Grafikai aukció

2021. április 28. 17:00 - 20.00
1052. Budapest, Bécsi utca 3. Apszisterem - online
Online aukció

 

A Grafikai aukció időpontja: 2021. április 28. szerda 17:00

Helyszíne: 1052. Budapest, Bécsi utca 3. Apszisterem

Típusa: élő közvetítéses online aukció

 

Árverésre kerülő tételek megtekintése: 2021. április 19-27. között minden nap 10-18 óráig,

1052. Budapest, Bécsi utca 3. Apszisterem

Az aktuális játványügyi intézkedések függvényében.

 

ÁTLAPOZOM A KATALÓGUST

16. századtól napjainkig tartó időszakot felrajzoló maratoni árverés igazi csemegéket tartogat. Licitálhatnak középkori kivégzéseket ábrázoló rézkarcokra, Zichy Mihály erotikus rajzaira, vagy Deim Pál, Hencze Tamás, Gyarmathy Tihamér absztrakt alkotásaira is. Ismét hozzá lehet jutni az olajfestményeikkel szemben töredék áron Schönberger Armand, Kádár Béla, Egry József egyedi rajzaihoz, akvarelljeihez is.

 

Az aukció legrégebbi darabjait Georg Hoefnagel, utazó flamand művész készítette, az ő rajzaiból ismerjük a középkori Győrt, Kassát, Nagyváradot és Pozsonyt is. A 16. századi sorozat legritkább darabja Pápa történetének legviharosabb időszakát ábrázolja, amikor a vallon zsoldosok megkísérelték a török kezére adni a várat. Megtorlásaként a város lakói válogatott halálnemek alkalmazásával, többek között a rézmetszeten is szereplő karóba húzással, végezték ki az árulókat. 

Georg Hoefnagel: Pozsony látképe a Duna túlpartjáról, Győr vár és város látképe délről és Pápa látképe, rézmetszet, papír. A kikiáltási áruk tételenként: 160.000 Ft. 

A meztelen test ábrázolása egyidős az emberiséggel, de ahogy a társadalom testhez való viszonya változott, úgy alakult át az idők során az aktművészet is. A műfaj magyar vonatkozású leghíresebb sorozata Zichy Mihály Liebe albuma. Zichy 1847-ben került Szentpétervárra, ahol először rajztanárként majd egy megrendelés sikerének köszönhetően udvari művészként tevékenykedett. Ekkor készítette a cári udvar belső használatára szánt erotikus tárgyú rajzait. A 40 nyomatot tartalmazó, 1911-ben kiadott album 1,3 millió forintról indul az árverésen. Az idei kollekcióban további izgalmas aktokat is találhatunk: a 19. századtól egészen napjainkig követhetjük nyomon az emberi test és az erotika ábrázolásának változását, a figurális rajzoktól Deim Pál absztrakt tantrikus megközelítéséig. Megnézhetjük, hogy az idealizált test megjelenítésétől hogyan fordult a művészi érdeklődés például az öregedés problémái felé, amely jól megfigyelhető a fiatal és idős szerelmeseket szembeállító Gyémánt László-rajzon.

Zichy Mihály: Liebe-album, Liebe-mappa, 40 darab eredeti 1911-ben kiadva, kikiáltási ára: 1.300.000 Ft. Gyémánt László: Cím nélkül IX., 1981, ceruza, papír, kikiáltási ára: 70.000 Ft. Deim Pál: Tantrikus képek, szitanyomat, papír, kikiáltási ára: 15.000 Ft.

A meztelenség és a Playboy fogalma a lap születése óta összekapcsolódott, maguk a modellek művészi igényű alkotásokat is megihlettek. Patrick Nagel 1975-től dolgozott a Playboy-nak. Munkáin az ideális „Nágel nőt” jelenítette meg, mégpedig a japán fametszetek egyszerűségét megidéző fehér bőrű és fekete hajú nőként. Modellként természetesen a Playboy-nyuszik szolgáltak, akiket mindig valamilyen szokatlan nézőpontból, kicsavart testhelyzetben ábrázolt. Az árverésen szereplő art deco stílusú plakátot a Playboy 30. évfordulójára készítette.

Az idei árverést több amerikai művész munkája is színesíti. Az 1920-as évek fényűző szórakoztatóiparát idézi meg Robert Hoppe Nocturne című litográfiája. Hoppe korábban díszlettervezőként dolgozott, ezért nem meglepő, hogy plakátjain az amerikai show business külsőségei, az elnagyolt díszletek dominálnak, amelyek között szinte elvesznek az énekesek és táncosok. A Hollywood fénykorát megidéző limitált kiadású Hoppe-plakátok akár több ezer dollárért kelnek el a külföldi aukciósházaknál.

