79. Művészeti Aukció

2022. máj. 16. - 2022. máj. 17.
2022. május 16. - 2022. május 17.
Aukció

79. Művészeti aukció leütési listája:

átlapozom a LEÜTÉSI LISTát

 

79. Művészeti aukció időpontja:

2022. május 16., hétfő, 18:00 - óra, ékszer és ezüst műtágy aukció

2022. május 17., kedd, 18:00 - műtárgy, klasszikus és kortárs fesmény aukció

Az aukció helyszíne: MOM Kulturális Központ 1124. Budapest, Csörsz u. 18.

Típusa: teremaukció és online aukció (axioart.com)

Árverésre kerülő tételek megtekintése: 2022. április 28. és május 15.

között minden nap 10-18 óráig

A kiállítás helyszíne: 1055 Budapest, Szent István krt. 3. az új BÁV ART Aukciósház és Galéria

 

Az online katalógus itt lAPOZHATÓ 

LETÖLTHETŐ KATALÓGUS

 

Új név, új aukciósház

A tavaszi aukció nagyszabású kiállításával nyitotta meg kapuját 2022. április 28-án, a BÁV ART Aukciósház és Galéria. A műkereskedelmi negyedként is ismert Falk Miksa utca elején, 70 évig Szent István Antikvitásként működő üzletet félmilliárd forintos beruházással egy év alatt újítottuk fel. A 800 m2-es, 3 szintes modern aukciósház transzparens portálkialakítása, a letisztult belsőépítészeti design, a legmodernebb fény-, hang- és biztonságtechnika, valamint az egyedileg kialakított berendezése a BÁV megújulását is szimbolizálja. A felvevőpont mellett külön óra- és ékszergalériát, kiállítások, árverések és nagyobb események befogadására is alkalmas rendezvénytermet is kialakítottunk.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A FELÚJÍTÁSRÓL 

A valaha volt legnagyobb gyémánt

A BÁV történetének legnagyobb briliánsa kerül kalapács alá, amelyet nem csak 10 karátos nagysága, hanem különleges, szív alakú csiszolása is izgalmasabbá teszi. A hatalmas drágakövet 44 kisebb briliánssal foglalták keretbe, hogy kiemeljék sejtelmes halványsárga színét. A különleges függőt a tervezők egy vékony, fehérarany, ötsoros anker lánccal tették teljessé, amely modern, mégis elegáns megjelenést kölcsönöz az ékszernek. A GIA tanúsítvánnyal is rendelkező kivételes nyakék 32 millió forintról indul, és esélye van a korábbi 43 millió forintos ékszerrekord megdöntésére is, amelyet karácsonykor egy 8 karátos briliánssal ékített szolitergyűrű állított fel. 

Ha már gyűrűk, akkor a kínálatban szerepel egy 5 karátos, szintén halványsárga briliánssal ékített gyűrű is, amelyet további 44 színtelen briliáns keretez. A  tanúsítvánnyal ellátott pazar darabra 12 millió forintért licitálhatnak.

Az árverés még egy különleges ékszerkollekciót is tartogat. Az utóbbi években egyre nagyobb az igény a nagy ékszerházak komolyabb darabjaira, amelyek akár befektetésként is értékállóak. Minden bizonnyal ilyen az 1860-ban, eredetileg luxusórák készítésére alapított Chopard márka is, amely mára már luxusóráiról is ismert. Legismertebb találmányuk a Happy Diamonds, azaz a lebegő gyémántok, amelyek a viselőjük mozgását követve boldogan és szabadon lebeghetnek az ékszerekben. Az idei kollekcióban egy feltűnő formatervezésű, a klasszikust a modernnel ötvöző Chopard kollekció hívja fel magára a figyelmet, a nyakéket és a fülbevalót is uraló jellegzetes sárgaarany szívforma design középpontjában a lebegnek a gyémántok, amyelyeket összesen 279 briliáns (6,6 karát), zafírok, és smaragdok vesznek körül. A lenyűgöző luxusékszer 7,5 millió forinttól várja a liciteket.

A rekordokra törő ékszercsodák mellett az árverési anyag ismét bővelkedik a klasszikus buton fülbevalókban, drágakővel díszített nyakékekben, gyűrűkben és a nagy márkák, mint Cartier, Tiffany & Co., Bvlgari, Barakka, Van Cleef & Arpels elérhető árú alapdarabjaiban. Többek között ilyen a Cartier Love karék és gyűrű, amely eleganciája és jól kombinálhatósága révén számos sztár, pl. Meghan Markle kedvencévé vált az évek során. Bár a Messika márkának nincs évszázados múltja, a legnagyobb divatikonokkal együttműködve nevük garancia a stílusos ékszerre, ilyen a Gigi Hadid fémjelezte briliánsokkal ékesített nyaklánc is, amelyre az eredeti ár töredékéért, 200 ezer forintért licitálhatnak. Ezek nem csupán egy-egy nagyobb esemény, esküvő, ballagás esetén lehetnek jó ajándékok, de befektetésként sem utolsóak. Az eljegyzési és esküvői szezonra  készülve számos kisebb és nagyobb briliánssal ékített szolitergyűrűt is beválogattak a kínálatba a szakértők, idén azonban színes brillekkel is készültek, ilyen az 1,5 millió forintról induló, 0,5 karátos rózsaszín gyémántgyűrű. A rózsaszín gyémántok a Föld legértékesebb és legritkább kincsei közé tartoznak.

