A zsebórák története

Aukció
A zsebórák ősei már a reneszánszban is léteztek. Tömeges elterjedésük azonban a 18. századra datálható. A 81. Művészeti aukción most több különleges és komoly történelmi múlttal rendelkező zsebóra is kalapács alá kerül. Az alábbi összefoglalóban röviden bemutatjuk ennek az óratípusnak a történetét.

A zsebóra ősének a reneszánsz függőóra tekinthető, ezt a drága ritka értéket tulajdonosa, láncon nyakba akasztva viselte, mérete miatt nehézkes, zsebben még nem hordható. Közel gömb formájú, egy mutatós óraüveg nélküli kulcsfelhúzású orsógátszerkezetű ez az időmérőeszköz. Késése a napi fél órát is elérheti. Inkább vagyontárgy, mint pontos óra.

Iwc Schaffhausen férfi zsebóra

Arany 585 nyitott vésett óratok, kis másodperckörös ezüst számlap arab számos indexekkel.
Anker járatú szerkezet.

Kikiáltási ár: 260 ezer forint

A 17. század elején jelenik meg a hegyikristályból csiszolt, majd e század végén a törékenyebb de olcsóbb óraüveg. A reneszánsz függőórák a barokk idején formálódnak át, igazi zsebórákká. A szerkezet még mindig vastag, ezért az óra lapított gömb alakú, védőtokban helyezkedik el, amely a barokknak megfelelően gazdagon díszített, gyakori a zománc, drágakő, gyöngy alkalmazása. Az órákat még mindig nem zsebben, hanem övre kiakasztható ún. chatelaine-re függesztve hordták, amelyek az óratokkal együtt garnitúraszerűen voltak díszítve, és az órán kívül itt függött a pecsétnyomó, órafelhúzókulcs és egyéb apróságok. Közben a luxustárgyból mindennapos hétköznapi óra lett.

Antik XVI Lajos korabeli ütős női zsebóra

Antik arany nyitott óratok, római számos zománcozott számlap.
Óra hátsó fedelét festett, zománcozott XVI. Lajos Francia Király (uralkodása 1774-1792) portréja díszíti.
Kulcs felhúzású spindlis gátszerkezet (ún. tömbütős).

Kikiáltási ár: 800 ezer forint

1800 körül az egyre jobban terjedő hengergátszerkezet mellett még nagyon sok a kulcsfelhúzású, orsógátszerkezetű zsebóra. Az óratokok az empire stílus jegyében majdnem teljesen dísztelenek, számlapjaikon néha zománc miniatűrrel. A stílus nagy erénye az egyszerűség és elegancia. A zsebórák már laposak és valóban már viselhetőek mellényzsebben. Újból divatba jön női viselethez a hosszú láncon hordható, nyakba akasztható apró óra. 1820 körül még gyakori a bogár, gitár, gyümölcs stb. alakú óratokba épített női függő is, még mindig orsógátszerkezettel. A biedemeier zsebórára jellemző: a nemes alapanyagból műgonddal készült tartós termék. Az órákban gyakran találunk muzsikáló és ütő szerkezeteket, noha ez nem a kor találmánya. Az orsógátszerkezetet felváltja a hengergátszerkezet, és ezek a cilinderórák már tömegcikknek számítottak. Ez az óratípus már alkalmas volt nagyüzemi gyártásra. Az óratokokat véséssel és színes zománccal díszítették. A horgonygátszerkezet és koronás felhúzószerkezet feltalálásával a század közepére kialakult a tömeggyártás.

Arany női függőóra

Arany 585 nyitott óratok két sorban gyöngy díszítéssel, fehér zománcozott számlappal.
Tok és függő vésett alapon kék lüszter zománccal és briliáns díszítéssel.

Kikiáltási ár: 340 ezer forint

A 20. század elején a zsebóra már nem sokat változott. A tok az éppen aktuális stílus, a szecesszió jegyeit viseli. A szerkezet már műszakilag tökéletes, pontos. A zsebórákban találunk ütőszerkezetet, holdfázisjelzőt, stoppert, ébresztőszerkezetet, stb. Ezek a gyűjtők által igen áhított darabok minden aukció fénypontjai. Egy nagy márka gyártmánya, a tökéletes szerkezet, a művészi díszítésű óratok maga a biztos siker.

TOVÁBB AZ ESEMÉNYRE