Megnyílt az új BÁV ART Aukciósház és Galéria

Galéria
A tavaszi aukció nagyszabású kiállításával nyitotta meg kapuját április 28-án, a BÁV ART Aukciósház és Galéria. A műkereskedelmi negyedként is ismert Falk Miksa utca és körút sarkán, 70 évig Szent István Antikvitásként működő üzletet fél milliárd forintos beruházással egy év alatt újították fel. A 800 m2-es, 3 szintes modern aukciósház transzparens portálkialakításával, a letisztult belsőépítészeti designnal, a legmodernebb fény-, hang- és biztonságtechnikával, valamint az egyedileg kialakított berendezéssel a BÁV megújulásának jelképe is egyben. Az üzletben a felvevőpont mellett külön óra- és ékszergalériát, valamint kiállítások, árverések és nagyobb események befogadására is alkalmas rendezvénytermet is kialakítottak. 

A BÁV április 28-án, a főváros műkereskedelmi negyedének számító Falk Miksa utcában nyitja meg új Aukciósházát. A cég jogelődjének első árveréseit 1920-tól a Kinizsi utcai székházban tartották, majd a 2007-ben a Bécsi utcában alakítottak ki aukciósházat. Innen költözik most új helyszínre, a vállalat megújulását is jelképező BÁV ART Aukciósház és Galéria.

A modern, 21. századi igényeket is kielégítő új Aukciósház a korábbi Szent István Antikvitás helyén nyílik meg a Szent István körút 3-ban, melynek 800 m2-es, 3 szintes ügyfélterében kiállítások, aukciók és egyéb rendezvények kaphatnak helyet, de emellett óra-, ékszer- és műtárgygalériaként, valamint felvevőpontként is funkcionál majd.  A Bécsi utcai korábbi Aukciósház az április 28-i nyitást követően galériaként üzemel tovább, május végén pedig ide költözik a most a Bécsi utca 3-ban található ékszergaléria is.

Minden igényt kielégítő koncepció

A kiszolgáló helyiségekkel összesen 1000 m2-es, 3 szintes üzletben egy 21. századi modern Aukciósház létrehozását 2019-ben vetette fel a BÁV Kereskedelmi üzletága. Multifunkcionális üzlethelyiség kialakítása volt a cél, amely szoros kapcsolatban van a várossal és az ott élőkkel, hogy ezzel olyan közösségi tér jöjjön létre, amely bárki számára elérhetővé teszi a műalkotásokat. Az üzlethelyiség rugalmasan alakítható belső terei és modern berendezései a mindennapi galériás működés mellett helyet adnak majd aukcióknak, kiállításoknak, művészeti előadásoknak és más rendezvényeknek, valamint a BÁV Akadémia egyik oktatóhelyszíne is lesz. Mivel a cég árverésein évről évre új óra- és ékszerrekordok dőlnek meg, a galériában már kezdetektől szerepelt a tervek között egy luxusékszerek és -órák számára kialakított exkluzív üzlettér is. Mindemellett a hatalmas komplexumban méltó helyet kellett biztosítani a felvevőpontnak, a tárgyalásra és elmélyült kutatásra alkalmas irodáknak, illetve a speciális igényeket kielégítő raktáraknak is.

Balra az ékszergaléria, jobbra a felfevőpont látványterve

Egy történelmi helyszín újraértelmezése

Az új Aukciósháznak otthont adó, historizáló bérpalotát 1899-ben Müller Lajos, építési vállalkozó építette, valószínűleg a saját tervei alapján. Az épület 1901-től Lánczy Leó, bankár és felesége tulajdonában volt 1941-ig. Az utcafronti, eredetileg is üzlethelyiségeknek szánt terekben cukorkaüzlet és könyvesbolt is működött. 1934-ben nyílt meg itt a legendás Margit söröző, ahol számos híres költő és író fordult meg és alkotott. Alkalomszerűen ennek különtermében tartotta gyűléseit a Szerb Antal vezette Irodalomtudományi Társaság is. A söröző 1949-es államosítását követően a BÁV 1950-ben nyitotta meg itt az üzletét, amely évtizedekig két kiemelt galériájának egyike volt. A kezdetektől bútorokat, festményeket és műtárgyakat árusítottak. Sokan kezdték itt a műkereskedelmi pályafutásukat: 1959-től csaknem húsz évig ebben az üzletben dolgozott becsüsként Sinkó Katalin, aki később a Magyar Nemzeti Galéria Nyilvántartási Főosztályának vezetőjeként a magyar művészettörténet egyik meghatározó alakjává vált.  

Szent István körút 3., Falk Miksa utca (Néphadsereg útja) sarok a Hollán Ernő (Fürst Sándor) utcából nézve, 1960. Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. 

