Hármas rekord: az ékszer-, az óra- és a papírrégiségek rekordja is megdőlt a BÁV aukcióján

2021. december 10.
A rekordok aukcióját rendezte meg a BÁV december 7-8-án a MOM Kulturális Központban. A kétnapos árverésen kalapács alá kerülő híres Csontváry-levelek 48 millió forinttal döntötték meg a papírrégiségek rekordját. Az Aukciósház történetének legnagyobb, 8,27 karátos briliánsgyűrűje 43,2 millió forinttal már Magyarország legdrágább ékszere is. Emellett alig néhány hónap után egy 16,8 millió forintos Rolex GMT-Master II karóra váltotta a korábbi órarekordert.

A szokásosnál is nagyobb online érdeklődés mellett, hosszúra nyúló licitharcok jellemezték a BÁV december 7-én és 8-án megrendezett 78. Művészeti aukcióját.  Már az első napon két eladási rekord is megdőlt, de a második napra is jutott szenzáció.

Csontváryval dőlt meg az autográf papírrégiségek rekordja

A magyar művészettörténet egyik leghíresebb levelezése is kalapács alá került az aukció második napján, amelyben a fiatal Csontváry Kosztka Tivadar első szárnypróbálgatásai után kért tanácsot a kor ünnepelt festőjétől, Keleti Gusztávtól. A 36 millió forintról induló levelek értékét növelte, hogy a Csontváry-hagyaték megmentőjeként ismert Gerlóczy Gedeon gyűjteményéből származtak. A kivételes levelezést az aukciós kiállítás ideje alatt védett köziratnak minősítették. 48 millió forintos eladási árával egy 36 millió forintos dedikált Petőfi-kötettől hódította el a legdrágább magyar autográf papírrégiség címet.

Új óra- és ékszerrekord

A BÁV történetének legnagyobb, 8,27 karátos briliánssal ékített gyűrűjétől már így is történelmet írt. A hatalmas, halványsárga színű gyémántra nem csupán mérete, de szokatlan, nyolcszögletű csiszolása miatt is sokan felfigyeltek. A GIA tanúsítvánnyal is rendelkező kivételes gyűrű 18 millió forintról indulva, hosszú licitálás után 43,2 milliós áron kelt el. Ez egyben új ékszerrekord is az Aukciósháznál – az addigi csúcstartó egy art deco platina karkötő volt, amelyet 28,8 millió forintért vásároltak meg 2018-ban az Aukciósháznál.

A közelgő ünnepeknek köszönhetően nagy volt az érdeklődés a befektetési órák iránt is. A 8 millió forintról induló, ikonikussá vált Rolex GMT-Master II karóra a kikiáltási ár kétszereséért 16,8 millió forintért kelt el. A gyűrűhöz hasonlóan itt is jóval túlszárnyalták a korábbi Rolex Daytona rekordert, amely alig néhány hónappal ezelőtt 11,4 millió forintért talált gazdára a BÁV júniusi Centenáriumi aukcióján.

Óriási áremelkedések és licitharcok

Az ékszereknél idén a befektetésre is alkalmas briliáns- és színes drágaköves daraboké volt a főszerep. Előbbiek közül egy 3,9 karátos briliánssal ékített szolitergyűrű 10,2 millió forintért kerül valakinek a karácsonyfája alá. De biztos nagyon fognak örülni a virágfüzérre emlékeztető rubin nyakéknek is, amelyért 4,3 millió forintot fizettek. A befektetési órák sikere továbbra is töretlen, a legnépszerűbb svájci márkák (Rolex, Breitling, IWC stb.) mellett most először egy angol óramanufaktúra is a dobogóra lépett. Az Arnold & Son vitorlás miniatúrával díszített Indiamen karórája 11,4 millió forintért kelt el. Soha nem látott érdeklődés övezte a női karórákat, amelyek közül a legdrágábban egy briliánsokkal díszített, stílusos arany Patek Philippe Golden Ellipset vásároltak meg 5,28 millió forintért.

 Nagyon kelendőek voltak a fényűző karácsonyi terítékhez való asztali ezüstök, étkészletek, gyertyatartók. A legnagyobb izgalmat azonban egy 1900-as években készült, moszkvai zománcdíszítéses szelence szolgáltatta, amely hosszú licitharc után, tizenkétszeres áron, több mint 1 millió forintért kelt el. A gyűjtői darabok között egy erdélyi reneszánsz pohárért 6 millió forintot fizettek. Az első magyar bútorgyárosként ismert Vogel Sebestyén karszékét – amelynek párdarabja az Iparművészeti Múzeumban található – új tulajdonosa 1,9 millió forintért vihette haza

A festmények között nagy érdeklődés övezte a háború utáni modern és a kortárs műveket, köztük Aknay János, Orosz Gellért és Victor Vasarely alkotásait. A legtöbben Váli Dezső sokszor kiállított Régi zsidó temető című képére licitáltak, amely 5 millió forintért kelt el. A legtöbbet, 16,8 millió forintot Batthyány Gyula arisztokrata hölgyet ábrázoló megkapó portréjáért adtak, Rippl-Rónai József: Fekete kalapos hölgyéért 15,6 millió forintot fizettek.

Batthyány Gyula: Arisztokrata hölgy

„A most zárult decemberi árverés eredménye még a Centenáriumi aukciót is túlszárnyalta. Idén a koronázási palásttöredék szenzációja után három rekordot is sikerült megdöntenünk egy aukción, így elmondhatjuk, hogy igen sikeres év áll mögöttünk. Ráadásul karácsony előtt még egy online aukcióval is várjuk az értékálló ajándékot keresőket. Az évadzáró eseményen 150 válogatott festményre és műtárgyra lehet licitálni december 10. és 19. között. Jövőre sem állunk meg, hiszen 2022 első felében végre megnyitjuk új, modern Aukciósházunkat” – mondta el Kovács Ádám BÁV kereskedelmi igazgatója.

SAJTÓKÖZLEMÉNY LETÖLTÉSE