100 év után is Barabás-akvarellel indul a BÁV grafikai aukciója

2020. március 3.
Az idén 100 éves aukciós működését ünneplő BÁV március 11-i évnyitó árverésén a magyar grafika meghatározó alakjai előtt tiszteleg. Ahogy egy évszázaddal ezelőtt, a cég jogelődje által rendezett első aukción, úgy most is Barabás Miklós egyik akvarellje lesz az első tétel, amire a korabeli 1500 korona helyett idén 220000 forintért lehet licitálni. A festményekkel szemben néhány száz vagy akár néhány tízezer forintért lehet megvenni Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Márffy Ödön, Barcsay Jenő, Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, Perlrott Csaba Vilmos, Kondor Béla vagy Maurer Dóra műveit.  Az árverés kuriózuma Róth Miksa három üvegterve, és Mund Hugó színezett litográfiája lesz.

1920-ban, idén 100 éve rendezte meg a BÁV jogelődje az első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. A neves szakemberek által összeállított kollekció első tétele Barabás Miklós egyik alkotása volt, amely 1500 koronás kikiáltási árról indult. Egy évszázaddal később ismét egy Barabás-akvarell lesz az első tétel, de erre már 220000 forintról licitálhatnak az érdeklődők. Az ünnepi év első aukciójára színes, széles vásárlóközönséget megszólító, változatos technikákat felvonultató anyaggal készültek a BÁV szakértői, ahová nem csupán gyűjtői, de befektetési szándékkal is érdemes lesz ellátogatni.

Kép letöltése!

Ha a 100 évvel ezelőtti első katalógust lapozgatjuk, nyilvánvalóvá válik, hogy a grafika, közte az egyedi rajz és a sokszorosított eljárások már akkor is méltánytalanul alulértékeltek voltak. Egy Mednyánszky László alkotás esetében körülbelül tízszeres áron vásárolhattunk olajfestményt a rajzzal szemben. Ez  a nemzetközi műkereskedelemben  tapasztalható trendekkel ellentétes tendencia, a kezdő gyűjtők szerencséjére, hazánkban napjainkig változatlan, sőt, mostanra akár a százszoros szorzót is elérheti a különbség. Az árverésen, szemben a több tízmilliós festményeivel, akár már 200 ezer forintért a miénk lehet egy egyedi, üde tavaszi virágzást ábrázoló Mednyánszky-akvarell, de ha szerencsésen licitálunk, akár egy Rippl-Rónai József tanulmányt is vehetünk ennyiért, sőt az ő rézkarcára akár 55 ezer forinttól is harcba szállhatunk. A nagy nevek között megtaláljuk még Márffy Ödönt és Barcsay Jenőt is. Előbbi egy egyedi önarcképpel, utóbbi két tájképpel szerepel a kollekcióban.

Az árverés kuriózuma Róth Miksa három üvegterve. A századfordulón készült, akvarellel színezett egyedi tusrajzok hűen adják vissza a Mátyás-templom, az Országház vagy a Gresham-palota üvegablakait is megálmodó művész zsenialitását.

Kép letöltése!

A kollekcióból kiemelkedik Mund Hugó Szoptató anya című színezett litográfiája. A 100 ezer forintról induló alkotás méltó módon képviseli a nagybányai művésztelep formakultúráját.

Kép letöltése!

Az érdekességek közé tartozik Hanna Melánia esküvőt és lánykérést ábrázoló két akvarellje is. Műveivel ritkán találkozhatunk árveréseken, annak ellenére, hogy sok műfajban kipróbálta magát. A tehetség ez ő esetében is a családban maradt, hiszen az Egyesült Államokban született William Hanna, a Hanna-Barbera alapítója, a hétszeres Oscar-díjas rajzfilm-animátor és rendező a művésznő rokona volt. Az ő nevéhez fűződik többek között a Tom és Jerry, a Frédi és Béni vagy éppen a Hupikék törpikék.

Olgyai Viktor neve összekapcsolódott a magyar grafikával, hiszen a Képzőművészeti Főiskola grafikai műfajok tanáraként komoly szerepet vállalt a műfaj népszerűsítésében. Olyan művészeket indított útjára, mint Patkó Károly, Aba-Novák Vilmos és Szőnyi István. Igazi különlegesség, hogy mester és tanítványainak alkotásai most egyszerre szerepelnek az árverésen. A római ösztöndíjasok közül – az említett három Olgyai-tanítvány mellett - Istókovits Kálmán műveire is licitálhatnak.

A magyar grafika megújítójának tartott Kondor Béla művei sem hiányozhatnak az aukcióról, már annak okán sem, hogy műterme az Aukciósház épületének hatodik emeletén volt. Idén különleges ritkasággal készültek a BÁV szakértői: a Dózsa-sorozatból egy rézkarc két fázisa kerül egyszerre kalapács alá, így bepillanthatunk az alkotás folyamatába is.