 

A hajóórától a legmodernebb búváróráig

A BÁV óraszakértői minden árverés alkalmával előállnak egy-egy különleges ritkasággal. Idén ilyen a nagy pontosságú tengerészeti kronométereiről és komplikációiról híres Ulysse Nardine hajóórája. A svájci óramanufaktúra speciális időmérői 50 ország tengerészeténél voltak jelen a 19. században. Az árverésen szereplő, dupla mahagóni fa dobozban elhelyezett ikonikus hajóórát navigációs célra használták. Különleges kialakításának köszönhetően a folyamatosan mozgásban lévő fedélzeten is tökéletesen működik, a járástartalék kijelzőnek köszönhetően pedig soha nem hagyja cserben az úton lévőket. Az óraritkaságra 1 millió forinttól licitálhatnak.

 

 

A kollekció legrégebbi darabja egy gazdagon díszített Patek Philippe Gondolo arany zsebóra lesz, amely a 19-20. században Rio de Janeiroban működő Gondolo & Labouriau óraforgalmazó cégnek állít emléket. A legendás brazil cégnek köszönheti a márka a népszerűségét Dél-Amerikában. Az 1,8 millió forintról induló ritkaságot 1891-ben, éppen a Patek-Gondolo partnerség első évében készült.

A mai kor környezetvédelmi kihívásaira válaszul született meg az IWC limitált kiadású Ingeniur Automatic Mission Earth Edition órája, amellyel a híres óramárka a Plastiki expedíciót szponzorálta. Az ökohajót 4 év alatt 12500 műanyagpalackból készítették, hogy 2010-ben végül 4 hónapig tartó útján San Franciscótól Sydney-ig átszelje a Csendes-Óceánt, és felhívja a figyelmet az óceánban hánykolódó, hihetetlen mennyiségű: négyzetkilométerenként 46000 műanyagpalackra. A kalandban részt vevők társa volt többek között az IWC különleges karórája is.

A kínálatban a különlegességek, mint pl. a Tag Hauer Monaco karórája mellett a befektetési célú Rolexek, Breitlingek, Zenith-ek mellett a sokak által vágyott Hublot 2,6 millió forintról induló Aerofusion búvárórája is aukcióra kerül.

Az idén nem egy, hanem rögtön két Jaeger Le-Coultre Atmosra is lehet licitálni, amely a hőmérséklet változásának hatására működik.  Természetesen a hölgyek sem maradnak órák nélkül, sőt az egyik legdrágább, 2,4 millió forintról induló darab éppen a Patek Philippe elegáns Twenty-4 ékszerórája lesz. Érdemes lesz licitálni a Schoeffel két ékszerórájára is. A német cég több mint 100 évig az egyik leghíresebb gyöngyforgalmazó volt, amely nemrég sajnálatos módon bezárt. Óráik egyediségét éppen a specialitásuk, a szivárvány gyöngyház számlap adja. Aki még szeretne egy ilyen órát, most májusban licitálhat rá az aukción.

 

Festmények

A klasszikus képek között Paál László Naplemente erdőben című 1871-es olajképére is licitálhatnak. Az árverés legdrágább, 32 millió forintról induló alkotása ea híres angol Staats Forbes gyűjteményben szerepelt, aki nem csupán gyűjtője, de mecénása is volt a sokszor az anyagi csőd szélén egyensúlyozó művésznek. Forbes 1906-os halála után a kép J.L. Menke antwerpeni gyűjtőhöz, majd a Lempertz Auckiósházhoz került, majd később szerepelt az Ernst Múzeum kiállításán is. Tovább a tanulmányra!

A festményanyagból kiemelkedik Batthyány Gyula 16 millió forintról induló Alexandriai szerető című alkotása. A festő egy nyolchetes utazása során során jutott el többek között Egyiptomba, ahol a kairoi éjszakai negyed jellegzetes alakjai inspirálták az 1935-ben készült képét. Az árnyékolt démoni szemek, a csontos orcák, a sovány kezek egyszerre meseszerű és bizarr képet adnak erről az egzotikus és erotikától fűtött világról. Tovább a tanulmányra!

