Réth Alfréd: Absztrakt formák

2023. április 24.
Aukció
Réth Alfréd magyar festőművész, grafikus és illusztrátor a szecesszió és a modernizmus hatásait követve alkotott. Absztrakt formák című műve szerepelt a Sotheby's 2014 február 6-i árverésén is. Május 24-én a 81. Művészeti aukción újra kalapács alá kerül!

 

Réth Alfréd magyar festőművész, grafikus és illusztrátor a 20. század első felében a magyar plakát- és reklámművészet egyik kiemelkedő alakja volt, és olyan ikonikus plakátokat tervezett, mint például a Rajk László-ügy kapcsán készült "Vérző szív" plakát. Emellett számos könyvillusztrációt készített, köztük József Attila, Kosztolányi Dezső és Móricz Zsigmond műveihez is. A II. világháború után azonban politikai okok miatt nem kapott lehetőséget munkásságának folytatására, és csak a rendszerváltás után kezdték el ismét értékelni alkotásait.

tanulmány

Művészeti tanulmányait első világháború kitörését követően Párizsban folytatta.  Élete során festményeit számos külföldi helyszínen állította ki. 1912 és 1959 között többek között bemutatta műveit a budapesti Művészházban, Párizsban, Jugoszláviában és Lengyelországban is. A festő jelentősen hozzájárult a század művészeti mozgalmához. Posztimpresszionistaként kezdte, de később magába szívta a kubizmust és a keleti művészetet, majd megszerette a geometriai absztrakciót is.

Réth Alfréd
Absztrakt formák, 1927
Vegyes technika, karton
48 × 63 cm

Kikiáltási ár: 8,5 millió forint

Az alkotásra május 24-én, a 81. Művészeti aukción lehet majd licitálni. 

TOVÁBB AZ ESMEMÉNYRE