Mély belső átélés

2023. február 24.
Aukció
Festmény kínálatunkat az Art&Antique művészeti kiállításon és vásáron többek között ez a Kondor Béla festmény fogja képviselni. A pestszentlőrinci születésű művész festészetét jellemző erőteljes vonalak itt is megjelennek. Miközben a mély belső átélés az egymáshoz kapcsolódó szimbólumrendszer formájában ölt testet.

Kondor Béla egy igazán sokoldalú művész volt, akinek nem csak a grafika és a festészet terén alkotott maradandót, hanem írt verseket, prózát, készített repülőgépmodelleket, hangszereket, majd később a fényképezésben keresett új utakat. A posztumusz Kossuth-díjas alkotó életútja is kalandos. Talán sokan nem is tudják róla, hogy 1950-ben a Képzősművészeti Főiskolai kérvényét elutasították, így egy évig a Ganz-Danubius Hajógyárban dolgozott, valamint a nyugat-keleti metróvonal építésében is részt vett. Végül 1951-ben kezdhette meg tanulmányait, ahol a festő szak után, grafikára váltott.

Olaj, vászon, 220 x 147 cm

Oeuvre-szám: 27/1957

Kiállítva: Vigadó Galéria, 1981.

Az itt látható és az Art&Antique kiállítás és vásár tételei között megjelenő Várvédők olajfestmény 1957-ben készült és 1981-ben a Vigadó Galériában volt kiállítva. A művész alkotásainak összeségét mutató, Oeuvre-szám is igazolja, hogy ez a kép Kondor egyik korai munkája, melyet nem sokkal az egyetem elvégzés után készített.

A grafikáról is jól ismert Kondor Béla természetesen a március 22-ei 17. Grafikai aukciónkról sem hiányozhat!

tovább az eseményre