Egyedülálló műtárgyakat ajándékoz a BÁV a három legnagyobb hazai múzeumnak

2020. december 18.
Gádor István szecessziós virágtartója, egy csatajelenetet ábrázoló legyezőterv a 17. századból, valamint egy kivételes darabnak számító, gyémántokkal díszített aranyszelence. Három mestermű, ami hamarosan már az Iparművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményét gazdagítja az idén századik aukciós évfordulóját ünneplő BÁV jóvoltából.

A BÁV Aukciósház tevékenységét mindig is meghatározta a kulturális örökség megóvása, ápolása. Ennek során a becsüsök munkájának segítése mellett a múzeumi szakemberek számtalan alkalommal aktív szerepet vállaltak a műkereskedelemben felbukkanó kiemelkedő kvalitású műtárgyak közgyűjteménybe vételében, illetve a munkatársak oktatásában is.

„Az Aukciósház és a múzeumok kapcsolata nem újkeletű, már az első árverések anyagának meghatározásában is a kor legnevesebb muzeológusai és szakértői segédkeztek. Így volt ez 100 éve is, amikor a BÁV jogelődje megrendezte első aukcióját. Az évtizedek során az árverések története szorosan összekapcsolódott a közgyűjtemények történetével. A viharos évszázad alatt nem egyszer igazi mesterművek bukkantak fel, és kerültek a BÁV közvetítésével a múzeumokba. Volt, hogy itt indultak újra a betiltott árverések, vagy éppen egy muzeológus szakértelme segített elindítani egy máig sikeres aukciós sorozatot. Nagy örömünkre szolgál, hogy a szakmai együttműködés elismeréseként, a kerek évforduló alkalmából egyedülálló műtárgyakkal gazdagíthatjuk a három legnagyobb országos múzeum gyűjteményét”

mondta el Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Szecessziós szépség a szecessziós palotába – Iparművészeti Múzeum

A második világháború után a hatalom betiltotta a „polgári csökevénynek” tartott műgyűjtést így csak a forradalmat követő enyhüléskor, 1957-ben indulhattak újra a hazai aukciók – és éppen az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokában. Maga a múzeum is több mint száz darabot vásárolt ekkor a gyűjteményébe. A BÁV jóvoltából a jelenleg felújítás alatt álló szecessziós palotába a magyar modern kerámia megteremtőjének, Gádor Istvánnak szecessziós virágtartója kerül. Gádor saját hagyatékból származó egyik főműve a szecesszió egyik legfontosabb üzenetét: a női szépség dicséretét hirdeti.

Kép letöltése!

17. századi legyezőterv, ami már a Szépművészeti Múzeum tulajdona

A BÁV és a Szépművészeti Múzeum kapcsolata száz éve töretlen. Számos alkotás került az Aukciósház árveréseiről a múzeum gyűjteményébe. Talán a legemlékezetesebb ezek közül Csontváry Kosztka Tivadar híres Önarcképe, amelyet Ernst Lajos műgyűjtő hagyatékának 1939-es árverésén vásárolt meg a Múzeum. A BÁV idén egy igazi ritkaságot, egy 17. századból származó, csatajelenetet ábrázoló legyezőtervet adományoz a Múzeumnak. A több mint százezer rajzot és metszetet őrző Grafikai Gyűjtemény idén szintén ünnepel: 150 éve, hogy az Esterházy-gyűjtemény állami tulajdonba kerülése megalapozta a múzeum legrégebbi gyűjteményét.

Kép letöltése!

Aphrodité szépségével versengő aranyszelence a Magyar Nemzeti Múzeumnak

A múzeumok egészen az 1980-as évek végéig legfőképpen a BÁV-on keresztül gyarapíthatták gyűjteményeiket. A centenárium alkalmából egy minden ízében gyönyörűen kimunkált 19. századi aranyszelencével gazdagodik a Múzeum gyűjteménye. A gyémántokkal díszített szelence egyik különlegessége az a hegyikristályból metszett, miniatűr életkép, amelyen Aphrodité látható három puttó társaságában, megidézve azt a történetet, amikor Parisz egy aranyalmát ígért a világ legszebb nőjének.

Kép letöltése!

Letöltöm a sajtóanyagot!

 

További információk:                                                    

Szabó Krisztina
BÁV Zrt.
kommunikációs menedzser
szabo.krisztina@bav.hu
06 20 298 2799