Tudtad, hogy: mit jelent a pleokroizmus?

Ékszer
Ha egy szóval szeretnénk megfogalmazni, akkor többszínűséget, amit különböző oldalról nézve képes felvenni egy kő. A tulajdonoság szorosan egybeforrt az akvamarinnal, pedig nem csak ez az egyetlen ásvány, mely magáénak tudhatja ezt az egyedi védjegyet.

A pleokroizmus elsőre idegen szónak tűnhet, jelentését megismerve azonban, sokan az „oo, igen, ilyet már én is láttam” felkiáltással kapjuk fel a fejünket. Ennek az érdekes jelenségnek az oka, hogy a megvilágítási szögtől függően a kristály elnyeli a fény polarizált hullámhosszait. Ez a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy a polarizált fénnyel megvilágított kristály más-más szögebe forgatva eltérő színt mutat.

Talán a legismertebb ilyen tulajdonsággal rendelkező kő az akvarmarin, ami nevét a tengerről kapta. Egy hagyomány szerint a hableányok tengerfenéken őrzött ládájából került elő, ezért lett a matrózok és tengeri utazók szerencseköve. Színe a tengerzöldtől egészen a kékig sok-sok színárnyalatban pompázik.

 

A korunk ásványfaj vörös színű változatán, a rubin, és a minden más színű változatán, a zafíron is megfigyelhető a pleokroizmus. Mindkettőé feltűnő, de az utóbbié kifejezetten látványos. Míg a rubin színárnyalatai a tiszta pirostól a sárgásvörösig terjednek, addig a zafírnál a tiszta kéktől egészen a zöld és a sárgászöldet felöleli a skála. Mivel a pleokroizmus igen erős, ezért a csiszolásnál külön figyelmet fordítanak arra, hogy a legszebb szín legyen elérhető, így a rubinnál a piros, a zafírnál pedig a kék.

 

A sor nem lehetne teljes a tanzanit nélkül, mely egy igazán különleges ásvány, hiszen csak Tanzániában, azon belül is egy igen kis bányászati területen érhető el. A drágakőnek a „tanzanit” nevet a Tiffany & Co. adta Tanzánia után, ahol felfedezték. 2002-ben az American Gem Trade Association a tanzanitot választotta a decemberi születésűek kövének. A pleokroizmusnak köszönhetően színe a kéktől egészen a lilán keresztül a vörösig változhat. Ez a tulajdonság megnehezíti a vágási folyamatot, hiszen a színe attól függ, épp hogy esik rá a fény. Erős trikroizmusa mégis különlegessé és még népszerűbbé teszi.

A tanzanit az idei Art&Antique kiállításon is megjelenik, mégpedig egy fehérarany gyűrűbe más briliánsok gyűrőjébe foglalva. Standunk március 2. és 5 között a bejárattal egyenesen, a bal oldalon, a 9. szám alatt lesz látható. Ez a tanzanit különlegesség is velünk lesz.

tovább az eseményre

Forrás: wikipedia