Újraéledő művészet

BÁV100
A korlátozások hosszú időszaka után végre újra látogathatók a művészeti programok. A BÁV Aukciósház júniusi, nagyszabású, három napos Centenáriumi aukcióján tervek szerint már nem csak online, hanem személyesen is részt vehetnek majd az érdeklődők. De megnyitották kapuikat a hazai múzeumok is - így az Iparművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum is, melyeket a BÁV tavaly a 100. évfordulója alkalmából és szakmai együttműködés elismeréseként egyedülálló műtárgyakkal ajándékozott meg.

A BÁV Aukciósház 100 éves történetét és fejlődését mindig a világ nagy eseményei alakították: a gazdasági válság, a világháború, az államosítás, a forradalom, vagy a rendszerváltás mind hatással voltak a cég működésére. A 2020-as év és a pandémia ismét új helyzet elé állította a kereskedőházat: a korlátozó intézkedések miatt az elmúlt egy évben a műtárgypiacon az értékesítési csatornák teljesen átalakultak, az aukciók az online térben zajlottak, és az árverésekhez köthető kiállítások nem, vagy csak korlátozottan voltak láthatók. 2021 nyarán a korlátozások feloldásával, és a BÁV fennállásának 100. évfordulóját ünneplő, a tervek szerint végre személyes részvétellel zajló június végi Centenáriumi aukcióval pedig egy újabb fejezet kezdődik az aukciósház történetében.

Újra várják a látogatókat a hazai múzeumok is

Az évtizedek során az árverések története szorosan összekapcsolódott a közgyűjtemények történetével. A BÁV és a múzeumok kapcsolata, együttműködése már a kezdetekre visszavezethető, hiszen a kulturális örökség megóvása, ápolása a vállalat számára mindig kiemelt jelentőséggel bírt. Ezért különösen nagy öröm a BÁV számára, hogy a korlátozások feloldásával újra megnyílhatnak a hazai múzeumok is, ahol akár azok az egyedülálló műtárgyak is megtekinthetők lesznek, melyeket a szakmai együttműködés elismeréseként és fennállásának 100. évfordulója alkalmából az Aukciósház a három legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező hazai múzeumnak ajándékozott.

A múzeumokba, a jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében, védettségi igazolvánnyal rendelkező személyeknek, és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak léphetnek be, ők tehát a hosszú kényszerszünet végre már látogathatják a kiállításokat.

Iparművészeti Múzeum

A múzeumban korábban árveréseket is rendezett a BÁV. A második világháború után a hatalom betiltotta a „polgári csökevénynek” tartott műgyűjtést így csak a forradalmat követő enyhüléskor, 1957-ben indulhattak újra a hazai aukciók – és éppen az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokában. Maga a múzeum is több mint száz darabot vásárolt ekkor a gyűjteményébe. A BÁV tavaly a jelenleg felújítás alatt álló szecessziós palotába a magyar modern kerámia megteremtőjének, Gádor Istvánnak szecessziós virágtartóját adományozta. Gádor saját hagyatékból származó egyik főműve a szecesszió egyik legfontosabb üzenetét: a női szépség dicséretét hirdeti.

Éppen ennek a kornak a legszebb darabjait állítja ki az Iparművészeti Múzeum A mi szecessziónk című kiállításán. Mivel a Múzeum Üllői úti épülete a rekonstrukciós munkálatok miatt zárva tart, a kiállításnak a Városligeti fasoron található Ráth György-villa ad otthont, amelynek idillikus kertje maga is megér egy kirándulást!


Szépművészeti Múzeum

A BÁV és a Szépművészeti Múzeum kapcsolata száz éve töretlen. Számos alkotás került az Aukciósház árveréseiről a múzeum gyűjteményébe. Talán a legemlékezetesebb ezek közül Csontváry Kosztka Tivadar híres Önarcképe, amelyet Ernst Lajos műgyűjtő hagyatékának 1939-es árverésén vásárolt meg a Múzeum. A BÁV tavaly egy igazi ritkaságot, egy 17. századból származó, csatajelenetet ábrázoló legyezőtervet adományozott a Grafikai Gyűjteménynek. A több mint százezer rajzot és metszetet őrző Gyűjtemény is ünnepelt, a múlt évben volt 150 éves, hogy az Esterházy-gyűjtemény állami tulajdonba kerülése megalapozta a múzeum legrégebbi gyűjteményét. A frissen felújított épületben az állandó kiállításon számos korai mester rajzait tekinthetik még meg.


Magyar Nemzeti Múzeum

A centenárium alkalmából egy minden ízében gyönyörűen kimunkált 19. századi aranyszelencével gazdagodott a BÁV jóvoltából a Múzeum gyűjteménye. A gyémántokkal díszített szelence egyik különlegessége az a hegyikristályból metszett, miniatűr életkép, amelyen Aphrodité látható három puttó társaságában, megidézve azt a történetet, amikor Parisz egy aranyalmát ígért a világ legszebb nőjének.  A szelence biztos jó helyre kerül, hiszen a Múzeum Ötvös Gyűjteménye őrzi többek között a Seuso-kincset is, amelyet akár most is megtekinthetnek a látogatók.


Közeleg a Centenáriumi aukció

Tavaly a koronavírus miatt elmaradt Centenáriumi aukció lesz idén a BÁV 100 éves évfordulójának fénypontja. A végre személyes részvétel mellett, június 22-23-24-én megrendezendő eseményen eddig soha nem látott történelmi és művészettörténeti ritkaságokkal rukkolnak elő.

TOVÁBB A CENTENÁRIUMI ÁRVERÉSRE