Pikáns és művészi grafikák a BÁV online aukcióján

Aukció
A valaha volt legnagyobb grafikai árverését rendezi a BÁV április 28-án. A hagyományosan kedvezőbb árú, ezért széles réteget megszólító alkotásokat kínáló aukciót közönség nélkül rendezik meg, licitálni online az axioart.com oldalán lehet.
  • A 16. századtól napjainkig tartó időszakot felrajzoló maratoni árverés igazi csemegéket tartogat. Licitálhatnak az érdeklődők középkori kivégzéseket ábrázoló rézkarcokra, Zichy Mihály erotikus rajzaira, vagy Deim Pál, Hencze Tamás, Gyarmathy Tihamér absztrakt alkotásaira is. Ismét hozzá lehet jutni az olajfestményeikkel szemben töredék áron Schönberger Armand, Kádár Béla, Egry József egyedi rajzaihoz, akvarelljeihez is.
  • Idén az amerikai művészetet többek között a Playboy grafikusának, Patrick Nagelnek jubileumi plakátja, és Aldo Luongo fesztiválhangulatot árasztó Dixieland litográfiája képviseli.

A valaha volt legnagyobb, 330 művet tartalmazó grafikai árverését április 28-án rendezi meg a BÁV. A közönség nélkül megtartott aukción az axioart.com oldalán lehet online licitálni.

Az árverés legrégebbi darabjait Georg Houfnagel, utazó flamand művész készítette, az ő rajzaiból ismerjük a középkori Győr, Kassa, Nagyvárad és Pozsony városát is. A 16. századi sorozat legritkább darabja Pápa történetének legviharosabb időszakát ábrázolja, amikor a vallon zsoldosok megkísérelték a török kezére adni a várat. Megtorlásaként a város lakói válogatott halálnemek alkalmazásával, többek között a rézmetszeten is szereplő karóba húzással végezték ki az árulókat. 

Georg Houfnagel: Pápa

Az élet naposabb oldalát jelenítik meg Zichy Mihálynak az orosz cári udvar belső használatára készített erotikus rajzai. A 40 nyomatot tartalmazó, 1911-ben kiadott Liebe album nagy botrányt keltett a maga idejében. Több mint 100 évvel később, 1,3 millió forintos kikiáltási árával ismét nagy érdeklődésre számíthat. A grafikai anyag végigkíséri az emberi test ábrázolásának változását a figurális alkotásoktól egészen Deim Pál absztrakt tantrikus megközelítéséig. A fiatal és idős szerelmeseket szembeállító Gyémánt László-rajzon az is tetten érhető, ahogy a művészi érdeklődés az idealizált emberi testről az öregedés problémái felé fordul.

Zichy Mihály: Liebe album

A kollekció némi tengerentúli kitekintést is ad a művészi meztelenség témájában. Patrick Nagel, a Playboy magazin grafikusa, a japán fametszeteket idéző munkáin a számára ideális „Nagel-nőt” próbálta megalkotni. S bár a porcelánfehér bőrű, fekete hajú, kitekeredett pózokba merevedő modellek igen távol állnak a valódi nőktől, ezek az ikonikussá vált plakátok az egész világon nagy népszerűségnek örvendenek. Nem meglepő tehát, hogy a Playboy 30. évfordulójára készített 280 ezer forintról induló plakát sokak számára kecsegtető lehet. Az idei árverés gazdag amerikai anyagából az 1920-as évek fényűző hollywoodi szórakoztatóiparát idézi meg Robert Hopp Nocturne című art deco litográfiája. Az argentin születésű, de New Yorkban élő Aldo Luongo Dixieland című alkotása pedig az annyira hiányolt fesztiválhangulatot is elhozza.

Patrick Nagel: Playboy 30th Anniversary

A grafikai árverés idén is jó lehetőség arra, hogy a több milliós festményeikről híres alkotók egyedi rajzaihoz, akvarelljeihez vagy éppen sokszorosított grafikáihoz sokkal olcsóbban, akár néhány tíz- vagy százezer forintért jussunk hozzá. A vásárlóknak jó hír, hogy a grafikák, nemzetközi összehasonlításban is nagyon alulértékeltek, így befektetési szempontból is érdekesek lehetnek. Már 40 ezer forinttól licitálhatunk Egry József színezett Balaton litográfiájára. Kedvező áron, 480 ezer forintról indul Schönberger Armand Fiatal nő gyümölcstállal című art deco szénrajza, de 800 ezer forinttól harcba szállhatunk Kádár Béla Fohász című alkotásáért is. A háború utáni magyar grafika kiemelkedő mesterei: Kondor Béla, Gross Arnold és Maurer Dóra rézkarcai mellett többek között Konok Tamás, Fajó János, Hencze Tamás, Gyarmathy Tihamér absztrakt alkotásai is megtalálhatóak a katalógusban.

BÁV 15. Grafikai Aukció:

  • Kiállítás: 2021. április 19-27., minden nap 10-18 óráig
  • Aukció: 2021. április 28. 17:00 óra Az árverés formája: közönség nélkül, online közvetítve. Az Axioart platformján lehet licitálni, vételi- és telefonos megbízások az Aukciósházban leadhatók.

tovább az aukciós oldalra