Hiába a Bitcoin, van tér az arany árának növekedésére

2021. január 25.
Az elmúlt év nyarán 2075 dollárral történelmi csúcsra futott az arany unciánkénti ára. Azóta a jegyzés gyengült, ám befektetők számára az év egyik hangsúlyos kérdése, hogy a nemesfém ára idén áttöri-e újra a lélektaninak mondott 2000 dolláros álomhatárt. A felvetés azért aktuális, mert egyes elemzések szerint kihívóként egy új eszköz, a Bitcoin is megjelent a horizonton. Kétségeknek azonban nyoma sincs a BÁV befektetési aranytömb (BCA) forgalmában. A társaság ugyanis minden idők legnagyobb árbevételét könyvelhette el 2020-ban. 

Soha nem látott érdeklődés volt a BÁV üzleteiben tavaly a befektetési aranytömbök iránt. Az elmúlt évi forgalom ugyanis csaknem 1,3 milliárd forint volt, ami jócskán meghaladta a terveket, sőt, ekkora forgalmat még soha nem könyvelhetett el a társaság aranytömbökből. A rekorderedményben markáns súlya van a koronavírus okozta gazdasági bizonytalanságnak, hiszen az aranyat klasszikus menekülőeszközként tartják számon. Az elmúlt hónapokban pedig sokan döntöttek úgy, hogy nemesfémbe helyezik megtakarításaikat. Ez pedig nem csak kereslet, hanem az árak felfutásában is érezhető volt.

Tavaly nyáron az arany jegyzése történelmi csúcsra, unciánként 2075 emelkedett. Befektetői körökben az év elején az egyik hangsúlyos kérdés, hogy a jegyzés a jelenlegi 1900 dollár körüli szintről ismét emelkedik-e– mutat rá Kovács Ádám, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója.   

Az idei kilátásokat taglalva egyre gyakrabban és mind több piaci szereplő meggyőződéssel emlegetik, hogy az év során a nemesfém tőzsdei ára az unciánként 2300 dolláros szintig is növekedhet. Ennek okait az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idei évre prognosztizált eszközvásárlási, illetve frissen beiktatott új amerikai elnök hatalmas gazdaságélénkítő csomagjának terveiben látják. Mindkettő a dollárgyengülést okozhat, amely végső soron felfelé hajthatja az arany árfolyamát. A 2021 évi várakozásokkal kapcsolatban az említett 2300 dolláros árszintet először a Goldman Sachs bankház jelölte meg tavaly ősszel, amely véleményét a tél folyamán megerősített. Azóta több meghatározó pénzintézet, például a Commerzbank vagy a CIBC is hasonló előrejelzést tett.  

Az árra komoly hatása lesz a vírushelyzetnek, hogy a vakcinák elérhetőségével milyen gyorsan javul a pandémiás környezet. Az idei kilátásokkal kapcsolatban azonban megkerülhetetlen az arannyal kapcsolatban egyre többet emlegetett Bitcoin szerepe is. A kriptodeviza elmúlt hónapokban tapasztalt áremelkedése után a befektetők élesen két táborra szakadtak. Az egyik kör szerint a digitális pénz a befektetési lehetőségek, sőt, a menekülési eszközök között is már helyet követel magának. A kétkedők szerint viszont lufiról van szó. Akadt alapkezelő, aki egyszerű optikai csalódásnak nevezte a digitális valutát, miután „valódi pénzként” soha nem fog működni, hiszen semmilyen saját értékkel nem rendelkezik. 

Letöltöm a képet!

Azok, akik a kérdést igyekeznek előítéletektől mentesen megközelíteni rendre egy „perdöntő” adatra hivatkoznak, ami pedig arra utal, hogy az arany még nagyon sokáig megőrzi jelentőségét. Ez pedig a jelenleg elérhető eszközök összértéke és az hogyan állítható egymás mellé. A jelenlegi teljes Bitcoin-vagyon január második felében 620 milliárd dollárt tett ki, ami alig 2,5 százaléka a már kibányászott, vagyis piacon lévő arany értékének. A világon eddig felszínre került 187 000 tonnányi arany értéke ugyanis – a jelenlegi árfolyam mellett – nem kevesebb, mint 11 000 milliárd dollár. Márpedig, amíg ez a két mutató nincs egymás közelében, addig nincs miről beszélni a kriptodeviza kapcsán – mutat rá több befektetési ház is. 

„Minden kihívás ellenére az arany évtizedek, sőt évszázadok óta tartja meghatározó szerepét a befektetési eszközök között és jelentősége a jövőben is erős marad. Ezt jól mutatja a BÁV tavalyi rekordforgalma. Ezek alapján nem túlzás, hogy a jegyzés emelkedésének is van még tere” – fejtette ki Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Ebben sokan hisznek. A világ legnagyobb online nemesfém-forgalmazói között számon tartott Kitco Inc. tavaly év végén, 2000 ember megkérdezésével készített felmérése például egyértelmű eredményt hozott. A válaszadók 84 százaléka vélte úgy, hogy 2021 végéig a nemesfém ára meghaladja az unciánkénti 2000 dollárt. Ezek alapján pedig idén is jó befektetésnek ígérkezik a nemesfém.

Letöltöm a sajtóanyagot!