Tornai Gyula: Cseresznyevirágzás Japánban

2022. november 25.
Aukció
Mintha egy időkapun léptünk volna át. Tornai Gyula Cseresznyevirágzás Japánban című képe egy rég letűnt és különlegesen érdekes világba kalauzol el bennünket. Nem is meglepő, hiszen a művész nagy utazó volt, jól ismerte a keleti világot, és ez művészetében is megjelenik.

Tornai Gyula, a leghíresebb hazai orientalista művész hagyatéki árverésére 1929 tavaszán került sor a Magyar Királyi Postatakarékpénztár (a mai BÁV jogelődje) budapesti aukcióján.

Tornai Gyula: Cseresznyevirágzás Japánban, 1906

vászon, olaj, 133 × 100 cm, Kikiáltási ár: 4,8 millió forint 

A most aukcióra kerülő mű eredeti címe Cseresznyevirágzás Japánban. Tornai a képet feltehetően még a helyszínen, Japánban alkotta meg, majd 1909-ben a budapesti Műcsarnokban rendezett gyűjteményes kiállításán mutatta be a nagyközönségnek. A mű valószínűleg már az 1907–1908-as londoni, párizsi, berlini, hamburgi, lipcsei és drezdai vándorkiállításon is szerepelhetett, de katalógusok hiányában ez csupán feltételezhető. 1909-ben viszont biztosan ki volt állítva Budapesten, mivel a tárlat katalógusában a reprodukcióját is közölték. A kiállított 150 (!) festmény közül csak a tizennégy legjelentősebb mű fotója került a reprezentatív kiadványba, köztük a Cseresznyevirágzás Japánban.

tovább a teljes tanulmányra