Az absztrakt képekért és a gasztró tárgyakért folyt a legnagyobb licitharc a BÁV tavaszi aukcióin

Aukció
Online rendezte meg idén április 28-án a 15. Grafikai aukciót, valamint május 5-én a 2. Online aukcióját is a BÁV Aukciósház. A tavaszi árverések befutói egyértelműen az absztrakt képek lettek: igen komoly, hét - tízszeres áremelkedéssel keltek el Bak Imre absztrakt képei, a legmagasabb áron pedig Nádler István Firenze című képét vették meg 2 millió forintért. A legnagyobb érdeklődést Egry József Balatonja váltotta ki, erre licitáltak a legtöbben az aukción, amely így közel 14-szeres áremelkedéssel talált új otthonra.

Bár az Aukciósház tervei szerint az online licitálás lehetősége továbbra is megmarad, a BÁV már a 100 éves aukciós évfordulója alkalmából rendezendő Centenáriumi árverésére készül. A tervek szerint személyes részvétel mellett, június 22-23-24-én megrendezendő eseményen eddig soha nem látott történelmi és művészettörténeti ritkaságokkal rukkolnak elő.

Az Artprice.com nemzetközi riportja szerint a nemzetközi műkereskedelmi piacon továbbra is nagyon népszerűek az absztrakt festmények és grafikák, és nem volt ez másképp a BÁV tavaszi aukcióin sem. Az április 28-i Grafikai aukción, amelyet közönség nélkül rendeztek meg, a legnagyobb érdeklődést Egry József Balaton című litográfiája váltotta ki, amely így közel 14-szeres áremelkedéssel, 575 ezer forintért kelt el. Ezt követte népszerűségben Bak Imre Négyzet, kör, kereszt című alkotása, amelyet 10-szeres áron, 937 ezer forintért vásároltak meg. A dobogó harmadik fokára Jeges Ernő Róma című akvarellje került, amely 9-szeres áron, 600 ezer forintért került új otthonába. Ezen az aukción legmagasabb áron Kassák Lajos Képarchitektúra mappája kelt el, 1,18 millió forintért. Sokan licitáltak Victor Vasarely, Konok Tamás, Fajó János és Barcsay Jenő munkáira is, utóbbi most nem anatómiai, hanem szintén absztrakt képeivel tűnt ki.

Egry József: Balaton

A BÁV 2. Online aukciója is úgynevezett hibrid aukció volt, ahol magát az árverést élőben, közönség nélkül rendezték meg, de online közvetítették, és így is lehetett rá licitálni. Az árverésen a közel 300 tétel között a műkereskedelem szinte minden szegmense képviseltette magát.

4 darab desszertes tálka, Pedro Durán spanyol királyi és udvari szállító.  Ezüst, 813 g. Kerek talpon öntött és cizellált szőlőlugas, Bacchus figurával. Öblös kelyhe belül aranyozva, peremén meanderes fríz.

Az egyik legkeresettebb ékszer az aukción a Tiffany & Co. híres tervezőjének, a márciusban elhunyt Elsa Perettinek letisztult briliánssal ékített arany nyaklánca volt, amelyet végül 400 ezer forintért vettek meg. Az aukciós anyag bővelkedett a különleges gasztró ezüsttárgyakban: egy firenzei rokokó kaviártartó 937 ezerért, a spanyol szőlőlugassal és Bacchus-figurával díszített desszertes tálkák 400 ezer forintért lehetnek a nyári koktélpartik sztárjai. Sokan licitáltak egy empire ezüst szőlőmosóra is, a több mint 2 kg-os biedermeier ezüst levesestálért pedig 875 ezer forintot fizettek.

Nádler István: Firenze

Az üvegtárgyak között egyszerre voltak népszerűek az antik és modern darabok: egy 17. századi ritka erdélyi bokály hatszoros áron, 325 ezer forintért kelt el, de sokan licitáltak Horváth Márton kortárs üvegvázáira is. A festmények közül El Kazovszkij vegyes technikával készült rajzaiért versengtek a legtöbben, de legdrágábban Nádler István Firenze című absztrakt festményét adták el, 2 millió forintért.

TOVÁBB AZ AUKCIÓS OLDALRA