Szemere Miklós úti revolvere

2021. június 10.
Aukció
A Centenáriumi aukción Szemere Miklós, diplomata, író úti revolverére is licitálhatnak.

Szemere Miklós (1856-1919) magyar író, diplomata, császári és királyi kamarás, lótenyésztő. Híres közéleti szereplő, közismert hazárdőr, akiről  Krúdy Gyula is megemlékezik. Szemere Miklós alakját számos regényében, elbeszélésében (Pl.: A vörös postakocsi; Őszi utazások a vörös postakocsin; Nagy kópé; A velszi herceg; A kékszalag hőse; stb.) olykor álnéven, olykor saját nevén örökítette meg. Részlet a Csodálatos Eltoli című novellából:

„Az egész Szemere vagyon volt a négy patájára bízva. Színaranyból való patkó kerül a lábára, ha győz. Ha elmarad, akkor pisztolygolyó a homlokába. A pisztoly ott feszült gazdája zsebében; amely pisztollyal tán a gazda őt magát is kivégzi, ha csalódna lovában. De Eltoli nem csalt. És nem csalt Cleminson sem. Szinte kísérteties alakban, mint a szélvész felhői rohantak a cél felé, minden versenylovat és lovast megelőzve. A városban a tornyokban ötször kondultak meg az órák. Mégpedig aranyhangon. Ezen a napon lett Szemere Miklós az ország egyik leggazdagabb embere.”

Szemere saját lövöldét is alapított Budapesten az 1900-as években. A ma Zila Kávéházként működő épület korábban a társadalmi elit kedvenc találkozóhelye volt, sőt nemzetközi versenyeknek is helyet adott.

Vésett és tűzaranyozott, 7 mm-es kaliberű, gyúpeckes, hatlövetű Lefaucheux  rendszerű zsebpisztoly, eredeti fa dobozában. A doboztető belső oldalán a Manufacture d'armes de Saint-Étienne gyártó cég eredeti címkéjével. Fedlapon  réztáblába vésve: Szemere Miklós monogramja és családi címere. A dobozban a revolver karbantartását szolgáló eszközökkel. A fegyver hatástalanított. Fegyver csövén arany betűkkel jelzett. Francia, 1880-90 között. Revolver h.: 19 cm; doboz m.: 6,5 × 15 × 22 cm. Kikiáltási ára: 280.000 Ft

Centenáriumi aukció időpontja: 2021. június 22-23-24. kedd-szerda-csütörtök. A pisztoly június 23-án, a műtárgyapon kerül árverésre. 
Helyszíne: MOM Kulturális Központ 1124. Budapest, Csörsz u. 18.

TOVÁBB AZ AUKCIÓHOZ