Biedermeier úti csésze

2021. június 10.
Aukció
A porcelán emlékcsészék a 19. század első felében, a szalonok népszerű vitrindíszei voltak. Nemcsak  dísztárgyak hanem reprezentációs darabok státusszimbólumok is voltak egyben.

Az első emlékcsészék 1780 körül jelentek meg, gyűjtésük az 1820-as években érte el a tetőpontját. Ekkoriban már nem csak többszemélyes  kávés és teás készleteket gyártottak, hanem  inkább egy, vagy maximum kétszemélyes változatban, egyedi, gyűjthető darabok is készültek. A monogramokkal és idézetekkel, tájképekkel, virágmotívumokkal vagy allegóriákkal díszített csészék nagyon jellemzőek voltak az empire és biedermeier kor szentimentális világára. A nagy porcelánmanufaktúrák ( Meissen, Sevres, Bécs, KPM Berlin, stb. ) a megrendelői igényekhez igazodva, rendkívül változatos típusokat kínáltak ezekből a kézzel festett, kis példányszámú, luxus darabokból. 

A legjellemzőbb dekorok, a különböző virágcsokrok és virágfüzérek voltak, amelyek gyakran az ezeken látható virágok kezdőbetűit összeolvasva, a tulajdonos, barát vagy szerelmes nevét, titkos monogramját rejtették. Ezek az úgynevezett akrosztikon csészék, melyek elsősorban Bécsben voltak népszerűek, így a Bécsi porcelángyár termékei között gyakran találkozunk velük. Az árverésünk anyagában ezt a típust képviseli egy ibolyákkal és gyöngyvirágokkal díszített csésze, Anton Döring porcelánfestő munkája, aki Bécs egyik legtermékenyebb virág akrosztikon festője volt, ezért joggal feltételezhetjük, hogy ezen a munkáján is, a virágok egy monogramot rejtenek. 

Biedermeier úti csésze Porcelán, felületén gyöngyvirágos-ibolyás dekor színesen festve és aranyozva. Modellőr: Leopold Schuhfield (27), porcelánfestő: Anton Döring (135). Szarvasbőrrel bélelt, maroquin bőr borítású, eredeti, zsanéros dobozában (kisebb sérülésekkel). Alján jelzett: a csészén masszába nyomott 824 és 7, a csészealjban 823 és 27, valamint máz alatt kobalttal festett márkajelzés és a csészén zománccal festett 135. Bécs, 1823-24. Csésze m.: 6,5 cm, alj átm.: 15,2 cm A bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK) gyűjteményében megtalálható az a mintalap, ami alapján a dekor készült. I.sz.: BI1162- 154. Kikiáltási ára: 250.000 Ft


A másik kedvelt biedermeier  csésze típus  az un. barátság csésze volt. Ezeket általában barátok, családtagok ajándékoztak egymásnak és egyedi megrendelésre, kedves ajánlásokkal, mondásokkal feliratozták. Ilyen barátság csésze, a Centenáriumi árverésünkön a 315. tétel. Talán a legkedveltebb motívumnak a nevezetes tájak, fürdőhelyek, városok látképeit tekinthetjük. Az ilyen dekorral festett darabok tulajdonképpen, a mai világunk facebookos utazási fotóinak vagy hűtő mágneseinek elegáns és igen drága előfutárai voltak, a vitrinekben közszemlére téve, büszkén hirdették a tulajdonos utazásait, egyben anyagi helyzetét és rangját.

Biedermeier bécsi csésze. Porcelán, színes festéssel és aranyozással, ún. barátság csésze, plasztikus, oroszlánfejes, ívelt füllel. A csészén lila fondon, aranykeretes medalionban magyar nyelvű felirat: „Távol vagy is, még is közel E’szív soha nem felejt el.” Az alj öblében színesen festett árvácskákkal. Mindkét darabon jelzett: masszába nyomott 837-es gyári márkajel, valamint az aljon 138 festőjellel. Bécs, 1837. Csésze m.: 9,3 cm,alj á.: 14,2 cm VÉDETT. Kikiáltási ára: 80.000 Ft

Centenáriumi aukció időpontja: 2021. június 22-23-24. kedd-szerda-csütörtök
Helyszíne: MOM Kulturális Központ 1124. Budapest, Csörsz u. 18.

TOVÁBB A CENTENÁRIUMI AUKCIÓHOZ