11 millió forintért kelt el egy fülbevaló a BÁV őszi árverésén

2020. október 1.
A befektetési ékszerek voltak a BÁV őszi árverésének sztárjai. Az este legdrágábban elkelt darabja a francia Van Cleef & Arpels különleges, 8 karátnyi tökéletes briliánssal díszített fülbevalója volt, amelyért 11 millió forintot fizettek. A festmények közül a kortárs alkotásokért harcoltak legtöbben, ezek közül is Orosz Gellért két absztrakt alkotása volt a legnépszerűbb. A legdrágábban elkelt műtárgy egy Zsolnay ritkaság volt, a Klein Ármin tervei alapján készült három darabos virágtartó díszedényért 2,4 millió forintot fizettek. A spanyol lottósorsoló gömb 1 millió forintért kelt el.
  • A befektetési ékszerek voltak a BÁV őszi árverésének sztárjai. Az este legdrágábban elkelt darabja a francia Van Cleef & Arpels különleges, 8 karátnyi tökéletes briliánssal díszített fülbevalója volt, amelyért 11 millió forintot fizettek. A festmények közül a kortárs alkotásokért harcoltak legtöbben, ezek közül is Orosz Gellért két absztrakt alkotása volt a legnépszerűbb. A legdrágábban elkelt műtárgy egy Zsolnay ritkaság volt, a Klein Ármin tervei alapján készült három darabos virágtartó díszedényért 2,4 millió forintot fizettek. A spanyol lottósorsoló gömb 1 millió forintért kelt el.
  • Az aukció megerősítette az utóbbi hónapok tapasztalatait, miszerint a műtárgypiacon felerősödött a pénzügyi tudatosság. A vásárlási kedv a befektetésre alkalmas ékszerek, festmények és műtárgyak felé fordult. A befektetők célkeresztjében leginkább az arany, brilles ékszerek vannak.
 „Az őszi árverés eredményei összhangban voltak az utóbbi hónapok műtárgypiaci tapasztalataival. A befektetők, a koronavírus járvány okozta gazdasági bizonytalanság miatt, a befektetési ékszerek felé fordultak. A BÁV 2020-as műtárgybefektetési indexe szerint az ékszerbefektetés jelentős, 16%-os növekedést ért el idén. Bár a műtárgypiac árai az események hatására sem mozdultak el, a vásárlói oldalon nagyobb pénzügyi tudatosságot tapasztalunk. Az érdeklődés nem lett kevesebb, de célzottabban, a befektetésre alkalmas ékszerek, festmények és műtárgyak felé fordult

– összegezte az aukció eredményeit Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója. 

A BÁV szeptember 29-30-án megrendezett 76. Művészeti aukcióján a vételi- telefonos- és online megbízások száma jelentősen meghaladta a korábbi árveréseket, ami nem pusztán a koronavírus okozta járvány hatása, de a hosszú távon a vásárlási szokások megváltozását is előrevetíti. A külföldi aukciósházaknál már évek óta megszokott, hogy az aukció jellege, maga a show megmarad, de a vásárlók leginkább közvetítőkön keresztül vagy telefonon, számítógépen licitálnak.

A legnagyobb licitharcokat, a gazdasági válságok idején klasszikusan menekülőeszköznek tekintett befektetési ékszerek váltották ki, Ezek jellemzően a nagy brilles aranyékszerek, illetve a legismertebb ékszerházak ikonikus darabjai. E kettőt egyesíti az ékszernap legdrágábban elkelt darabja a Van Cleef & Arpels különleges, csavart karika fülbevalója, amelyet a tervezője  54 darab, mintegy 8 karátnyi tökéletes briliánssal díszített. A 3 millió forintról induló ékszerért végül 11,4 millió forintot fizettek. A dobogó második helyére a fülbevalóhoz illő fehérarany, közel 10 karátnyi briliánssal ékített nyakék került, amely 5,7 millió forintért kelt el.  

Nagyon jól szerepeltek a nagy ékszerházak ikonikus design darabjai is. A Cartier hajlított szög elnevezésű karkötője, amely szinte minden hollywoodi sztár sztár ékszerdobozában megtalálható, végül 2,2 millió forintért talált új otthonra. A Tiffany leghíresebb tervezőjének, Elsa Perettinek, hullámok ihlette nyakéke 1,5 millió forintot ért az árverésen. Az ezüsttárgyak között az Ecsedy-Csapó nemesi család art deco tálcája kelt el 660 ezer forintért. A legnagyobb licitharc egy aprócska kínai ezüst teáskannáért alakult ki. Az 50 ezer forintról induló ritkaság közel nyolcszoros áron, 384 ezer forintért kelt el.

Az őszi árverés második napján a festmények közül Schönberger Armand Rakpart című jól ismert, a háború utáni európai izmusok összegző művének tekinthetett festménye 8,4 millió forintért talált új otthonra. Bernáth Aurél Csendélet Cézanne-könyvvel című lírai alkotásáért 7,8 millió forintot fizettek. Az est legnagyobb nyertesei a kortárs alkotások voltak, többek között Fajó János, Bukta Imre, ef Zámbó István alkotásait is jelentős áremelkedéssel ütötték le. A kortárs anyag sztárja Orosz Gellért lett, akinek 5+2 című képe 1,6 millióért, egy másik absztrakt kompozíciója pedig kilencszeres áron, 2,4 millió forintért kelt el.

A műtárgyaknál 1 millió forintért vehette meg a szerencsés a spanyol lottósorsoló gömböt. Tovább folytatta sikersorozatát a modern magyar kerámia, ismét nagy volt az érdeklődés a nagy nevek: Gádor István, Gorka Lívia és Gorka Géza alkotásai iránt. Ehhez a trendhez csatlakoztak a közelmúltban a háború utáni modern Zsolnay kerámiák is. Az érdeklődés központjában Török János, Gazder Antal formabontó alkotásai álltak, ezek közül legmagasabb áron utóbbi eozinmázas maszkja kelt el, 528 ezer forintért. Az est legdrágább műtárgya is egy Zsolnay ritkaság volt, a Klein Ármin tervei alapján készült három darabos virágtartó díszedény így együtt, eredeti formájában még nem került árverésre. A kivételes tárgyegyüttesért 2,4 millió forintot fizettek.

Az idén 100 éves aukciós évfordulóját ünneplő BÁV évzáró eseményét december 9-10-11-én rendezi meg. A Centenáriumi aukcióra soha nem látott ékszer-, festmény- és műtárgy ritkaságokkal készülnek.

LETÖLTÖM A SAJTÓANYAGOT!

Kép letöltése!

További információk:                                                    

Szabó Krisztina
BÁV Zrt.
kommunikációs menedzser
szabo.krisztina@bav.hu
06 20 298 2799