Elvis Presley kedvenc óratípusa kalapács alatt

2023. április 26.
Aukció
A Venturát a Hamilton 1957-ben mutatta be New Yorkban és a Richard Arbib tervező által megalkotott jellegzetes bumeráng alak gyorsan népszerűvé vált. Ennek oka részben az, hogy ikonikus formája semmihez sem hasonlítható és jól kifejezi az ’50-es évek amerikai optimizmusát. Elvis Presley kezén 1961-ben a Blue Hawaii című musical forgatásán tűnt fel először, de nem utoljára.

A Hamilton Ventura óráit többek között műszaki leleményességük teszik figyelemre méltóvá. Ugyanakkor minden kétséget kizáróan ezek az időmérők a populáris kultúrában betöltött szerepük miatt váltak igazán emlékezetessé. A kedvenc énekeseink és filmsztárjaink által viselt karórák gyakran maradandó benyomást tesznek az órák szerelmeseire és a rajongókra. A Hamilton Ventura azon kevés órák egyike, amely egyszerre értékes az amerikai kultúrában betöltött szerepe és műszaki adottságai miatt. Innovatív elektromos szerkezetének és Elvis Presley-vel való kapcsolatának köszönhetően ma is nagy izgalomba hozza az órák szerelmeseit.

Hamilton 1957 januárjában egy New York-i sajtótájékoztatón mutatta be a Venturát. A jellegzetes bumeráng alakot Richard Arbib álmodta meg, aki az évtized elején vált jól ismerté autótervezéséről és az amerikai hadseregnek tervezett tüzérségéről a második világháború alatt. Évekkel később ismerte csak be, hogy a Ventura stílusa alapvetően egy bombatervet tükrözött.

Az 1950-es évek nagy optimizmusában az amerikaiak a jövőre koncentráltak a háború véget értével. Jarett Harkness, a Hamilton történésze és az „Unwind In Time” tulajdonosa szerint a Ventura, és Arbib más időmérői szándékosan megragadják ezt a hangulatot és esztétikát.

A Ventura egyedi formája és klasszikus szerkezete semmi eddig, vagy ezután látotthoz sem hasonlítható. Már csak maga az óra jellegzetes tokjának kialakítása önmagában is elegendő lett volna ahhoz, hogy bebiztosítsa pozícióját az óragyártás történetében.

Elvis Presley a mai napig a világ egyik legismertebb énekese, aki az 1961-es világhírű  „Blue Hawaii” című könnyed musicalben is főszerepet kapott. Az énekest a filmben végig a fehérarany Hamilton Venturában láthatjuk, az órát örökké összekapcsolva a populáris kultúra sikerével.

Harkness kijelentette, hogy bár nem tudja, hogyan sikerült Elvisnek bejuttatnia a fehérarany Venturáját a Blue Hawaii forgatására, nem csodálkozik rajta, hogy bekerült a filmbe, mivel Elvist olyannyira lenyűgözte az időmérő stílusa, hogy sok Ventura karórát megvett magának. Ezentúl egy közismert tény volt, hogy ajándékba is szívesen adta.

Hamilton Ventura XXL férfi karóra

Kikiáltási ár: 300 ezer forint

 

Harkness szerint nem Elvis volt a kor első híressége, aki nyíltan hordott Venturát. Rod Serlingnek, a híres „Alkonyatzóna” sorozat színészének is volt egy Ventura karórája, amelyet sokszor hordott tévéműsorban.

A „Men in Black” filmek szintén kiterjesztik a Ventura jelenlétét kulturális világunkban. A Ventura 1997 óta mind a négy "Men in Black" filmben szerepelt, és világszerte az összes ügynök hivatalos időmérőjeként jelent meg. Többek között olyan hírességek viselték, mint Will Smith, Tommy Lee Jones, és legutoljára Tessa Thompson a „Men in Black: International” című filmben. Az óra ezeknek a filmeknek épp olyan ikonikus hozzávalója, mint a fekete öltöny és a napszemüveg.

A mai modern Ventura óra tiszteleg a klasszikus előtt. A Venturát jelenleg prémium minőségű kvarcszerkezet hajtja és annak ellenére, hogy az óra már 60 éves, a jellegzetes bumeráng forma továbbra is a jövő gondolatait inspirálja.

A BÁV 81. Művészeti aukcióján most egy olyan limitált szériás Ventura karóra szerepel, mely a XXI. században Elvis tiszteletére készült.

tovább az eseményre