Luxusóra PET palackból, drágakövek etikus forrásból

2022. november 10.
Napjainkban a fenntarthatóság szinte már minden területen megkerülhetetlen szempont, nincs ez másként az ékszer- és az órapiacon sem. A svájci óraipar fejlődésének részeként megjelenik a különleges anyaghasználat, melynek során olyan egyedi megoldásokkal találkozhatunk, mint például az újrahasznosított tengeri műanyaghulladékból készült számlap. Emellett az ékszergyártók az etikusabb beszerzési forrásokon keresztül igyekeznek támogatni a jövő felelős ékszeriparát.

A BÁV december 6-án kezdődő 80. Művészeti Aukcióján is megjelennek olyan tételek, amelyek nemcsak szépségük és értékük, de fenntartható forrásuk miatt is figyelemreméltók.

SAJTÓKÖZLEMÉNY LETÖLTÉSE

Óceáni hulladékból luxusóra

Kutatók szerint* az extrém globális műanyagfogyasztás és a rosszul szervezett hulladékkezelés eredményeként évente 2,4-4 millió tonna műanyag kerül a tengerbe a folyókon keresztül. Mindezt figyelembe véve, a klímamentesen üzemelő független svájci Oris márka már régóta nagy gondot fordít az óceánok védelmére: népszerű búváróra-sorozatuk, az Aquis limitált példányszámban készült szériájában is olyan számlappal látták el óráikat, amely az óceánokat szennyező PET palackokból készültek.

A decemberi aukción is listázott Oris Aquis Date Upsycle-sorozat egy darabjának különlegessége az álomszerű, impresszionista festményeket idéző számlap, amely a széria mindegyik órájánál teljesen egyedi. A sorszámozott 36,5 mm átmérőjű, 300 méterig vízálló, zafír kristályüveges unisex búváróra az aukción 320.000 forintos induló áron került fel a licittételek listájára. Mivel ez egy ugyanilyen új óra árának csak a töredéke, így ez a tétel valóban kiváló befektetési lehetőséget rejt magában.

           

A színtiszta arany a tiszta beszerzésnél kezdődik

A leginkább kiváló minőségű svájci órák és ékszerek gyártásáról ismert Chopard közel 10 éve indult el a fenntartható luxus felé vezető úton.** Hírneve és öko-imázsa a beszerzési láncának megtisztításával erősödött tovább, amikor 2018 júliusában bejelentette, hogy az ékszereikhez használt arany 100%-ig etikus forrásból, 40%-a pedig kisebb méretű, kézműves bányászatokból érkezik. A márka azóta nem csak az arany, de a gyémántok és a drágakövek beszerzése terén is átlátható ügymenetre törekszik. Mindezzel támogatva a fenntarthatóságot és az iparág kisebb, de magas minőséget képviselő szereplőinek fennmaradását.

    

Több Chopard tétel is gazdát keres a BÁV soron következő aukcióján, köztük a Julia Roberts által is kedvelt ikonikus Happy Diamonds sorozatból egy gyönyörű, 5 mozgó briliánsos fehérarany női karóra, melynek tokját 78 apró gyémánt díszíti, valamint egy hozzá passzoló ovális, szintén fehérarany Happy Diamonds nyakék. Bár a két tételre külön lehet licitálni, ám ha valaki ügyesen teszi meg tétjeit, lehetősége lehet egy összeillő szettet hazavinni. Az impozáns luxusóra kikiáltási ára kereken 1 millió forint, míg a nyakékre 900.000 forinttól indul a licit.

80. MŰVÉSZETI AUKCIÓ

A BÁV 80. Művészeti Aukciójának első napján, december 6-án 178 ékszer és 115 luxusóra várja az érdeklődőket, olyan márkákat képviseltetve, mint a Tiffany & Co., Breguet, Cartier, Bulgari, Patek Philippe vagy éppen a Montblanc. Az árverés december 6-7. között kerül megrendezésre a MOM kupolatermében, viszont november 26. és december 4. között, a hagyományokat követve, a BÁV ART Aukciósházban (1055 Budapest, Szent István krt. 3.) lehetőség nyílik az árverésre kínált ékszerek, órák, műtárgyak és bútorok személyes megtekintésére.

[*] https://www.chopard.com/en-kw/sustainability-our-approach/responsible-business.html

[**] https://www.senckenberg.de/en/pressemeldungen/final-destination-deep-sea-microplastics-impact-ocean-floor-even-more-than-assumed/