A szürrealizmus ikonikus mestere

2023. március 20.
Aukció
A most aukcióra tűzött Akt fátyollal című litográfiából mindösszesen 300 példány készült, az árverésen pedig a 214. sorszámú, a művész aláírásával ellátott darabra lehet licitálni.

A magyar grafikai piac népszerűségének oka elsősorban az, hogy alacsonyabb árak jellemzik, mint a festményeket, ugyanakkor kiemelkedő művészi lehetőségek rejlenek ebben a műfajban. A kedvező áraknak köszönhetően a legjelentősebb alkotók grafikáihoz is hozzá lehet jutni akár néhány tízezer vagy százezer forintért. A 17. Grafikai aukción két Salvador Dali alkotás is kalapácsa alá kerül. 

A katalán-spanyol festőművészt nem kell sokaknak bemutatni. Modern művészetének ikonikus stílusjegyeit könnyű felismerni, szürrealista alkotásai pedig könnyen megtalálják a helyüket az eltérő enteriőrökben is. 

Salvador Dalí extravagáns képi világával a XX. század közepe óta hódít töretlenül. Meghökkentő alkotásai sokak számára mind árfekvésük, mind pedig a piacon elérhető limitált példányszámuk miatt elérhetetlennek tűnhetnek. Viszont a sokszorosítási eljárással készült grafika lehetővé teszi, hogy akár egy festmény árának töredékéért, világhírű művész alkotása is a falra kerülhessen.

Salvador Dalí: Qevedo vision 5

Litográfia, papír
520 × 360 mm
Jelezve jobbra lent: Dalí
Jelezve balra lent: 214/300

A most aukcióra tűzött Akt fátyollal című litográfiából mindösszesen 300 példány készült, az árverésen pedig a 214. sorszámú, a művész aláírásával ellátott darabra lehet licitálni. A szürreális elemeket felsorakoztató és megdöbbentő szimbólumrendszerrel körbevett női aktot ábrázoló grafikára 950 000 forintos kikiáltási árról indul a licitharc.

A másik Dalí alkotás egy papírra készült, szerigráfia, mely 1977-ben készült, a címe Unikornis. Az alkotás kikiáltási ára 160 000 forint. 

Salvador Dalí: Unikornis, 1977

Szerigráfia, papír
500 × 700 mm
Jelezve balra lent: 200/350 (szárazpecséttel)
Jelezve jobbra lent a dúcon: Dalí 1977
Jelezve jobbra lent ceruzával: Dalí

Ha pedig valaki inkább a művészt nézni, semmi az alkotásait, akkor azok figyelmébe ajánljuk ef Zámbó István Dalí krampusszal című tavaly készült művét, melyre március 22-én 120 000 forinttól lehet már licitálni. 

ef Zámbó István: Dalí krampusszal, 2022

Egyedi beavatkozású print, papír
710 × 520 mm
Jelezve jobbra lent: ef Zámbó 2012 ligatúra 2022

tovább az aukcióra