Az absztrakt, amiről mindenkinek megvan a véleménye

Aukció
Nincs még egy olyan művészeti stílus, amely annyira megosztaná az embereket, mint az absztrakt. Mindenkinek megvan róla a véleménye, még ha az legtöbbször negatív is. A leggyakoribb, zsigerből jövő kritika: „ilyet az ovis gyerekem is tud” leginkább a rajztehetség kérdését firtatja. De tényleg tudna ilyet bárki? Vajon nem tudnának rajzolni az absztrakt művészek? A BÁV szakértőivel utánajártunk a kérdésnek az aukciósház április 28-éán esedékes online grafikai árverésének apropóján.

Egy dolgot azonnal leszögezhetünk: rajztehetségnek biztosan nincsenek híján a hazai absztrakt művészek. Az anatómiai rajzairól híres Barcsay Jenő is készített absztrakt alkotásokat, sőt, a korunk legdrágább absztrakt képeiről híres Maurer Dóra részletgazdag rézmetszetei is bravúros rajztehetségéről vallanak. Maurer korai képei azonban nem csupán a rajztehetségéről, hanem a Kádár-kor elvárásairól is szólnak. Az ebben az időszakban felnövő grafikusnemzedék egy része az elvárásokkal szembe szállva egy második életművet is épített, mégpedig absztrakt stílusban. Ismerkedjünk meg velük, érdemes!

Maurer Dóra (1937-): Tabán a Gellért hegyről, kikiáltási ára: 55.000 Ft.

 Barcsay Jenő (1900-1988): Vörös négyzet, szitanyomat, kikiáltási ára: 42.000 Ft

A világűr bűvöletében

A 1960-as években, amikor a technikai fejlődés, az űrkutatás és legfőképpen az Apollo-program tartotta lázban a világot, a magyar művészek is próbálták megfogni a megfoghatatlant. Hogyan lehet ábrázolni azt az érzést, amikor a szűk, földi világunk mellett új dimenziók tárulnak fel? Hát az absztrakttal!

Gyarmathy Tihamér Dimenziók című nonfiguratív alkotása is ezt a témát járja körül, melyre a BÁV közelgő aukcióján 120 ezer forintos kikiáltási árról indul majd a licit. Lantos Ferenc Föld körül című tusrajzára pedig 36 ezer forinttól lehet majd licitálni. A képen még felfedezhetjük középen a bolygónkat és az azt körülvevő légkört, de ránézve mégis azt érezzük, hogy hirtelen nemcsak kitágult, de össze is szűkült a földi világunk, akár a szem pupillája…

Gyarmathy Tihamér (1915-1947): Dimenziók, 1964, tus, papír, kikiáltási ára: 120.000 Ft.

 Lantos Ferenc: Föld körül, tus, papír, 1968, kikiáltási ára: 36.000 Ft.

A Bauhaust ihlető irányzat

Nem tudunk többé elhelyezkedni az adott keretek között sem a társadalomban, sem a művészetben. Nem akarunk a régiből újat komponálni” – mondta Kassák Lajos. Az ebben a szellemben, az 1910-es években megjelent konstruktivizmus a tömegek és formák viszonyát jeleníti meg. Kassák Lajos, Anna Mark vagy Konok Tamás képein terek, síkok, szerkezeti kapcsolódások tűnnek fel, és jobban szemügyre véve a megjelenő formákat és színeket, már nem is csodálkozunk, hogy ez a mozgalom ihlette a Bauhaus építészeti stílust is.

Kassák Lajos (1887-1967): Képarchitektúra mappa, 1986, szitanyomat, papír, kikiáltási ára: 950.000 Ft.

Anna Mark (1928-): Architectura, 1990, szitanyomat, papír, kikiáltási ára: 65.000 Ft

Konok Tamás (1930-2020): Konstruktív kompozíció szürkével, 1991, szitanyomat, papír, kikiáltási ára: 85.000 Ft

Természet, indulatok, érzékiség

A konstruktivista szemléletből építkezett Bak Imre, Fajó János, Nádler István és Korniss Dezső is, de mindannyian más stílusirányzatokkal találkozva végül egyéni utakra léptek. Fajó János kompozícióira az op-art volt hatással. Képein a természeti formákat geometriai formákra egyszerűsíti, és munkáiban gyakran megjelenik az érzékiség is. Ha ennek tudtában nézünk rá Fajó János Cseppjére, melynek szitanyomatára a BÁV aukcióján 60 ezer forinttól indul majd a licit, akkor hirtelen megérezhetjük mi van a formák mögött, és értelmet nyerhet az egymásba kapcsolódó vörös és kékből megszülető zöld szín is. Hasonló témákat feszeget Forgó című szitanyomata is, melynek szintén 60 ezer forint a kikiáltási ára.

Fajó János (1937-2018): Csepp I., szitanyomat, papír, kikiáltási ára: 60.000 Ft. 

Fajó János (1937-2018): Forgó, 1975, szitanyomat, papír, kikiáltási ára: 60.000 Ft.

Egészen más világ, a keleti kalligráfia vonta bűvkörébe Korniss Dezsőt, aki azt vallotta, hogy ezek az írásrendszerek valamiféle elvontabb szellemi tartalmat közvetítenek. Nádler Istvánt szintén inspirálta a kalligráfia, ő többek között a gesztusok világában merült el. Rögtön egy más alkotást látunk, ha elképzeljük, ahogy a Corpus (test) festése közben Nádler kézmozdulatait spontán érzelmei, indulatai irányították.

Korniss Dezső: Kalligráfia, 1981, szitanyomat, papír, kikiáltási ára: 150.000 Ft.

 Nádler István: Corpus, 1993, szitanyomat, papír, kikiáltási ára: 60.000 Ft.

A lényeg: engedjük, hogy hasson!

Az absztrakt, ahogy neve is mondja, elvonatkoztat. Valami mást és máshogy akar kifejezni, túllép a megfogható világ formáin. A vele való találkozáskor jobb, ha inkább a szívünkre, mint az agyunkra hallgatunk. Ha azonban túl tudunk lépni a figurális történetmesélésen és némi nyitottsággal engedjük, hogy hassanak ránk ezek az alkotások, akkor sokkal közelebb léptünk a megértésükhöz. Hiszen az absztraktról mindenkinek van véleménye, és éppen ebben rejlik az erőssége.

Swierkiewicz Róbert (1942-2019): Vörös foltok, olaj, papír, kikiáltási ára: 220.000 Ft

TOVÁBB A GRAFIKAI AUKCIÓRA