Szász Endre díszváza

2022. december 14.
Aukció
Szász Endre Munkácsy Mihály-díjas magyar festő, grafikus, látványtervező, porcelánfestő. Első kiállítása 15 éves korában volt, a festészet után az 1980-as években a porcelánművészet is megjelent az életben. Ikonikus porcelánmotívumán a szürrealista alakok a keleti ornamentika vonaljátékával egyesülnek.

Az erdélyi születésű Szász Endre tehetsége családi örökség, anyai vonalon. Tehetsége már igen korán megmutatkozott, gyermekkorától kezdve a természet után festett. A klasszikus mesterek technikájából építkező szürrealisztikus elemekkel ötvöző festői stílusával gyorsan népszerűvé vált. A porcelánfestészet a kanadai és amerikai évek után, hazatérésével kezdődött. A hollóházi porcelánok között önálló mintát jegyez, melyek szintén megjelennek a szürrealisztikus jegyek. 

A 80. Művészeti Aukción Szász Endre alkotásai kiemelkedő sikert arattak. A Négy Évszak sorozat Tél című darabja majdnem hatszoros áron került leütésre. A 7. Online aukción a Munkácsy-díjas művész újabb különlegességeire lehet szert tenni. Többek között a képen látható díszvázára is, de az árverés részeként más Szász Endre alkotásokra, így egy festmények, több falitálra, sőt még egy egyedi hamutálra is lehet licitálni.

7. online aukció