Genfi szív alakú szelence

2022. november 21.
Aukció
A szelence kortörténetbe való elhelyezéséhez az 1685. évi franciaországi, nantes-i ediktumig érdemes visszanyúlnunk. Az akkori mesterek bravúros technikai tudása a belbecs és a külcsín terén egyaránt megmutatkozik.

 

Genfi szív alakú szelence

Antik arany, 123 g., M.: 8 × 8,5 × 1,7 cm, Kikiáltási ár: 2,4 millió forint

Jean-Georges Rémond harmincegy éves korában Genfbe költözött, és 1783. június 18-án „hanau ékszerészként” jegyezték be. Rémond megalapította a „Georges Rémond & Cie” céget és bejegyeztette első azonosító fémjelzését. Érdekesség, hogy különböző években más-más fémjelzéssel bélyegezte termékeit: a korona alá „GRC” ágakkal, a korona alá „GRC”, „IGR & C".

Alkotásai mindig csodálatot keltettek, a bravúros technikai tudásuk a belbecs és a külcsín terén is megmutatkozik. Mai napig „genfi zománcozás” vagy „genfi stílusú zománcozás” néven emlegetik ezt a virtuóz díszítési technikát, akár tubákosszelencéről, óráról vagy zenedobozról legyen szó. 1792-ben Jean-Georges Rémond partnerei – Joseph Guidon, David Gide, Laurent Guisseling és Jean-Noël Lamy – „Guidon Rémond Gide & Co” néven kezdtek dolgozni. A céget 1796. január 1-jén jegyezték be hivatalosan. Termékeiket  korona alá „GRG” fémjelzéssel jelölték.

TOVÁBB A TANULMÁNYRA