Tiffany szecessziós díszváza

2022. november 25.
Aukció
Exkluzivitás és kiváló minőség jellemzi ezt a Tiffany szecessziós díszvázát. Kék színe miatt igazi ritkaságnak számít a műkereskedelemben.

Az 1890-es évek elejére Louis Comfort Tiffany már bizonyította technikai tudását üvegművesként és elkezdett díszedényekkel kísérletezni. Inspirációi között az antik római üvegedények, az iszlám világ üvegei, Velence és Muránó „cristallói”, Bohémia színpompás üvegtermékei mellett −természetesen a legnagyobb mester− Émile Gallé voltak. Díszedényeinek, vázáinak elnevezését az ó-angol nyelvből vette: „fabrile” azaz kézzel készített. A jobb hangzás miatt 1894-ben
változtatta meg a máig ismert „favrile” kifejezésre.

Tiffany szecessziós díszváza

Formába fúvott és kézzel alakított, irizáló üveg. Kikiáltási ár: 900 000 forint

Tiffany és cége, ekkor még a Tiffany Glass Furnaces nevet viselte, a kezdetektől fogva hangsúlyozta termékei exkluzivitását és kiváló minőségét. Európai ügynöke az a műkereskedő Siegfried Bing volt, aki széles körben ismerté tette Európában a japán művészetet és fontos szerepe volt az art nouveau irányzatának népszerűsítésében. Az akkori divatnak és az igényeknek megfelelően sokkal több sárgás-arany tónusú tárgy került ki a gyár falai közül, mint kék, ezért igazi ritkaságnak számít a műkereskedelemben ez a korai, kékesen irizáló díszváza.

TOVÁBB A TELJES TANULMÁNYRA