Az emlékcsészék titkai

2021. június 11.
Aukció
Eszterháza nagyszerű kastélyegyüttesét, benne a család műgyűjteményével sajnos a második világháború után súlyos veszteségek érték, a kastélyt kifosztották, az ott őrzött műtárgyak nagy része elveszett, vagy megsemmisült. A kastély eredeti berendezésének darabjai rendkívül ritkán bukkannak fel a műkereskedelemben.

Az árverésünkön szereplő Imari stílusú japán porcelán tál, a rajta látható Esterházy inventárium jelzésével, kultúrtörténeti szempontból is kiemelkedő darab, az európai múzeumi gyűjteményekben lévő analógiák alapján feltételezhető, hogy valószínűleg már a 18. században is a család híres porcelán gyűjteményéhez tartozhatott.

Imari tál. Porcelán. Öblében máz alatti kékkel, máz felett vörössel és arannyal festett krizantémok és hortenziák ábrázolása. Hátoldalán papíretiketten az Eszterháza kastély leltári jelzésével. Japán, Arita, 1690-1730 között. Átm.: 27,8 cm. Kikiáltási ára: 250.000 Ft

Esterházy Fényes Miklós rajongása a porcelánok iránt közismert volt, gyakran saját maga vásárolta a bécsi, meisseni, frankenthali stb. manufaktúrák ritka darabjait. Az európai porcelánok mellett a kastélyban ázsiai (kínai és japán) porcelánok is voltak és ezek, a korabeli leírások szerint a kastély különböző lakosztályaiban és termeiben voltak elhelyezve. Elsősorban, az un. porcelánkamrában, ami tulajdonképpen egy komoly porcelángyűjtemény volt és a kastély jobb oldali patkószárnyában helyezkedett el, egy díszes nyolcszögletű teremben, ahol a porcelánok aranyozott polcokon voltak felhalmozva és bemutatva. A hercegi és hercegnői lakosztályokban is számos keleti és európai porcelán tárgy volt látható, a kínaizáló stílusú, keleti műtárgyakkal és kínai lakk táblákkal díszített un lakk-kabinetben, japán és kínai vázákat, szobrokat helyeztek el. A porcelánok 1790 után, a család Kismartonba költözését követően is Eszterházán maradtak.

Az európai műgyűjteményekben a 17. századtól jelentek meg a tematikus gyűjtemények (porcelánok,ötvösművek stb) bemutatására szolgáló termek ún. kabinetek. A leghíresebb porcelán kabinet és gyűjtemény Erős Ágost szász választófejedelem tulajdonában volt, aki rajongott a japán porcelánokért és ezekből több százat vásárolt. Bemutatásukra, egy külön palotát is építtetett (Japanisches Palais). Drezdai gyűjteményében több, a tálunkhoz igen hasonló dekorral díszített darab is volt, amelyek jelenleg Drezdában ( Staatliche Kunstsammlungen) és a Victoria and Albert Múzeumban láthatók. A londoni Royal Collection is őriz egy hasonló tálat, Erős Ágost gyűjteményéből.

 Az Esterházy kastélyt bemutató leírások és inventáriumok alapján sajnos nem lehet pontosan beazonosítani, hogy a gyűjteménybe mikor kerülhetett és melyik teremben volt elhelyezve az aukciónkon szereplő dísztál, de az előbb felsorolt analógiák azt sejtetik, hogy talán már Esterházy Fényes Miklós idején Eszterházán voltak, vagy esetleg  Esterházy II. Miklós 19. század elején vásárolt, jelentős japán és kínai porcelán anyagához tartozhatott.

Centenáriumi aukció időpontja: 2021. június 22-23-24. kedd-szerda-csütörtök
Helyszíne: MOM Kulturális Központ 1124. Budapest, Csörsz u. 18.

TOVÁBB A CENTENÁRIUMI AUKCIÓHOZ