Mystérieuse zsebóra – Itt az óra, hol az óra?

2021. május 28.
Aukció
A Centenáriumi aukció közel 80 óratétele igazi ritkaságokat vonultat fel, köztük egy rejtélyes órát is, amelynek még megmaradt darabjait a világ nagy múzeumai őrzik. A legendás óra nevét rejtélyes szerkezetéről kapta, amely kívülről úgy tűnik, mintha nem működne.

Mi lehetne jobb fokmérője egy óra jelentőségnek, mint hogy megtaláljuk a legnagyobb múzeumok, köztük a British Múzeum gyűjteményében? A misztikus óra (montre mystérieuse) egy igazi legenda. A Hugues Rime által feltalált első láthatatlan szerkezetű órát a francia Armand Schwob forgalmazta.  A misztikus elnevezést onnan kapta, hogy a szerkezete nem a hagyományos helyen helyezkedik el az óratokban, ránézésre az óra úgy néz ki, mintha működésképtelen lenne. A titok, hogy az óraszerkezet nem hagyományos módon áll összeköttetésben a mutatórendszerrel, hanem egy mozgó üveglap segítségével oldja meg az áttétet. Ez a ritka, különleges megoldás teszi az órát valódi gyűjtői darabbá.

Dupla üvegfedelű, vésett ezüst óratok, átlátszó üveg számlap festett római számokkal, óra peremében megbúvó korona felhúzású, cilinder járatú szerkezet, készítő: Armand Schwob & Freres, átmérő: 54 mm, 1880 körül. Kikiáltási ára: 240 000 Ft

Centenáriumi aukció időpontja: 2021. június 22-23-24. kedd-szerda-csütörtök. Az órák június 22-én, kedden 18 órakor kerülnek aukcionálásra. 
Helyszíne: MOM Kulturális Központ 1124. Budapest, Csörsz u. 18.

TOVÁBB A CENTENÁRIUMI AUKCIÓHOZ