BECSÜS AKADÉMIA GYIK

„Érdeklődni szeretnék, hogy Bútor- és műtárgybecsüs tanfolyamra be lehet-e csatlakozni Budapesten. Amennyiben erre már nincs lehetőség, úgy 2021-ben az OKJ átalakítását követően hol lenne lehetőség ilyen tanfolyam elvégzésére? Szükséges valamilyen előképzettség?”

Terveink szerint 2021-ben is folytatjuk nagysikerű képzéseinket, ezekről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket a weboldalunkon, illetve Social media felületeinken keresztül.  A jelenleg érvényben lévő felnőttképzési törvény értelmében akkor tud a képzésben részt venni, ha legalább érettségivel rendelkezik.

 

„Szeretném megkérdezni, hogy sikeres és jó eredménnyel zárult képzés esetén van-e mód arra, hogy becsüs, árverésvezető, stb. oktatóként valaki elhelyezkedjen, ill. Önök segítenek-e ebben?”

Cégünk mindig is nagy hangsúlyt fektetett az oktatásra, tudásmegosztásra és büszke arra, hogy igazi szaktekintélyek dolgoznak nálunk. A szakmai kompetencia és a kollegáink kiválasztása, motiválása és megtartása továbbra is fontos szempont. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy cégünknél a fluktuáció alacsony, munkatársaink többsége évtizedek óta dolgozik nálunk. A BÁV Akadémia képzéseit részben éppen azért indítottuk útjára, hogy a képzéseken is megtalálhassuk a tehetségeket és értékes munkaerőket képezzünk az utókornak saját magunk és a teljes magyarországi műkereskedelem számára. 

 

„A festménybecsüs képzéssel kapcsolatban kérdezem, hogy a munkaidőm miatt elképzelhető, hogy nem tudnék minden képzési alkalmon részt venni, van-e valami minimum követelmény a jelenlét teljesítésében? Természetesen a célom a maximális részvétel, hiszen nagyon érdekel a képzés.”

A vonatkozó rendelkezések értelmében modulonként legfeljebb 20%-os hiányzás megengedett.

 

„Az intenzív festménybecsüs képzéssel kapcsolatban érdeklődnék arról, hogy mivel én elvégeztem Önöknél az intenzív ékszerbecsüs tanfolyamot, emiatt részesülnék-e vizsga alóli mentességben (kereskedelmi ismeretek, zálogtevékenység), illetve, ha ezen órákon nem vennék részt, csökkenne-e a tandíj?”

A felnőttképzési törvény értelmében a hasonló, moduláris képzésben résztvevők a két tanfolyam azonos moduljai alól felmentést kapnak, így sem az órákon nem kell részt venniük, sem a modulzáró vizsgákat nem kell letenniük. Ez „A kereskedelmi egység működtetése” és „A becsüs általános tevékenysége” modulokra vonatkozik.  Ezen felül 30 ezer forintos kedvezményt biztosítunk korábbi hallgatóink részére. Azonban azt kérjük, vegye figyelembe, hogy ilyen esetekben a  a kedvezmények nem összevonhatók, így az early bird kedvezményt már sajnos nem tudja igénybe venni.

 

„Angol nyelvtanár és műfordító vagyok, de publikáltam már cikkeket is képzőművészeti és szépművészeti témában. Szeretnék részt venni a festménybecsüs oktatáson, de ezt csak anyagi támogatással tudnám megvalósítani. Ezt a tanfolyamot a munkaügy ill. a kormány valamilyen módon támogatja?”

Sajnos az általunk szervezett festménybecsüs tanfolyam iskolarendszeren kívüli képzésnek minősül, ehhez a jelenlegi jogszabályok értelmében nincs állami támogatás, amelyet igénybe lehetne venni. Támogatásban részesülő hallgatóink többsége, nem állami, hanem a munkahelye  támogatásával érkezik a képzéseinkre.

 

„Melyik vidéki városokban indítanak tanfolyamokat?”

Pillanatnyilag csak Budapesten indulnak becsüsképzések a BÁV szervezésében.

 

„Érdeklődőm a tanfolyam kezdete, hossza, díja után. Vizsga? Vizsgadíj? Én már vizsgázott becsüs vagyok. Nem vizsgázom újra. A gyakorlati rész érdekel. A művészettörténet max a 19. századtól. Ha kb. fele programon venne részt az ember, akkor kaphat díj csökkentést?”

A következő képzés várhatóan 2021. őszén indul. A részvételi díj jelenleg 350.000 Ft, melyből early bird kedvezményt adunk. A vizsga júniusban van, a vizsgadíj kb. 50 ezer forint. Amennyiben részt szeretne venni a képzésben, úgy - mivel a tanfolyamot a felnőttképzési törvény hatálya alatt szervezzük - minden előírt követelménynek eleget kell tennünk (felnőttképzési szerződés, tanév közbeni dokumentáció, stb.), ettől nem tekinthetünk el. Vizsgázni természetesen nem kötelező.

 

„Hogy lehet csökkenteni a részvételi díj összegét?”

Amennyiben korábban már vett részt OKJ-s becsüsképzésünkön (moduláris, ékszerbecsüs, műtárgybecsüs, bútor- és szőnyegbecsüs), úgy 30 ezer forint kedvezményt tudunk adni.

 

„Szeretnék érdeklődni, hogy ha már rendelkezem BÁV-os ékszerbecsüsi végzettséggel, az jelent valamilyen felmentést bizonyos tárgyak alól?”

Igen, amennyiben moduláris képzés keretében szerezte a bizonyítványát, akkor két („A kereskedelmi egység működtetése” és „A becsüs általános tevékenysége”) modul alól jár a felmentés. Egykori BÁV-os hallgatóként pedig 30 ezer forint kedvezményt biztosítunk a tandíjból.

 

„Engem távoktatás érdekelne. Lesz ilyen?”

A festménybecsüs képzés személyes részvételen alapul, néhány elméleti órát át tudunk tenni távoktatásba, de ez csak az órarend kisebbik részét képezi.

 

"A szakképzési törvény megváltozásával a továbbiakban hogyan lehet a festménybecsüs (vagy hasonló) képesítést Önöknél megszerezni? Eredetileg tanár-népművelő szakos diplomám van, emiatt tudok a törvényi környezet megváltozásáról."

Terveink szerint 2021. őszétől indítunk legközelebb festménybecsüs tanfolyamot. Az új felnőttképzési törvény szerint az eddigiekhez hasonló programkövetelmények alapján lehet majd az új képzéseket is elindítani, de a képző intézmény - a tanfolyam elvégzése után - a jövőben már nem vizsgáztathat, hanem csak tanúsítványt állíthat ki. Vizsgázni majd csak akkreditált vizsgaközpontokban lehet, de ennek részletei még nem ismeretesek. Weboldalunkon és Social media felületeinken a változásokról folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket!