Kinetikus kompozíció a Centenáriumi aukción

Aukció
A magyar lumokinetikus törekvések Viktor Vasarely, Schöffer Miklós és Kepes György művészetének hazai konszolidációjával erősödtek fel az 1960-as évek végén. Moholy-Nagy László neve mellett, az irányzat épp a fenti alkotók művészeti célkitűzéseit állította maga elé követendő példának.

A ma még szinte feldolgozatlan irányzatot képviselő művészek életművei feltárásra várnak, amit jelentősen nehezít, hogy a képzőművészet, az építészet, a belsőépítészet és az ipari formatervezés határvidékén álló alkotásaik – mobilok, domborművek, épületplasztikák, fénydobozok – az 1960 és 1980 közötti években készült, mára már sok esetben lebontott, átalakított épületek homlokzataihoz, belső tereihez kapcsolódtak.

Balogh László (Eger, 1930 – 2002): Kinetikus kompozíció. Térplasztika. Olaj, rétegelt lemez. M.: 100 × 10 × 49,5 cm. Kikiáltási ára: 800 000 Ft

A magyar lumokinetikus művészet egyik legjelentősebb formációja, a KINETEAM csoport tagja volt Balogh László. Az egri születésű művész egy 1970-es párizsi tanulmányútja során került kapcsolatba Schöffer Miklóssal és a kinetikus művészettel. A művész mobilokon, fényplasztikákon kívül elsősorban dinamikus színviszonylatokat rögzítő reliefeket és festményeket készített.

„Az elmúlt 25 évben azt a művészeti eszmét vallom és valósítom meg, amelyben a mozgás az örök körforgás állandóságának a megjelenítése, a művészet metafizikai eszméjét és karakterét erősíti meg, amelyben a tér és az idő egymásra utaltsága nyilvánul meg, amikor is a fény, a színesfény változások, mint jelenség halmazok metafizikai természetű érzelmi, esztétikai élményeket adnak az azt átélni kívánó embernek.” – írta önmagáról művész.

Kaszás Gábor, művészettörténész

TOVÁBB A CENTENÁRIUMI AUKCIÓRA