Art&Antique művészeti kiállítás és vásár

2024. febr. 29. - 2024. márc. 03.
2024. február 29. - 2024. március 03.
Bálna Budapest
Kiállítás
Az Art and Antique egy olyan kortárs és klasszikus művészeti kiállítás és vásár, ahol a legnevesebb aukciósházak és galériák állítják ki különleges festményeiket, műtárgyaikat.

2024 február 29 – március 3. között kerül megrendezésre az Art and Antique kiállítás és vásár, amely Magyarország legnagyobb klasszikus és kortárs képzőművészeti eseményeként van számontartva. A művészeti seregszemlén a legnevesebb magyar galériák, köztük a BÁV ART Aukciósház és Galéria, és műkereskedők mutatják be különleges, erre az alkalomra összegyűjtött műtárgyaikat. 

Idén rekordszámú galéria képviselteti magát a négy napos eseményen, a bemutatott műtárgyak széles skálája is ezt bizonyítja: festmények, szobrok, ékszerek, limitált eredeti poszterek, bútorok, különleges szőnyegek és antik könyvek is megtalálhatóak lesznek a Bálna Budapest legfelső emeletén.

BÁV ART Aukciósház és galéria standja 2022-ben az Art and Antique kiállítás és vásáron

A BÁV ART Aukciósház és Galéria idén is a kiállítók között szerepel. Közvetlenül a bejárat mellett található standunkon most is kiemelt szerepet kap az év első árverése, a 18. Grafikai aukció válogatott anyagainak bemutatása, illetve erősen dominálni fognak a magyar modern kerámiák.  Emellett megtalálhatók lesznek a magyar művészet múltját és jelenét egyaránt bemutató, kiemelkedő kvalitású ékszerek, műtárgyak, festmények, grafikák és bútorok, amelyekből vásárolhatnak is az eseményre kilátogatók.

Az idei évben is izgalmasra tervezett BÁV ART stand egyik kiemelkedő darabjaként megtekinthető lesz Jaszusch Antal, Őszi színek című festménye.

A kassai születésű művészről méltatva őt, azt írták a Nyugat kritikusai, hogy „úgy kavarognak a néző felé ezek a szín- és lendület-orgiák, mikben a sötét kigyulasztja a világosat, a szikrázás s a remegés kitör tűzvésszé, s az ívezetes vonalak olyan mozgást, lüktetést, sőt rotációt indítanak meg a képein, mit a szem valósággal ilyen mozgásnak lát és tapasztal, s nem tudja elhinni, hogy valójában mozdulatlan színfoltok előtt áll.”

Másik kiemelkedő festmény, Szőnyi István: Anya gyermekével készült kép, amely 1928 körül készült. Az 1920-as évek elejének klasszicizáló útkeresését követően, főként Zebegény és a család bensőséges miliőjének köszönhetően bontakozhatott ki Szőnyi érett, intim életképfestészete. A belső családi szférát és az ablakon túli külvilágot Szőnyi nem egymással szemben állítva ábrázolja. A kint és a bent összekapcsolására törekszik a fényjelenségek finom megragadásával. Színei által mesteri módon  jeleníti meg a család biztonságot jelentő, meghitt miliőjét.

Különleges kisplasztikákkal is készülnek a BÁV szakértői. Köztük lesz két Gorka Lívia térplasztika is, amelyek az 1970-es években készültek. Az általunk választott két darab tükrözi a művésznő keramikus oeuvre-jét: iparművészből szobrászművész. A korábbi darabon, amelyet vastag, többszínű, sűrű máz borít, még a funkció, ha halványan is, de meghatározható. A későbbi darabból, amely 1978 körül keletkezhetett, már hiányzik az egyértelmű használati útmutató, önálló entitássá, szoborrá érik.

Az alkotó Munkácsy Mihály-díjas magyar keramikus (1964), Érdemes művész (1975). Gorka Géza leánya.

Mivel hamarosan beköszönt a tavasz, és a téli időszak végén már mindenki vágyik a színekre, így  ezt idézi nekünk a Magyart art deco, fekvő női aktja. Több, mint kétezer éves egyiptomi, iszlám, és kínai tárgyakon is visszaköszön a türkizes sárgás-kékes-zöldes színpaletta, amellyel az 1920-30-as évek hazai és nemzetközi art deco kerámiáin gyakran találkozunk. A vad pirosok, élénk narancsok, a merész zöldek és kék tónusok használata mellett ez a kifinomult, selymes tapintású türkizmáz közkedvelt fedőmáza a korszak dísztárgyainak. Gádor István, Gorka Géza, valamint más alkotók, alkotóműhelyek, mint Bauer, Bégébé-, a Komlós testvérek, Cser Jolán, Ráhmer Mária, Illés László is előszeretettel alkalmazták.

A BÁV Art Aukciós­ház és Galéria Magyarország legrégebbi, jogfolytonosan működő vállalkozásaként, kiemelkedő kvalitású ékszerekkel, műtárgyakkal és festményekkel, grafikákkal várja az Art and Antique kiállítás és vásár látogatóit, egyúttal betekintést enged az Aukciósház gazdag kínálatába.

A helyszín

A Bálna (1093 Fővámtér 11-12.) kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum. Találkozóhely és élménypont. Összeköti a Belvárost Belső- Ferencvárossal, a turisztikai övezetet a gasztrozónával. Budapesten egyedülálló módon teremt közvetlen kapcsolatot a Dunával. Meghatározó látvány/látványosság, ahogy a főváros is – a Bálnából nézve.
Az épület önmagában egyesíti a különböző korok építészeti jellemzőit. A műemlék jellegű, 1881-ben átadott téglaszerkezetű raktárépületeket és a múlt század szerkezeteire jellemző vasbetont számítógéppel tervezett, XXI. századi acél-üveg héj öleli át. Tovább az esemény honlapjára!

Nyitvatartás

  1. február 29 – március 3., csütörtöktől szombatig 10:00-19:00, vasárnap 10:00-18:00

Helyszín