Correggio halála

2023. április 27.
Aukció
Zichy Mihály a XIX. század egyik legismertebb magyar festője és grafikusa volt. Az 1900-as években alkotott műveinek színvonala, valamint rajz és akvarell technikái tették csodálatra méltóvá a művészeti világban. A BÁV 81. Művészeti aukcióján Correggio halála című, bibliai jelenetet ábrázoló festménye kerül kalapács alá, melyet a művész az 1880-as években festett.

Ez a Zichy alkotás egy bőrkötésű mappa részét képezi, mely elsősorban irodalmi ihletésű alkotásokat rejtett, melyeket többek között Byron, Shakespeare, Lermontov, Petőfi, Arany, Madách egy-egy költeménye inspirált. A lapoknak főként olyan irodalmi alkotások jelentették az alapját, melyeket Zichy költőien torz, szokatlan képzeletének különös alakjaival volt képes víziószerűen képekké formálni. A tizenöt lap feltehetőleg a festő második oroszországi korszakában, azaz 1883 után készülhettek, amikor Zichy hivatalos feladatai mellett főként Lermontov, Arany és Madách Imre irodalmi műveinek illusztrálásával foglalkozott.

TANULMÁNY

A mappa egyes jeleneteinek kiválasztását és megragadását azonban nemcsak az irodalmi művekből felröppenő képzelet, hanem Zichy életének meghatározó élményei is befolyásolták. Különösen igaz ez arra a három lapra, melyek Michelangelo, Raffaello, valamint Correggio életének egy-egy jelenetét felvillantva a művészet sorskérdéseivel foglalkoznak. Zichy Giorgio Vasari A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete című munkáját olvasva a fenti három géniusz életútjának egy-egy szimbolikus jelenetét is papírra vetette.

Zichy Mihály: Coreggio halála, 1880-as évek
Vegyes technika, papír
Méret: 46,5 × 56 cm
Kikiáltási ár: 3,4 millió forint

Az alkotás a BÁV 81. Művészeti aukcióján kerül kalapács alá.

TOVÁBB AZ ESEMÉNYRE