Új ékszerrekord a láthatáron – A tavaszi aukció nagyszabású kiállításával nyitja meg kapuját az új BÁV ART Aukciósház és Galéria

2022. április 28.
A tavaszi aukció nagyszabású kiállításával nyitja meg kapuját április 28-án a BÁV ART Aukciósház és Galéria. A műkereskedelmi negyedként ismert budapesti Falk Miksa utca és Szent István körút sarkán lévő üzletet fél milliárd forintos beruházással egy év alatt újították fel. A 800 m2-es, 3 szintes modern aukciósház transzparens portálkialakításával, a letisztult belsőépítészeti designnal, a legmodernebb fény-, hang- és biztonságtechnikával, valamint az egyedileg kialakított berendezéssel a BÁV megújulásának jelképe is egyben. A látogatók ebben a modern környezetben tekinthetik meg a május 16-17-i tavaszi árverés kiállítását, köztük a BÁV történetének eddigi legnagyobb briliánsát is.

A BÁV ART – amelynek központi helyszíne mellett a neve is megújult – április 28-án nyitja meg frissen felújított Aukciósházát Budapest műkereskedelmi negyedében. A cég jogelődjének első árveréseit 1920-tól a Kinizsi utcai székházban tartották, majd 2007-ben a Bécsi utcában alakítottak ki aukciósházat. Innen költözött most új helyszínre a cég megújulását is jelképező BÁV ART Aukciósház és Galéria. A 21. századi igényeket kielégítő Aukciósház a korábbi Szent István Antikvitás helyén nyílik meg a Szent István körút 3. szám alatt.

SAJTÓKÖZLEMÉNY LETÖLTÉSE

Minden igényt kielégítő koncepció

Az új Aukciósháznak otthont adó historizáló bérpalota 1899-ben épült. A feljegyzések szerint a BÁV 1950-ben nyitotta meg itt az üzletét, ahol a kezdetektől fogva bútorokat és műtárgyakat értékesítettek. A műemléki jelentőségű területen elhelyezkedő, helyi védettséget élvező épületben hét évtizede működő műtárgyboltot utoljára a 90-es években újították fel. A kiszolgáló helyiségekkel együtt összesen 1000 m2-es, 3 szintes térben egy modern, multifunkcionális üzlethelyiség kialakítása volt a cél, amely szoros kapcsolatban áll a várossal és annak lakóival. Egy olyan közösségi teret akartak létrehozni, amely bárki számára elérhetővé teszi a műalkotásokat. Az üzlethelyiség letisztult, modern belső terei és rugalmasan alakítható, speciális kiállítási igényeket is kielégítő berendezései a mindennapi galériás működés mellett az aukciók, kiállítások, művészeti előadások és más rendezvények, valamint a BÁV Akadémia egyik oktatóhelyszínéül is szolgál majd.

Teljes megújulás – időtálló, friss, világos és elegáns dizájn

Az építészeti-belsőépítészeti tervezés az A1 Építésziroda, azon belül is Kürtösi Péter nevéhez fűződik. A munkálatokat az Inforg Zrt. koordinálta. Az egyéves felújítás alatt szerkezetkész állapotig bontották vissza a galériát, hogy a teljes elektromos, biztonsági és gépészeti hálózat megújuljon. Az új helyszín belső kialakítása során fontos szempont volt, hogy az építészeti karakter erősítésével egy időtálló, friss, világos és elegáns belső tér jöjjön létre, amely méltó az új funkciók befogadására. A dizájn egyik leghangsúlyosabb eleme a transzparens portálkialakítás, amelynek köszönhetően a nyüzsgő budapesti élettel szoros összeköttetésben lévő fogadótér jött létre. Az itt elhelyezett nagyméretű ledfalon akár a forgalmas villamosmegállóból is követhetik az aukciókat az érdeklődők. A fogadótérben kapott helyet a New York-i Guggenheim múzeum belső kialakítását idéző, fehér mellvéddel ellátott lépcső, amely az új Aukciósház meghatározó dizájnelemévé vált. Újdonságként az alagsori szinten modern felvevőpont, illetve elmélyült kutatásra alkalmas irodák és raktárak is kialakításra kerültek.


