatnak, de kombinálhatjuk egy hatalmas nyaklánccal is, ami párhuzamosan vagy ,,Y”-ban követi a nyak vonalát, ellenben a kerek nyakkivágásnál egy rövid, kicsi nyaklánc, ami nem fekszik rá a ruhára, sokkal harmonikusabb összképet ad. Egy ujjatlan ruhát egyenes nyakkivágással feldobhat egy vastagabb nyaklánc vagy hosszú fülbevaló, a szív formájú dekoltázst azonban egy kisebb nyaklánc vagy egy különlegesebb fülbevaló jobban kiegészíti. Az egypántos esküvői ruha esetében nyaklánc helyett viseljünk inkább közepes-méretű fülbevalókat vagy egy karkötőt. Ha fűzős ruhát viselünk válasszuk a finom kiegészítőket, hiszen a fűző már önmagában is öltöztet. Egy vékony nyaklánc vagy visszafogott fülbevaló kellemesen ellensúlyozza a fűző domináns formáját. Természetesen a nyakkivágás ebben az esetben is meghatározza a döntést, sőt még azon is elgondolkodhatunk, hogy nem a dekoltázsunkon, hanem a mély hátkivágást kiemelve, fordítva viseljük a nyakláncot.

Bármilyen kiegészítő mellett is döntünk, legyen az alkalmi vagy hétköznapi viselet, mindig nagyon fontos, hogy az egyéniségünkkel összhangban legyen, szívesen hordjuk, ellenkező esetben kényelmetlen, sőt, zavaró is lehet. Ha ez megvan, akkor nincs más dolgunk, mint pár apró részletre figyelni, törekedjünk a harmóniára, és gyűjtsük be a bókokat a kifogástalan megjelenésünkért.

TOVÁBB A RUBIN ÉKSZERGALÉRIÁHOZ