Örömteli komplikációk

Érdekesség
A karórák ma már nem csak az időt mutatják, igazi komplex szerkezetek. Fejlődésüket a hajózás, a repülés, a merülés, a csillagászat vagy akár a mindennapi élet új és új kihívásai is elősegítették. 

Az óráknál komplikációnak nevezünk minden olyan funkciót, ami a pontos idő mutatásán felül beépítésre kerül. Már a korai órákban is felfedezhetünk ilyen hozzáadott értékeket, de később, a karórák megjelenésével, igazi bravúrnak számított egy-egy ilyen komplikáció beépítése a kis óraszerkezetbe.  A teljesség igénye nélkül jöjjön néhány népszerű és kevésbé ismert komplikáció.

DÁTUMKIJELZÉS

Ez a legkorábban megjelent komplikáció az órák történetében. A kezdetleges típusok csak a dátumot (az adott hónap napszámát) mutatták, a maitól eltérően, mutatóval. Később az az órákban egy külön ablakban jelent meg, működése igen egyszerű, egy forgó dátumtárcsára épül, ami 22-23 óra körül elkezd váltani a következő napra, ami hajnali 1-2 óra körül fejeződik be. A köztes idő leolvasási bizonytalansága miatt később kifejlesztették az ugró-dátumos naptármutatót, ami már pontban éjfélkor átugrik a következő napra.  Ennek kiegészítése lehet a napot is mutató tárcsa. Fontos tudni azonban, hogy csak az öröknaptárak tudják, hogy az egyes hónapok hosszát és a szőkőéveket, így a hagyományos dátumkijelzős órákat havonta korrigálni kell. Külön érdekesség ez az Eberhard & Co Navy Master karóra három segédkörével, amelyről a nap, a hónap és a dátum is leolvasható.

Eberhard & Co Navy Master férfi karóra, Rolex Datejust férfi karóra, 3. Óraaukció

KRONOGRÁF

A kronográfot, azaz a stoppert a francia órásmester, Louis Moinet találta fel 1816-ban. A lényege, hogy két időmérőt látunk, az egyik a pontos időt, a másik pedig az időszakokat méri, általában egy gombbal indíthatóak és állíthatóak meg, egy másik gombbal pedig nullázni lehet a lemért időt. Sokáig a repüléshez és az autóversenyzéshez használt modellekbe építették be, de végül széles körben elterjedt ez a hasznos funkció. Az órán egy vagy több segédszámlapon jelenik meg, amik órákban, percekben vagy másodpercekben mérik az időszakokat. Sokszor designelemként is funkcionál és kiegyensúlyozza, elegánsabb külsőt kölcsönöz az óra számlapjának.  

Omega Seamaster Planet Ocean férfi karóra, 3. Óraaukció

ÉBRESZTŐ

Annak, aki kvarcórákhoz szokott talán nem is olyan egyértelmű, hogy miért bonyolult egy ébresztő funkciót beépíteni egy automata karórába, pedig a hangos komplikáció az egyik legbonyolultabb. Ha megnézzük az amerikai elnökök „hivatalos” karóráját, a Revue Thommen Cricketet, rögtön látható, hogy egy kicsit vastagabb, mint a szokványos. A hátsó oldalán egy dupla hátlap található, ez erősíti fel a hangot, amely a jellegzetes tücsök ébresztőért felelős.

Revue Thommen Cricket ébresztős férfi karóra, 3. Óraaukció 

ÓRAKIJELZÉS

Az ún. ugró órák különlegessége, hogy egy mutatójuk van, ami a perceket mutatja, majd emellett külön ablakban látható az ugró órák száma, ilyen a Breitling for Bentley Flying B férfi karóra is. Egy másik verzió a centrál percmutatós, ahol az egyetlen nagymutató a perceket mutatja, míg a két kis segédkörön az órák és a másodpercek olvashatóak le.  Van olyan óra is, amikor megtaláljuk a két mutatót, de maga a kijelző van teljesen átértelmezve, mint a Jean d’Eve óránál, ahol horizontális elrendezésű a számlap.

Breitling for Bentley Flying B férfi karóra, 2. Óraaukció, Jean d'Eve Sectora férfi karóra, 3. Óraaukció 

IDŐZÓNA KIJELZÉS

Az utazások korában a GMT, azaz az időzóna kijelzés, az egyik legnépszerűbb és leghasznosabb komplikáció. A második időzóna mutatására többféle lehetőség van. Vagy egy központi mutató vagy egy külön tárcsa, esetleg egy számláló mutatja a második időzónát. Legtöbbször egyetlen, más színű mutatót találunk, ami csak az egy órás eltéréseket mutatja, de van amikor egy külön, római számos segédszámlap kerül be, de olyan is előfordul, ahogy ennél a Rolex óránál is, hogy egy forgatható lünetta tekerésével állíthatjuk át az órát más időzónára

Rolex Skydweller férfi karóra, 3. Óraaukció 

JÁRÁSTARTALÉK KIJELZÉS 

A járástartalékot általában egy legyező formájú kijelzőn olvashatjuk le a számlapon, ritkábban a hátoldalon. Az előbbire jó példa a Jaeger-LeCoultre Master Geographic karórája, ahol egy 40-ig skálázott segédkört látunk, ami azt jelenti, hogy a karóra 40 óra járástartalékot tud felhalmozni. A mutató piros zónájába érve érdemes „felhúzni” a karunk mozgatásával vagy az óraforgatóval. Nagyon hasznos funkció ez, hiszen lefekvés előtt egy pillantással meggyőződhetünk arról, hogy az óra reggel is működni fog-e.

DUPLA KIJELZŐ

Izgalmas komplikáció, amikor egy óra digitális és analóg kijelzőt is kap. Egy extrém példa erre ez a Breitling Navitimer, amelyet az iraki légierőnek készítettek a 80-as években. Ebben az esetben a két kijelző csak hab a tortán, a pilótáknak a logarlécként is használható forgatható lünetta volt leginkább a hasznára.

Breitling Navitimer Jupiter 3300, 3. Óraaukció 

HOLDFÁZIS KIJELZÉS

A Hold járása a Földhöz képest sokáig kiemelt jelentőséggel bírt az időmérés és a térképészet szempontjából is. Amíg a korai órákban, zsebórákban még valódi funkciója volt a holdfázis kijelzésnek, mára már inkább az óraszerkezetek komplikálhatóságának demonstrálására, illetve esztétikai okból kerül be a talán legszebb komplikáció. Amíg a kvarc órákban még viszonylag egyszerűbb, a mechanikus szerkezetekben rendkívül bonyolult és ehhez mérten drága is ez a funkció.

MECHANIKUS MAGASSÁGMÉRŐ ÉS IRÁNYTŰ

Ha még nem hallott soha az elnöki órát gyártó manufaktúráról, akkor még inkább meg fog lepődni azon, hogy ez az 1853-ban, Svájcban alapított cég még komplikáltabb órákat is készített, többek között a svájci légierőnek vagy profi hegymászóknak. Ez a kívülről talán nem is annyira bonyolultnak kinéző óratok alatt egy mechanikus magasságmérő található, amely 0-4500 méterig mér. Kiegészítő alkatrészként a nyitott tokba egy iránytű is helyezhető. Az, hogy a 30 méterig vízálló tokba még egy dátumkijelző is belefért, talán már nem is olyan meglepő.

Revue Thommen Altiland férfi karóra, 3. Óraaukció