A földszinti, egyedileg kialakított berendezéssel ellátott galériából nyílik két, luxusórák és -ékszerek bemutatására szolgáló exkluzív üzlethelyiség. Az emeleten egy tágas, kiállítások- és aukciók befogadására is alkalmas rendezvénytér kapott helyet, amelyet kifejezetten az árverések speciális szempontjait figyelembe véve terveztek: professzionális hangosítással és audiovizuális technikával lett felszerelve. Ez a helyiség ad majd helyet a BÁV Akadémia egyes gyakorlati becsüsóráinak is.
Mivel a kínálatban megtalálhatók lesznek prémium ékszerek, órák, nagyértékű festmények, műtárgyak, bútorok és befektetési célú aranytömbök is, ezért a BÁV ART Aukciósház és Galériát banki kívánalmaknak is megfelelő biztonsági rendszerrel látták el.

Ismét megdőlhet az ékszerár-rekord?

Az új BÁV ART Aukciósház április 28-án, a 79. Művészeti aukció kiállításával nyitja meg kapuit. A nagyszabású esemény első napján kalapács alá kerül a BÁV történetének legnagyobb briliánsa, amelyet 10 karátos nagysága mellett különleges, szív alakú csiszolása is kiemelkedővé teszi. A GIA tanúsítvánnyal is rendelkező nyakék 32 millió forintról indul, és esélyes a korábbi 43 millió forintos ékszerrekord megdöntésére. A befektetők által is kedvelt tételek között 12 millió forintos kikiáltási árral szerepel egy halványsárga briliánssal ékített 5 karátos gyűrű is, amelyet további 44 színtelen briliáns keretez. A nagy márkák közül kitűnik egy 7,5 millió forintról induló Chopard kollekció: a feltűnő formatervezésű nyakékből és fülbevalóból álló szett, amelynek jellegzetes sárgaarany szívformájában úgynevezett lebegő gyémántok találhatók.

Óraritkaságok, gazdag Zsolnay-kínálat, klasszikus festmények

A BÁV óraszakértői idén is igazi ritkaságokkal rukkolnak elő: árverésre kerül a svájci óramanufaktúra nagy pontosságú tengerészeti kronométereiről és komplikációiról híres Ulysse Nardine hajóórája, amely 1 millió forintról indul. A kollekció legrégebbi darabja egy gazdagon díszített Patek Philippe Gondolo arany zsebóra lesz 1891-ből, de érdemes lesz licitálni az IWC, Rolex, Breitling, Zenith vagy Hublot karóráira is.


A klasszikus képek között Paál László Naplemente az erdőben című 1871-es olajképére is licitálhatnak. Az árverés legdrágább, 32 millió forintról induló alkotása a híres angol Staats Forbes gyűjteményben szerepelt, aki nem csupán gyűjtője, de mecénása is volt a sokszor az anyagi csőd szélén egyensúlyozó művésznek. Emellett többek között Batthyány Gyula, Gyarmathy Tihamér, Egry József és Erdélyi Béla alkotásaira is licitálhatnak.
A gazdag Zsolnay anyagból kiemelkedik a számos virtuóz technikát felvonultató Nikelszky Géza dekorterve alapján készült szecessziós virágtartó, amelyre 1,8 millió forinttól lehet licitálni. Az ezüsttárgyak közül minden bizonnyal nagy érdeklődésre tart majd számot az Esterházy-család bécsi empire boroskannája: a 18. században készült ötvös remekműre 950 ezer forintról indul a verseny.

Az aukciós kiállítás április 28. és május 15. között tekinthető meg ingyenesen az új BÁV ART Aukciósház és Galériában (1055 Budapest, Szent István krt. 3.). Az árverést május 16-17-én rendezik meg a MOM Kulturális Központ Kupolatermében, ahol az érdeklődők személyesen és online is licitálhatnak. Az árverésre vételi és telefonos megbízás is leadható a BÁV ART Aukciósház és Galériában vagy az aukcio@bav.hu email címen. A katalógus a www.bav-art.hu  címen tekinthető meg.

TOVÁBB AZ AUKCIÓRA