A műemléki jelentőségű területen elhelyezkedő, helyi védettséget élvező épületben több mint 70 évig működő galéria több felújításon is átesett, legutoljára 1996-ban; ekkor alakult ki a mai formája, és került fel az épület sarkára, a BÁV jelképének számító Milói Vénusz szobor is.

A Szent István Antikvitás 1996-ban kialakított földszinti és emeleti kiállítótere a felújítás előtt

Időtálló, friss, világos és elegáns

Az építészeti-belsőépítészeti tervezés az A1 Építésziroda, azon belül is Kürtösi Péter nevéhez fűződik, aki 2020 elejére készítette el az első terveket.  A galéria belső kialakítása során elsődleges szempont volt, hogy az üzlet megtisztuljon a korábbi átalakítások mára már elavulttá vált fal- és mennyezet burkolataitól, és az építészeti karakter erősítésével egy időtálló, friss, világos és elegáns belső tér jöjjön létre, amely méltó az új funkció befogadására. A terv egyik leghangsúlyosabb eleme a transzparens portálkialakítás. A BÁV ART Aukciósház és Galéria belsőépítészeti arculatát meghatározza az utcáról jól látható professzionális világítástechnikával kiemelt belső kiállítótér a festményekkel, műtárgyakkal és a kirakatban elhelyezett ékszervitrinekkel. Ennek a gondolatiságnak a szellemében az előtérben elhelyezkedő, még a 90-es években kialakított robosztus lépcső szerkezete megmaradt, ugyanakkor a rézkorlát helyett a New York-i Guggenheim múzeum belső kialakítását idéző tömör, fehér mellvéd készült, amely az Aukciósház meghatározó designelemévé vált.

Balra az eredeti, 1996-os felújításkor kialakított lépcső, jobbra az új Aukciósház lépcsője

Vissza az alapokhoz

Bár a felújítási munkálatokat eredetileg 2020-ra tervezte a BÁV, a pandémia miatt végül csak 2021 júniusában kezdődött el a munka, emiatt az elmúlt egy évben a Szent István Antikvitás zárva volt. A századfordulós, műemléki jelentőségű területen elhelyezkedő, helyi védettséget élvező épületben lévő üzlethelyiség felújítása nagy kihívást jelentett a munkálatokat koordináló Inforg Zrt. szakembereinek. A fél milliárd forintos beruházással egy évig tartó munka során az 1000 m2-es üzlethelyiséget szerkezetkész állapotra bontották vissza, hogy a teljes elektromos-, biztonsági- és gépészeti- hálózat megújuljon. 

Bontási munkálatok: balra a fogadótér lépcsője, jobbra az ékszergaléria padlózatának elbontása után felbukkant alagsori boltívek

Megváltozott a helyiségek eredeti kiosztása is, hiszen az aukciósháznak új funkciók számára is otthont kell adnia. A két utcafronton is végighúzódó portál hatalmas ablakokainak köszönhetően a nyüzsgő budapesti élettel szoros összeköttetésben lévő fogadótér jött létre. Az itt elhelyezett nagyméretű ledfalon akár a forgalmas villamosmegállóból is követhetik az aukciókat az érdeklődők.

A földszinten elhelyezkedő galériából nyíló külön helyiségekben luxusórák és -ékszerek bemutatására alkalmas exkluzív galéria kapott helyet. Újdonságként az alagsori szinten modern felvevőpont, illetve elmélyült kutatásra alkalmas irodák és raktárak is kialakításra kerültek.

Az emeleten egy tágas, kiállítások- és aukciók befogadására is alkalmas rendezvénytér kapott helyet, amelyet kifejezetten az árverések speciális szempontjait figyelembe véve terveztek: profi hangosítással és audiovizuális technikával lett felszerelve. Ez a helyiség ad majd helyet a BÁV Akadémia gyakorlati becsüsóráinak is. Ezen a szinten kialakítottak egy teljesen új tárgyaló- és irodahelyiséget, amely üvegfalának köszönhetően a körúttal is kapcsolatban van.

Mivel a kínálatban megtalálhatók lesznek prémium ékszerek, órák, nagyértékű festmények, műtárgyak, bútorok és befektetési célú aranytömbök is, ezért a BÁV ART Aukciósház és Galériát banki kívánalmaknak is megfelelő biztonsági rendszerekkel (pl. széfek, kamerarendszer) látták el.

A BÁV ART Aukciósház és Galériában elsőként a 79. Művészeti aukció nagyszabású kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők 2022. április 28. és május 15. között minden nap 10-18 óráig.

tovább az aukcióra