76. Művészeti Aukció festmény és műtárgy

2020. szeptember 30. 18:00 - 21.00
MOM Kult
Aukció
Az őszi árverés festményanyagának egyik különlegessége Ligeti Antaltól a Pest-Buda látképe. A 9,5 millió forintról induló alkotás 1870 körül készült, s datálását segítette, hogy felfedezhetjük rajta az éppen épülő Szent István Bazilika kupoláját is.

 

Az őszi árverés festményanyagának egyik különlegessége Ligeti Antaltól a Pest-Buda látképe. A 9,5 millió forintról induló alkotás 1870 körül készült, s datálását segítette, hogy felfedezhetjük rajta az éppen épülő Szent István Bazilika kupoláját is.

Schönberger Armand Rakpart című jól ismert festményét a háború utáni európai izmusok összegző művének tekinthetjük, amelyre egyaránt hatott a német expresszionizmus, az olasz futurizmus és a magyar dekoratív modernista törekvések. A világháború utáni újrakezdést megjelenítő főműre 6 millió forinttól lehet majd licitálni.

Schönberger Armand: Rakpart

Az őszi aukció kínálata már ízelítőt ad a decemberi kortárs árverésből is. Orosz Gellért, a magyar absztrakt művészet meghatározó alakjának formabontó művei sokáig a művész budapesti otthonában, egy dobogó alá rejtve várták az utókor megbecsülését. Több mint 50 év után alkotásai folyamatosan döntik az aukciós rekordokat. Az 550 ezer forintos kikiáltási árral most árverésre kerülő 5+2 című műve a zártság és kiterjesztés, lehatároltság és nyitottság, ritkulás és tágulás dinamikus játékára épít, amelyben a szinte felharsanó 5 pasztellszín mellett a +2 fekete és téglapiros csak fokozzák a festmény lendületét.

Orosz Gellért: 5+2

A festménynap záróakkordja Bernáth Aurél asztali csendélete. A dunaparti ablak elé állított dísztelen asztalon látszólag esetlegesen odakerült tárgyak között jelenik meg a címadó Cézanne könyv. A hideg fényű, őszi hangulatú kép hűen adja vissza Bernáth lírai alkatát. A festő érett korszakának egyik kiemelkedő műve 4,5 millió forintról indulva kerülhet új gyűjteménybe.

Bernáth Aurél: Csendélet Cézanne-könyvvel

https://www.youtube.com/watch?v=oYj-uhBYUfw&feature=emb_logo

A műtárgynap sokak által várt tétele lesz az a 240 ezer forintos kikiáltási árról induló 19. század eleji francia kandallóóra, amely a híres párizsi órás családból származó Maurice-Jacques Gavelle munkája. A fatörzsbe épített óraszerkezetre támaszkodó Heraklész a múló időre emlékezteti a halandókat.

Akik ellátogatnak az aukciós kiállításra, kipróbálhatnak egy százéves spanyol lottósorsoló gömböt is. A lottózás mind a mai napig a mindennapok része Spanyolországban, a karácsonyi lottó pedig egyenesen kötelező eleme az ünnepnek. Maga a játék inkább a tombolához hasonlít, egy számsort húznak ki, erről árulkodik a 245 golyó is. A duplán szerencsés nyertes akár 900 ezer forintért is hazaviheti ezt a kultúrtörténeti ritkaságot.

19. századi francia kandallóóra

Spanyol lottósorsoló gömb

 

De többek között érdemes eljönni és megcsodálni a világhíres orinentalista festő és bútorterező, Tornai Gyula egyik nemrég felbukkant magyar szecessziós íróasztalát és iratszekrényét is.

Tornai Gyula szecessziós bútorai

A hagyományosan erős Zsolnay felhozatalban igazi ritkaságnak számít idén a Klein Ármin által tervezett és kivitelezett három darabos virágtartó garnitúra. A kecses udvarlási jelenetekkel díszített alkotás 2 millió forintos kikiáltási árral várja a gyűjtőket. Nagy érdeklődésre számíthat még a Távol-Kelet finom természetközelségét a Zsolnay-gyár bravúros technikáival ötvöző bambuszos díszváza, vagy az 1,2 millió forintról induló, víz alatt úszkáló sügéreket megjelenítő eozinmázas díszváza is. A szakértők idén is egy különleges válogatással adóznak a többek között Török János, Gazder Antal és Kovács István által fémjelzett modern Zsolnay korszaknak.

Zsolnay virágtartó díszedények, dekorterv: Klein Ármin

Zsolnay bambuszos díszváza, feltehetően Zsolnay Júlia dekorterve

Anya gyermekével, Zsolnay kisplasztika, dekorterv: Török János

 

Helyszín