Műtárgyaink méltó helye

Lakberendezés
Egy-egy aukción vagy galériában vásárolt, nagy becsben tartott tárgyunk szerves részét képezi otthonunknak, fontos és komoly értéket képviselő dekorációs eleme a belső tereknek.

Bár kőbe vésett szabályok nem léteznek arra vonatkozóan, hogy mit érdemes közszemlére tenni, néhány tanács mindenképpen hasznos lehet, hogyan mutassuk be gyűjteményünket vagy néhány különleges darabot közülük.

Először is szögezzük le, hogy lakásunk berendezésében, dekorációjában mindig a személyes vonatkozás a legvonzóbb. Így érthető, hogy a szívünknek kedves és fontos tárgyaink rendezgetése, egy „házi tárlat” kivitelezése az otthoni alkotótevékenység egyik legigényesebb formája. A gyűjtemények bemutatásáról két különböző nézet alakult ki a lakberendezésben. Az egyik szerint egy, legfeljebb két különösen szép, ritka vagy érdekes tárgyat kell kitennünk egy szembetűnő helyre, míg a másik szerint akármennyi sorakozhat a helyiségekben, jól kiszámított összevisszaságban. Bármelyik mellett döntsünk is, úgy kezdjünk neki, mintha egy művészi kompozíciót készítenénk.

Különös jelentőséget kapnak a tárgyak, ha üvegből vagy plexiből készült polcra, talplemezre helyezzük, és alulról vagy felülről megvilágítjuk őket. Ez főként kisebb darabokból álló gyűjteményeknél vagy egy készletbe tartozó elemeknél lehet látványos. Ugyancsak jól mutat az ilyen típusú elrendezés, ha a tárgyak stílusa, kora ugyan eltérő, de találunk valamiféle harmonizáló elvet, például a színvilág, díszítések, formák, anyagok hasonlatossága, amely szerint csoportba rendezhetjük őket.

Ha valamelyik kedvencünket egy asztalkára állítva mutatnánk meg – a célra megfelel egy konzolasztal, dohányzóasztal, de akár az íróasztalunk is – világítsuk meg egy közvetlenül fölé helyezett olvasólámpával. Ebben a megvilágításban még egy modern, szinte dísztelen váza is bámulatosan hat, hiszen a fények és az árnyékok játéka jól kiegészíti a műtárgyat. Különösen az üveg- és kristálytárgyak szépségét emelhetjük ki jól megkomponált fényhatásokkal.

Ugyancsak rendszerező elv lehet a méret szerinti elrendezés. Egy jókora padlóváza vagy egy hatalmas tál akár az adott helyiség fókuszpontjává is válhat, sőt ajánlott ezeket eszerint kezelni. Érdemes a „kedvükért” egy sarkot szabaddá tenni, és akár a padlóra vagy egy megfelelő konzolra állítva elhelyezni őket. Fontos, hogy közvetlenül mellettük semmilyen bútor vagy más tárgy ne legyen, kivéve a világítótestet, ami majd oda vezeti a szemet. Ennél az elhelyezési módnál vegyük figyelembe a formákat is: nyúlánk, kecses darabokból kettőt-hármat is elhelyezhetünk, de a zömök, szélesebb formájú tárgyak nem feltétlenül érvényesülnek jól csoportba rendezve.