A méltán népszerű Európai Iskola képviselői közül most is licitálhatnak Gyarmathy Tihamér három egyedi absztrakt művére. Ezen felül az Iparterves generáció alkotóitól Nádler István egyedi Fekete gesztusa vagy Hencze Tamás ugyanakkor készült Sötét gesztusa is minden bizonnyal népszerű lesz. Az absztrakt alkotások közül a szakértők egy nagyméretű Hincz Gyula rajzra hívják fel a figyelmet, de a statement darabokat kedvelőknek érdemes lesz licitálni Angyalföldi Szabó Zoltán Mosakodó című pasztelljére is. A kortárs alkotók sorából természetesen nem hiányozhat Maurer Dóra sem, akinek életműkiállítása jelenleg is látogatható a londoni Tate Modernben.

A Grafikai aukció kiállítását február 29. – március 9. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi utca 3.). Az árverést március 11-én, 18 órakor tartjuk a BÁV Apszistermében. A terem korlátozott befogadóképessége miatt, kérjük, érkezzen időben, vagy adjon le vételi, illetve telefonos megbízást, vagy licitáljon online az axioart.com oldalán. További információk és katalógus: www.bavaukcio.hu

BÁV100 – Árverések 100 éve

2020 a BÁV éve! A BÁV jogelődje 100 éve, 1920-ban rendezte meg első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. Az elmúlt száz év során az árverések története szorosan összekapcsolódott a műgyűjtés, a műkereskedelem, és a közgyűjtemények történetével.

Az első világháború végével tömegek akarták értékesíteni a műtárgyaikat. Ez az igény hívta életre az Állami Árverési Csarnokot, amely a feketepiaccal szemben lehetőséget adott a szabályozott műkereskedelemre. Már ekkor is neves szakértők válogatták és határozták meg az árverésre kerülő műtárgyakat.

A 30-as évek pénzügyi válsága többek között az Esterházy-, az Andrássy- és a Károlyi-családokat késztette gyűjteményei aukcionálására. Még a második világháború alatt is rendeztek árveréseket, ekkor, 1942-ben került kalapács alá például Iványi-Grünwald Béla festőművész hagyatéka is. Sokan helyezték letétbe a Kinizsi utcai székházban értékeiket, innen azonban a háború végén 200 ezer műtárgyat raboltak el az átvonuló csapatok.

A szocializmus idején ellehetetlenítették a polgári csökevénynek tartott műgyűjtést. A cég, immár Bizományi Áruház Vállalat néven, leginkább használt áruk értékesítésével foglalkozott, hét évig árveréseket sem szervezhettek. A forradalom után, 1957-ben azonban rögtön az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokában lehetett újra licitálni közel másfélezer tételre. A múzeumok ezekben az évtizedekben, élve elővásárlási jogukkal, a BÁV-on keresztül gyarapították gyűjteményeiket. A 60-as években a nagyarányú lakásépítések miatt elsősorban a festmények számítottak divatosnak, de a következő évtizedben divatba jött a porcelánok és ezüsttárgyak gyűjtése is. Már ekkor, 1963-ban elindultak a különböző szakágakra specializálódott becsüsképzések, amelyeket később megnyitottak a nagyközönség számára is.

A 80-as években rendezték meg az első ékszeraukciót, amely azóta is töretlen siker a vásárlók körében. A 90-es évekre megszűnt a cég monopolhelyzete, de a szabad kereskedelemmel számos rejtőzködő műtárgy is a piacra került, így a BÁV a maga színesebb profiljával nem csupán túlélte, de sikeresen zárta az évtizedet. Az új évezredet leginkább a kortárs művészet felé való nyitás határozta meg, ám a 2007-től a Bécsi utcában működő Aukciósházban a rekordok sorát ismét egy gazdasági világválság szakította meg. Az ékszeraukcióknak köszönhetően  a cég sikeresen túljutott a 2008-as évet követő  globális pénzügyi válság időszakán, és köszönhetően a kereslet fellendülésének és a sokszínű árveréseknek, a 2010-es években is számos izgalmas alkotás kerülhetett kalapács alá, sőt számos új rekord is született.

Az elmúlt száz év során számos új művésznemzedéket követtünk végig pályája során, életművek nyíltak és zárultak le, új trendek jöttek létre és múltak el, közben több százezer alkalommal hangzott el: senki többet, harmadszor! 2020 nem csak egy új évszázad, de egy új korszak kezdete is a BÁV-nál. Kövessék velünk a cég megújulását ebben az évben!

LETÖLTÖM A SAJTÓANYAGOT!

Kép letöltése!

További információk:                                                    

Szabó Krisztina
BÁV Zrt.
kommunikációs menedzser
szabo.krisztina@bav.hu
06 20 298 2799