Arany zenélő zsebóra

2023. április 24.
Aukció
Ma már ugyan teljesen természetesnek vesszük, hogy a sötétben látjuk az időt, mert minden világít, de nem mindig volt ez így. A 81. Művészeti aukció óra kínálatában most olyan komoly történelmi múlttal rendelkező zsebórák is szerepelnek, melyek hangjelzéssel is jelzik az idő múlását.

A zsebórák elődjének a reneszánsz függőóra tekinthető.  Ezek később azonban sokat fejlődtek és 1820 körül megjelentek a biedermeier zsebórák már nemes alapanyagból, igazi műgonddal készült tartós terméknek számítottak. Ekkora már a méretük és a formájuk is lehetővé tette, hogy zsebben hordják őket. Az órákban gyakran találunk muzsikáló és ütő szerkezeteket, noha ez nem a kor találmánya. Ez az óratípus már alkalmas volt nagyüzemi gyártásra. Az óratokokat véséssel és színes zománccal díszítették.

TANULMÁNY

Ma már ugyan teljesen természetesnek vesszük, hogy a sötétben látjuk az időt, mert minden világít, de nem mindig volt ez így. Épp ezért az 1830-as évek Franciaországában, Lajos Fülöp udvari körében minden bizonnyal népszerűek voltak azok az arany zsebórák, melyek még az éjszakai utazás során, a hintóban is megmondták, hogy mennyi az idő.

Antik zenélő-negyedütős arany zsebóra

Antik arany vésett nyitott óratok, arabszámos fehér zománcozott számlap.
Cilinder járatú, negyedütős, óránként automatikusan zenélő szerkezet.

Kikiáltási ár: 1,5 millió forint

Ilyen ez az óra is. Ez az antik zenélő-negyedütős arany zsebóra arabszámos fehér zománcozott számlappal rendelkezik. Különlegessége, hogy negyedütős, azaz óránként automatikusan zenélő szerkezete van, ami mind a mai napig kifogástalanul működik. 

tovább az eseményre