Amelyik lakásban van falfülke, esetleg egy nagyobb alkóv, ott szinte kínálkozik a hely arra, hogy műtárgyat helyezzünk el benne. Ha van rá lehetőség, érdemes bepolcozni, lámpával felszerelni és akár komplett gyűjteményt is kitehetünk ide. A falmélyedés mérete, formája eleve meghatározza, hogy mi kerülhet bele. Egy boltív alá ne tegyünk szögletes tárgyakat, itt inkább a régiségek vagy a finoman formált, ívelt, modern művek mutatnak jól. Keskeny falfülkékbe állíthatjuk a hosszú nyakú kancsókat, vázákat, a szélesebb vagy négyzet alakúakba a szabályos, kört formázó, modern tálakat, hasas vázákat tehetjük. Annak, aki komoly gyűjteményt halmozott fel porcelán, üveg vagy kerámia műtárgyakból, érdemes elgondolkodnia azon, hogy az egyik falat ezek bemutatásának szenteli, akár ilyen, falfülkés megoldással. Ekkor gipszkartonból viszonylag gyorsan kialakíthatók az egész falat beborító, akár különböző méretű falfülkék és az azokba épített LED lámpák. Sőt a hatás fokozható, ha a fülkék hátsó falát aszerint színezik – akár más-más színűre – hogy az odakerülő tárgy milyen háttér előtt érvényesül a legjobban. Ez azonban csak nagyon tudatos tervezéssel és mesteri kivitelezéssel működhet.

Gondoltunk-e már féltett kincseink rendhagyó elhelyezésére? Gyakran a szokatlan megoldásokból születnek a leglátványosabb végeredmények, ezért is érdemes több lehetőséget fontolóra venni. A vázák – akár egy padlóváza is –, kancsók a fürdőszobát is díszíthetik. Egy klasszikus fürdőszobát különlegessé varázsol egy antik porcelán vagy réz mosdótál, kancsó, de egy modern enteriőrben is feltűnő lehet egy-egy art deco kiegészítő, piperetál vagy váza. Stílusos megjelenést kölcsönöz a fürdőnek egy régi parfüm vagy patikaüvegekből álló gyűjtemény is.

A konyhákban, étkezőkben ismét divat a falat tányérokkal dekorálni. Ha van erre megfelelő méretű szabad felület, ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget, nagyon látványos és hangulatos összképet kapunk. Ismét határozzunk meg egy rendező elvet, ami szerint összeválogatjuk a „kiállítás” darabjait. Lehet egy nagy tál köré több kicsit csoportosítani, vagy azonos minta szerint rendezni. A rögzítés előtt próbáljuk ki a kompozíciót egy asztalon vagy a padlón, fotózzuk le a végleges elrendezést, majd eszerint kerülhet minden darab a falra.

Egy ritkaságszámba menő tálalóedény, bonbonier, süteményestál, kristálykancsó az étkező legszebb dísze lehet. Helyezzük a tálalószekrény jól látható részére. A dolgozószoba vagy a tárgyaló ugyancsak jó helyet kínálnak minderre, de ennél tovább is mehetünk. Az antik üveg tintatartó, esetleg egy kristályváza, különleges üvegtál nélkülözhetetlenek az író- vagy tárgyalóasztalról, de ha ezeket egy modern dolgozószobában helyezzük el, egyedivé és feltűnővé tesszük a helyiséget. Arra ügyeljünk, hogy a dolgozószobába inkább funkcionális tárgyak kerüljenek, hiszen egy szecessziós tortatál, ha még oly szép is, teljesen tájidegen ebben a környezetben.

A hálószoba nagyszerű helye lehet a kisebb méretű üveg- és porcelántárgyak bemutatásának. Ide tehetjük a szívünknek kedves ékszertartót, és ha nem féltjük túlságosan, használjuk is. Gyűrűinket, naponta használt karkötőinket, mandzsettagombokat elhelyezhetünk porcelántálakban, a parfümöket vagy szobaillatosítót állíthatjuk egy kristály- vagy ezüsttálcára.

Ha több műtárgy birtokában vagyunk, időről időre cserélgethetjük a közszemlére tett darabokat, ezzel is folyamatosan frissítve, alakítva otthonunk látványát. A merész tárgytársítások, stílustörések, amikor az egyféle stílusban berendezett enteriőrbe egy látszólag oda nem illő műtárggyal tudunk harmóniát teremteni, mind-mind előnyére válhatnak otthonunknak, változatossá, különlegessé varázsolják belső tereinket.

Szerző: Vöröss Kata

A cikk az 1773 magazin 2021/1-es számában jelent meg.