Zsolnay váza

2023. április 24.
Aukció
Szoktuk mondani, hogy nincs aukció Zsolnay nélkül, és ez a BÁV-nál biztosan így van. A Zsolnay népszerűsége töretlen, egyedi stílusjegyük miatt olyan műtárgynak számítanak, melyek különleges színt hoznak minden enteriőrbe. Nem utolsó sorban pedig jó befektetésnek is számítanak. Ez a Zsolnay szecessziós trombitaváza a soron következő, 81. Művészeti aukciónk egyik kiemelt darabja

A világhírű Zsolnay gyárat 1853-ban alapította meg Zsolnay Miklós Pécsett. Tíz évvel később fia, Zsolnay Vilmos csatlakozott a vállalkozáshoz, és igazgatói pozícióba lépett. A gyár élvonalbeli termékeit nemzetközi kereskedelmi kiállításokon és vásárokon állította ki, mellyel hozzájárult a vállalkozás globális hírnevéhez. A legmodernebb anyagok felhasználásával szemet gyönyörködtető dizájnokat hozott létre, mellyel megalapozta a cég további sikereit.

A 31 cm magasságú váza korongozott és kézzel formált fehércserép, többrétegű matt fondonnal, és színes eozinmázakkal festett indás-leveles csillagvirágokkal. A virágfejek kivételével savmaratott. A  3026-os dekorszámból és a trombitaváza alján megtalálható masszába nyomott adatokból kiderül, hogy 1898-ben készítették Pécsett. A vázán jól látható az alapmáztól eltérő színű, piros, kerek, pecsétszerű, domborodó márkajelzés is.

Kikiáltási ára: 1,2 millió forint

A vázára május 24-én, a 81. Művészeti aukción lehet majd licitálni. 

TOVÁBB AZ ESEMÉNYRE