Genfi szív alakú szelence

Aukció
A szelence kortörténetbe való elhelyezéséhez az 1685. évi franciaországi, nantes-i ediktumig érdemes visszanyúlnunk. Az akkori mesterek bravúros technikai tudása a belbecs és a külcsín terén egyaránt megmutatkozik.

A szelence kortörténetbe való elhelyezéséhez az 1685. évi franciaországi, nantes-i ediktumig érdemes visszanyúlnunk. A vallásszabadság franciaországi eltörlése következtében tömegesen vándoroltak a protestáns német területekre a hugenotta ékszerész és órás családok is, ennek következtében a letelepe- dési helyeken felgyorsult a mesterségek fejlődése.

A XVIII. század második felére a Hessen tartománybeli Hanau városa volt az ékszerek, órák és zománcozott tubákos dobozkák gyártásának központja. Így érkezünk el szelencénk egyik és fontos „alkotóeleméhez”, Jean-George Rémondhoz, aki 1752. július 27-én született Hanauban protestáns ötvös-családban. Iskolai tanulmányait itt kezdte. Később – sok honfitársához hasonlóan – európai nagyvárosokban tökéletesítette tudását. Munkáira nagy volt a kereslet, és hamarosan tagja lett egy elit európai művészcsoportnak, amely ékszereket, órákat, valamint zenélő dobozokat és ún. automatonokat készített. Ez a csoport olyan mesterekből állt, mint a Rochat-testvérek (Rochat Frères), Frederick Leschot, Jaquet-Droz, Jean Louis Richter.

Genfi szív alakú szelence
Antik arany, 123 g., M.: 8 × 8,5 × 1,7 cm, Kikiáltási ár: 2.400.000 Forint

Jean-Georges Rémond harmincegy éves korában Genfbe költözött, és 1783. június 18-án „hanau ékszerészként” jegyezték be. Rémond megalapította a „Georges Rémond & Cie” céget és bejegyeztette első azonosító fémjelzését. Érdekesség, hogy különböző években más-más fémjelzéssel bélyegezte termékeit: a korona alá „GRC” ágakkal, a korona alá „GRC”, „IGR & C". Alkotásai mindig csodálatot keltettek, a bravúros technikai tudásuk a belbecs és a külcsín terén is megmutatkozik. Mai napig „genfi zománcozás” vagy „genfi stílusú zománcozás” néven emlegetik ezt a virtuóz díszítési technikát, akár tubákosszelencéről, óráról vagy zenedobozról legyen szó. 1792-ben Jean-Georges Rémond partnerei – Joseph Guidon, David Gide, Laurent Guisseling és Jean-Noël Lamy – „Guidon Rémond Gide & Co” néven kezdtek dolgozni. A céget 1796. január 1-jén jegyezték be hivatalosan. Termékeiket  korona alá „GRG” fémjelzéssel jelölték.

A napóleoni háborúk során kialakult bonyolult európai kereskedelmi helyzet befolyásolta a genfi ékszergyártást is. A XVIII-XIX. század fordulóján szövevényes cégalapításai mellett különböző jelölések alatt találkozhatunk műhelyének, cégeinek, partnereinek munkáival. Jean-Georges Rémond cégeinek termékei jó hírnévvel bírtak és a kereskedelmüknek köszönhetően széles körben elterjedtek voltak. Termékeiket Párizsban és Londonban állították ki, Németországban, Oroszországban, Törökországban, Indiában és Kínában is értékesítették. 1812-től üzleti nehézségeik előtérbe kerülnek, a szakirodalom felesége 1810. évi halálát és hanaui kereskedelmi partnerének, Zhan Bema 1811-es halálát említi a háttérben álló okok között. 1820 után visszaköltözik szülővárosába Hanauba, ott is hal meg 1830. február 15-én.

TOVÁBB AZ AUKCIÓRA