Breguet Marine férfi karóra – A felfedezések órája

2021. május 13.
Aukció
A svájci Abraham-Louis Breguet 1775-ben alapította a Breguet órakészítő vállalatot Párizsban. A cég központja napjainkban Svájcban, a Vallée de Joux-ban található. Ez egyben az otthona a csúcsminőségű, luxuskategóriás karóráknak.

Fontos tudni, hogy a mechanikus elven működő órák pontosságát legfőképpen a hajszálrugó és az arra illesztett billegő kettőse határozza meg. A hajszálrugó sokáig nem volt központosítva, ezért az órák még a 18. században is pontatlanok voltak. Egészen az 1800-as évekig kellett várni arra, hogy Breguet feltalálja a tourbillont, így azzal, hogy az óra gátlószerkezetét megforgatta a tengelye körül, végre garantálni tudta a pontosságot. Napjainkban egy karórában a tourbillon már inkább technikai bravúrnak számít, hiszen a kiegyenlítést a viselő a keze mozgatásával végzi el.

Az óceánok világának felfedezése már 1815-től jelen van a Breguet márkánál, hiszen ekkor lettek a Francia Királyi Haditengerészet hivatalos órakészítői, és az évszázadok alatt számos találmánnyal segítették elő a tengeri navigáció fejlődését is. A mai Marine karórák a haditengerészet órásmestének (Horloger De La Marine) hagyományát viszik tovább.

Egy Breguet óra nem csupán az elegancia szimbóluma. Az a technikai kifinomultság, az a feltalálói háttér, ami minden egyes karóra mögött áll, tette megkerülhetetlenné ezt a márkát az óragyártás történetében. 

Arany óratok és csat, eredeti kaucsuk óraszíj, másodperckörös ezüst számlap, dátumkijelzés, 100 méterig vízálló tok zafír kristályüveggel, hátsó zafírüvegen keresztül látható 24 köves automata óraszerkezet, 48 óra járástartalékkal, átmérő: 43 mm. Kikiáltási ára: 3 900 000 Ft

Centenáriumi aukció időpontja: 2021. június 22-23-24. kedd-szerda-csütörtök
Helyszíne: MOM Kulturális Központ 1124. Budapest, Csörsz u. 18.

TOVÁBB AZ AUKCIÓHOZ