Nem csökken az aranyláz: váróslistás aranytömbök, háromszorosára ugró ékszerforgalom a BÁV-nál

2020. június 29.
Miután a BÁV-nál márciusban kifogytak az aranytömb készletek, közel háromszorosára nőtt az ékszerek forgalma. Az ékszergalériák bezárásával a kereslet az online ékszeraukciókra tevődött át. Júniusban egyre többen adják el aranytömbjeiket, miközben ezekért már sorban állnak az új vevők.

Míg februárban a BÁV 60 millió forint befektetési aranytömb forgalmat bonyolított le, márciusban, a veszélyhelyzet elrendelése után, ez a szám közel nyolcszorosára emelkedett. Az aranytömböket készítő gyárak bezárásával, és az aranyár hullámzásával, az egyre növekvő kereslet áttolódott a klasszikusan lakossági befektetésnek számító aranyékszerek és az arany fizetőeszközök felé. A BÁV-nál közel háromszoros forgalomnövekedést regisztráltak márciusban az ékszergalériákban, majd miután a hónap végén az üzletek a járványügyi szabályozásnak eleget téve bezártak, a forgalom az online ékszeraukciókra tevődött át.

A BÁV kereskedelemi üzletága gyors stratégiaváltással az ékszerek irányába mozdult el. Így, bár a galériáink zárva voltak, online árverésen továbbra is tudtunk aranyékszert értékesíteni, ezzel képesek voltunk működésünket fenntartani.

– mondta el Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

A járványügyi intézkedések lazításával májusban aztán ismét kinyitottak az üzletek, s a már ekkor tartósan 1700 dollár fölött járó aranyár itthon sokakat ösztönzött eladásra.

A BÁV, a nála forgalmazott aranytömbökre visszavásárlási garanciát nyújt, ezzel a lehetőséggel sokan éltek a májusi nyitás után. Az eladással egyrészt az árfolyamemelkedésből származó nyereséget akarták realizálni, de sokan, főleg vállalkozók, az újranyitással járó költségeket finanszírozták belőle.

„Az aranytömbök iránti kereslet miatt időközben már várólisták alakultak ki a galériáinkban. A nyitás után nem csupán a befektetési aranytömb, de az aranyékszerek piaca is magára talált, május utolsó hetére már másfélszeres forgalmat regisztráltak ebben a szegmensben a BÁV-nál. Júniusban újabb szintet léptünk, és már nemzetközi online ékszeraukciót indítottunk az invaluable.com és az auctionzip.com oldalakon”

– tette hozzá a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Az arany iránti érdeklődés tehát töretlen. Az aranytömböket készítő gyárak is újra kinyitottak, bár az utánpótlást egyelőre éppen a magas aranyár késlelteti. A szakértők szerint a jegybankok és a kormányok gazdaságélénkítő segélycsomagjai hatására az aranyárfolyam még bőven emelkedhet. Egy esetleges második hullám, illetve az ez iránti félelem is csak fokozza a gazdasági bizonytalanságot, ami mind az arany felé irányíthatja a befektetőket, ennek nyomán az év végére akár a 2000 dolláros unciánkénti ár sem elképzelhetetlen.  

LETÖLTÖM A SAJTÓANYAGOT!

Kép letöltése!

További információk:                                                    

Szabó Krisztina
BÁV Zrt.
kommunikációs menedzser
szabo.krisztina@bav.hu
06 20 298 2799