Jelentősen megnőtt a kereslet a befektetési arany iránt

2020. január 8.
Az amerikai-iráni konfliktus hatására ismét emelkedni kezdett az aranyár. A hagyományosan menekülő eszköznek tekintett arany árfolyama már az előző évben is rekordot döntött. A BÁV 2019-ben közel 900 millió forint értékben adott el befektetési aranytömböt, ezzel az előző évhez képest 60%-kal növekedett a forgalma ebben a piaci szegmensben. 

Ha a befektetők az arany felé fordulnak, az mindig komoly jelzés a piacnak. A Goldman Sachs, a világ egyik legnagyobb befektetési bankja egyenesen arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostanihoz hasonló geopolitikai konfliktusok idején az arany jobb befektetés, mint az olaj. Irán ilyen értelemben kulcsfontosságú szereplő, hiszen a világ kőolaj ellátásának negyede halad át az általa ellenőrzött Hormuzi-szoroson keresztül. Az amerikai-iráni konfliktus hatására az olaj ára 66 dollárról a hét elején egy rövid időre elérte a 70 dolláros hordónkénti árat is, majd azóta 68-69 dollár között ingadozik. Fontos azonban tudni, hogy amióta az Egyesült Államok a világ egyik legnagyobb kőolajtermelőjévé lépett elő, már kevésbé érzékeny az olajárak változására. Mindeközben a hírek hatására az arany hatéves csúcsra, 1593 dollárra ugrott. A Goldman Sachs szerint a gyengélkedő dollár, a növekvő infláció és más gyengülő gazdasági mutatók az arany árának további erősödését vetítik előre, és még a geopolitikai konfliktus ellenére is az aranyat tartják jobb menekülési eszköznek az olajjal szemben.

A hosszútávú aranyáremelkedést jól szemléltetik az előző évek adatai. 2013 év elejét leszámítva jellemzően 1200-1300 dollár között mozgott az árfolyam. 2019-ben a januári 1280 dolláros unciánkénti ár az év első felében folyamatos növekedésnek indult, augusztusban átlépte az 1500 dolláros lélektani határt, majd az év második felében 1550 dollár felett maradt. Az amerikai-iráni konfliktus hatására a 2020-as év új rekorddal, 1593 dolláros unciánkénti árral indult.

Kép letöltése!

A befektetők arany felé fordulását mutatja, hogy a BÁV 2019-ben közel 900 millió forint értékben, 895 millió forintért adott el befektetési aranytömböt, azaz az előző évhez képest 60%-kal növekedett az aranytömb forgalma. Újdonság, hogy az aranytömböt a kisbefektetők is megtalálták. Ennek egyik oka a kiszerelésben rejlik, hiszen a nagyobb, 50 és 100 grammos tömbök mellett akár 5 grammos, fél unciás (15,55 g) vagy egy unciás (31,10 g) méretben is megvásárolhatók. A különböző kiszerelések közül a legnépszerűbb 5 grammos tömböt a vevők 35%-a választotta, a legnagyobb forgalom, 502 millió forint, mégis a 100 grammos tömbökből származott. A szakértők egyetértenek abban, hogy a befektetési aranynak minden diverzifikált portfólióban helye van, akár pár százezres, milliós vagy éppen tíz-, esetleg százmilliós befektetési csomagról beszélünk.

Új tendenciának számított az ajándékozási célú vásárlás is, amely a teljes forgalom kb. 10%-át adta. Az ügyfeleink leginkább egy gyermek születése, keresztelő, érettségi, diploma vagy esküvő alkalmából adtak aranytömböt. Amíg az év első felében a kisebb kiszerelésű tömböket keresték, az utolsó negyedévre már a 100 grammos tömbök értékesítése volt a jellemző

– mondta el Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

A BÁV szakértője szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az arany ára 2020-ban átlépheti az 1700 dolláros unciánkénti árat. Más szakértők még a 2000 dolláros árfolyamot sem tartják elképzelhetetlen. Az utóbbi évek csalásai kapcsán azonban a körültekintő vásárlásra hívja fel a figyelmet:

„Az általunk is forgalmazott svájci, 999,9 ezrelékes aranytömbök a legmagasabb „good delivery” minősítéssel rendelkeznek. Népszerűségük annak is köszönhető, hogy nem csupán itthon, de külföldön is könnyen értékesíthetők. Fontos, hogy csak megbízható forgalmazótól, hibátlan és sértetlen csomagolású, tanúsítvánnyal ellátott aranytömböket vásároljanak, amelyekre maga a cég is visszavásárlási garanciát nyújt.”

LETÖLTÖM A SAJTÓANYAGOT!

Kép letöltése!

További információk:                                                    

Szabó Krisztina
BÁV Zrt.
kommunikációs menedzser
szabo.krisztina@bav.hu
06 20 298 2799