Zsolnay tulipánváza

2022. december 12.
Aukció
Nincs aukció Zsolnay nélkül! Nálunk ez biztosan igaz, a soron következő 7. Online aukción közel 30 különleges Zsolnay tétel szerepel, többek között ez a különleges, eozinmázakkal festett tulipánváza.

A Zsolnay gyárat nem kell senkinek sem bemutatni. Nem csak itthon, hanem a világ szinte minden pontján ismerik a nevet. A XIX. század végétől Európa vezető kerámiaüzemének számított. A közel 160 éve készült varázslatos kerámiák tündöklése a magyar iparművészet egyedülálló sikertörténete. A márka sikerének titka a családi hagyomány mellett a folyamatos megújulás volt. A porcelánfajansz, a magatüzű máz és a pyrogránit mellett az eozin az egyik olyan innováció, mely szorosan összeforrt a család nevével. 

Ugyanis a kilencvenes években szoros munkakapcsolat alakult ki Zsolnay Vilmos és a kor legjelentősebb kémikus szaktekintélyének számító Wartha Vince műegyetemi professzor között. Együtt végeztek kísérleteket a reneszánsz itáliai mester, a gubboi Giorgio Andreoli fémes csillogású lüsztermázainak újbóli előállítására. Ezt a technikát, hívjuk majd eozinnak.

A most aukcióra bocsájtott barnás-vöröses színárnyalattal rendelkező tulipánváza is színes eozinmázakkal festett.

7. online aukció