Közel a természethez

2023. február 24.
Aukció
1897-ben Bécsben 49 művész vonult ki látványosan a városi művészeti központból, hogy új stílust teremtsen. Erre utalva a szecesszió kivonulást, elkülönülést jelent, ami sokkal több egy művészeti irányzatnál. Egyben egy világkép is, melynek része a természethez fordulás is. Ennek jegyében az itt látható szecessziós virágtartó díszedény vadkacsákat ábrázol. A műtárgy az Art&Antique művészeti kiállításon és vásáron is szerepelni fog.

A szecesszió arra törekszik, hogy a korábbi hagyományoktól elszakadva, modern elemeket sorakoztasson fel. Ezért főbb jellemzője, a nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika és a hangsúlyos, élénk színek alkalmazása. Ennek megfelelően következetesen kerülte a szögben törő, egyenes vonalakat, szabályosságokat.

A szemlélet nyíltan képviselt valami újat, ami részben a gyáriparra, az egyre fontosabb szerepet élvező tömegtermelésre épülő modern világgal való szembefordulás is volt. Ehelyett hitt az egyéniségben, a művészetben teret nyerő alkotói szabadágban.

Formába öntött fajansz, vadludak ábrázolásával.

Ausztria, Amphora, 1910-es évek. M.: 29 cm

Ez a szecessziós virágtartó díszedény egy olyan formába öntött fajansz, melyet színes zománc díszít és vadkacsákat ábrázol. A műtárgy Bécsben készült az 1910-1920 közötti években.

tovább az art&antique eseményre