FESTMÉNY­­BECSÜS

Offline
Festménybecsüs képzést kínálunk a hazai festménypiac szakértőivel, saját galériahálózatunkon belül több ezer darabos, folyamatosan változó műtárgykínálattal, évente több aukcióval, melyek lehetővé teszik a szakma testközelből való megismerését.

A BÁV Becsüs Akadémia által szervezett becsüsképzések közül a festménybecsüs képzés az egyik legnépszerűbb.

Hogyan épül fel a képzés?
A szakmai képzés 250 tanórából és két tananyagegységből áll.
A tananyag elsajátítására a hagyományos képzésben részt vevőknek kilenc, az intenzív képzésre beiratkozóknak nagyjából öt hónap áll rendelkezésére.

A két tananyagegység:
1. A becsüs és a régiségkereskedő általános tevékenysége
2. Festmények és grafikák értékbecslése

Az elméleti oktatás – mely a teljes tananyag közel felét teszi ki – helyszíne: a BÁV Zrt. Csalogány utcai székháza (1027 Budapest, Csalogány u. 23-33.).
A gyakorlati oktatások helyszíne: a BÁV Zrt. Csalogány utcai székháza (1027 Budapest, Csalogány u. 23-33.), a BÁV Bécsi utcai galériája (Budapest, Bécsi utca 1-3.), illetve grafikai és restaurátor-műhelyek.

A tananyag gerincét a szakmai tárgy, vagyis a Festmények és grafikák értékbecslése adja, melynek elméleti oktatása során a résztvevők megismerkednek a művészettörténet nagy korszakaival, legfontosabb alkotóival; a galériák és aukciósházak működtetéséhez szükséges legfontosabb jogszabályokkal, a műkereskedelmi piac sajátosságaival; valamint a műtárgyvédelemmel. A gyakorlati foglalkozásokon pedig alkalmuk nyílik megtanulni, hogyan lehet megállapítani egy festmény vagy grafika műfaját, stílusát, alkotóját, korát; milyen módszerekkel lehet beazonosítani a művek anyagát, technikáját, eredetiségét. Megismerkednek a festményhamisítás típusaival és a felismerésükhöz alkalmazott módszerekkel; közelről figyelhetik meg a legfontosabb festészeti és grafikai technikákat, restaurálási eljárásokat; bepillanthatnak a galériák működésébe (bizományi, aukciós, zálogbecsüsi tevékenység); illetve megtanulják, hogyan kell szakszerűen megnevezni és leírni az eladásra felkínált tárgyak szakmai ismérveit, állapotát, elvégezni azok értékbecslését.

letölthető képzési programunk

Mikor indul a következő tanfolyam?

Az új felnőttképzési törvény értelmében és az új, de a korábbihoz hasonló programkövetelmények alapján, az eddigiekhez nagyban hasonló tartalommal 2021 őszétől elindítottuk az új rendszerű festménybecsüs képzéseket.

A BÁV Becsüs Akadémia által szervezett becsüs tanfolyam sikeres elvégzése után a résztvevők tanúsítványt kapnak, amelyet a képző intézmény állít ki. E tanúsítvány birtokában képesítő vizsgára jelentkezhetnek, amit független vizsgaközpont bonyolít le.

Amennyiben szeretne következő induló tanfolyamunkhoz csatlakozni, érdeklődését jelezze nekünk az akademia@bav.hu címen.

További részletek: akademia@bav.hu

Festménybecsüs képzés

Szakképesítés azonosító száma: 04164003

Teljes óraszám: 250 óra

Első képzési nap: várhatóan 2024. szeptember végén

Befejezésének tervezett időpontja: várhatóan 2025. június végén

Oktatási napok: hétfő és szerda 17:00–20:15 között

Érdeklődés: akademia@bav.hu 

 

Becsüs akadémia - gyakran ismételt kérdések

Kapcsolat

Általános tájékoztatás
Email: akademia@bav.hu
Telefon: 06-20-422-4421, 06-20-281-2056
1027 Budapest, Csalogány u. 23-33., II. emelet 221. szoba (Ügyfélszolgálati időben: munkanapokon 10-16 óra között)

Fejes Júlia
oktatásszervező menedzser
Email: fejes.julia@bav.hu
Telefon: 06-20-422-4421

Batta András
oktatásszervező menedzser
Email: batta.andras@bav.hu
Telefon: 06-20-281-2056

Szakképesítés azonosító száma: 04164003
Szakképesítés megnevezése: Festménybecsüs
Szakmai képzés engedélyszáma: E/2021/000158