Az argentin születésű Aldo Luongo egy sérülés miatt hagyott fel futballista karrierjével és vált nemzetközileg is ismert művésszé. Számos olimpia, világbajnokság hivatalos művésze volt. A nem sport témájú alkotásai sokszor romantikus jeleneteket ábrázolnak: ilyen az aukción szereplő Szeretők vörösben és lilában című képe is. A másik kalapács alá kerülő, Dixieland című litográfiája a festészetére oly jellemző vibráló színhasználattal jeleníti meg a fesztiválhangulatot.

Patrick Nagel: Playboy 30th Anniversary, 1983, szitanyomat, papír, kikiáltási ára: 280.000 Ft. Aldo Luongo: Dixieland, litográfia, papír, kikiáltási ára: 90.000 Ft. Robert Hoppe: Nocturne, 1987, litográfia, papír, kikiáltási ára: 90.000 Ft.

 

letöltöm a katalógust

A grafikai árverés idén is jó lehetőség arra, hogy a több milliós festményeikről híres alkotók egyedi rajzaihoz, akvarelljeihez vagy éppen sokszorosított grafikáihoz sokkal olcsóbban, akár néhány tíz- vagy százezer forintért jussunk hozzá. Az itthon méltatlanul alulértékelt grafika nem véletlenül számít a gyűjtés előszobájának, hiszen Egry József színezett Balaton litográfiát akár 40 ezer forintért, egy Bernáth Aurél-akvarellt akár 180 ezerért is vehetünk. De Scheiber Hugó erőteljes férfiportréjára 400 ezer forinttól, Schönberger Armand Fiatal nő gyümölcstállal című art deco szénrajzára 480 ezer forinttól, Kádár Béla Fohász című alkotására 800 ezer forinttól lehet licitálni.

Scheiber Hugó: Öreg juhász portréja, vegyes technika, papír, kikiáltási ára: 400.000 Ft. Schönberger Armand: Fiatal nő gyümölcstállal, szén, papír, kikiáltási ára: 480.000 Ft. Kádár Béla: Fohász, gouache, papír, kikiáltási ára: 800.000 Ft.

Az 1960-as évek a művészi grafika virágkorának számít. Ebben az időszakban, többek között a Kádár-kori állami mecenatúra miatt is, jelentős életművek születtek, leginkább a kor elvárásainak megfelelő figurális stílusban. Az anyagban megtalálhatók a műfaj megújítójának tartott Kondor Béla négy bravúros rézkarca mellett Szabó Vladimir, Rékassy Csaba és a széles körben ismert és szeretett Gross Arnold színezett rézkarcai is. Ebben az időszakban indult Maurer Dóra pályája is, a korai műveiből többek között Budapestről készült rézkarcokra licitálhatnak az érdeklődők.

Kondor Béla: Velencei slágerbiennálé, 1969, rézkarc, papír, kikiáltási ára: 120.000 Ft. Maurer Dóra: Margithíd, rézkarc, papír, kikiáltási ára: 75.000 Ft. Gross Arnold: Kis-Galéria, színes rézkarc, papír, kikiáltási ára: 75.000 Ft.

letöltöm a katalógust

Ahogy Maurer, úgy az ebben az időszakban felnövekvő grafikus nemzedék egy része, az elvárásokkal szembeszállva - legtöbbször titokban - egy második életművet is épített, mégpedig absztrakt stílusban. Ennek egyik kedvelt témáját a technikai fejlődés, az űrkutatás és legfőképpen az Apollo-program lenyűgöző képei szolgáltatták. Ezekre reflektál Lantos Ferenc Föld körül és Gyarmathy Tihamér Dimenziók című nonfiguratív alkotása is. Az Ipartervesek szinte teljes létszámban felsorakoznak az árverésen: licitálhatnak Hencze Tamás és Bak Imre geometrikus absztrakcióira, Lakner László pop-art elemeket ötvöző figurális alkotásaira vagy éppen Keserü Ilona Fragmentjére, illetve példaképük, Korniss Dezső kalligrafikus munkáira is.. A befektetési szempontból is jelentős absztrakt kollekciót Fajó János, Victor Vasarely, Deim Pál, Major János és Barcsay Jenő munkái teszik teljessé. 

Fajó János: Piskóta, szitanyomat, papír, kikiáltási ára: 60.000 Ft. Lantos Ferenc: Föld körül, 1968, tus, papír, kikiáltási ára: 36.000 Ft.  Hencze Tamás: Gesztus, ofszet festék, papír, kikiáltási ára: 1.200.000 Ft

ONLINE ÁRVERÉSI FELTÉTELEINKET AZ ALÁBBI LINKRŐL TÖLTHETI LE:

ONLINE ÁRVERÉSI FELTÉTELEK

Helyszín