 

 

A háború utáni modern képek között szerepel többek között Gyarmathy Tihamér  Építmények közt című olajfestménye. A 2,4 millió forintos kikiáltási árú sokat publikált és kiállított képe a címmel ellentétben nem építményeket, hanem a konstruktivista hagyományokat jeleníti meg.  Tovább a tanulmányra!

 

A balatoni képeiről ismert Egry József egyik utolsó, 1944-ben festett, 3,2 millió forintról induló Utcarészlet című munkájára is licitálhatnak. Az „otthon-képek” sorozatba tartozó alkotás témáját és kompozícióját tekintve is szokatlan darabja az életműnek. A szeretett magyar tenger helyett a 40-es évek pesti utcája elevenedik meg. Tovább a tanulmányra!

Szomorú aktualitása van Erdélyi Béla rutén falut ábrázoló olajképének. A festmény finom tájköltészetét, a természetközeli, idilli világ ábrázolását személyes emlékek is inspirálták, hiszen a festő édesapja hosszú ideig ruszin tanító volt egy kárpátaljai faluban. Tovább a tanulmányra!

 

Gyűjtői és lakberendezési darabok a műtárgyak között

A szokásosan gazdag Zsolnay anyagból kiemelkedik egy szecessziós virágtartó és váza, amelyek más-más gyűjteményből érkezve, az Aukciósházban találkoztak újra. A különleges, naspolyaágak között ülő paradicsommadarak dekortervét Nikelszky Gézának köszönhetjük, aki 1899-től 52 évig dolgozott a Zsolnay-gyárban iparművész tervezőként. Többek között az ő nevéhez fűződik a szecesszió új ízlésvilágának megteremtése. Könnyen felismerhető stílusát a világos komponálás és a népmesei hangulat jellemzi. Ez a két Zsolnay-kerámia ráadásul számos virtuóz technikát is felvonultat. A háttér mintázatát az eozinfestés előtt az alapmázra marták, amelyre a motívumokat magastüzű, úgynevezett paté masszával festették. A paradicsomi darabokra 800 ezer és 1, 8 millió forintért licitálhatnak.

A műtárgyanyag egyik izgalmas darabja egy párbajpisztoly készlet, amelyet Kirner József, császári és királyi udvari puskaműves készített a 19. század közepén. A gazdagon díszített, összes tartozékával és szerelékével ellátott készlet feltehetően Kmety György honvédtábornok tulajdonában volt, aki többek között az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a Budát visszafoglaló hadosztályt irányította. Az eredeti dobozában aukcióra kerülő párbajpisztoly párdarabja a Hadtörténeti Múzeumban található, a készletre 1.700.000 forinttól licitálhatnak a BÁV Art májusi árverésén.

Az ezüsttárgyak közül kiemelkedik az Esterházy család bécsi empire boroskannája. A 18. században készült ötvös remekműre 950 ezer forinttól licitálhatnak. Az ezüstök között szintén izgalmas licitharcra számíthat egy osztrák art deco serleg, amely, a vésete szerint, egy 1932-ben bécsben megrendezett nemzetközi tiszti lóverseny díjaként ajánlott fel a szövetségi hadügyminisztérium. Az 1920 körül Vincenz Carl Dub által készített ritkaságra 380 ezer forintért licitálhatnak.

 

 


HOGYAN LICITÁLHAT OTTHONRÓL?

 VÉTELI MEGBÍZÁSSAL

Az Aukciósház az Ön által megadott összegig licitál Ön helyett az árverésen.

TELEFONOS MEGBÍZÁSSAL

Felhívjuk az aukcióról, és követítjük az eseményeket, így akkor és addig licitál, amikor és ameddig Ön szeretné. Ehhez töltse ki a megbízási szerződést!

MIT KELL TENNIE?

Válassza ki a kedvencét az ékszer, műtárgy vagy festménykatalógusból, töltse ki a megbízási szerződést és küldje el  2022. május 16-án, 12 óráig kollégáinknak az aukcio@bav.hu címre, vagy érdeklődjön a 06-1-429-3024 telefonszámon. 

 

ONLINE LICITÁLÁS

Az axioart.com oldalán lehetősége van az online licitálásra, de vételi megbízást is leadhat az oldalon az árverés megelőző 24 óráig. Nem csak licitálóként, de vendégként is követheti az aukciót.

MIT KELL TENNIE?

Válassza ki a kedvencét az ékszer, műtárgy vagy festménykatalógusból, regisztráljon az axioart.com oldalán, majd legkésőbb 24 órával az árverés előtt jelentkezzen az aukcióra. Az árverés kezdetekor jelentkezzen be, és licitáljon kedvenceire!

 

 

A RÉSZLETES ÁRVERÉSI FELTÉTELEK INNEN TÖLTHETŐK LE:

ÁRVERÉSI FELTÉTELEK